Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 25 квітня 2011 р.

Електронна бібліотека "Культура України"!

     На сайті Національної парламентської бібліотеки України з'явився новий розділ з червоною позначкою "Електронна бібліотека".
     Сайт електронної бібліотеки містить електронні аналоги друкованих видань та творів образотворчого мистецтва, які відповідають темі «Культура України». Цей проект ініційовано Національною парламентською бібліотекою України за підтримки Міністерства культури України. Бібліотеки, музеї, архіви мають у своїх фондах велику кількість рідкісних і цінних документів, доступ користувачів до яких обмежено через їх незадовільний фізичний стан. Створення цифрових копій таких видань є одним з можливих варіантів їх збереження та надання вільного доступу до них через мережу Інтернет усім бажаючим.
     Головною організацією у процесі створення, зберігання та розповсюдження ЕБУ є  НПБУ, інше вирішується в рамках договірних стосунків з партнерами. Переведенню в електронну форму підлягають об’єкти, які не охороняються авторським правом, на які закінчився строк охорони авторського права та на які поширюється дія нормативно-правових актів із питань авторського права та суміжних прав (у разі надання відповідного дозволу автором або особою, яка володіє авторськими правами).  Запозичення електронних документів, вироблених іншими особами або організаціями, здійснюється на договірній основі з дотриманням норм чинного законодавства та з врахуванням взаємних інтересів.
ЕБ "Культура України" представлена 4-ма розділами: 
Історія культури. Теорія культури. Культурологія.
Мистецтво
Етнографія
Заклади культури. Творчі колективи
     Для передачі комплекту електронного документу, який оцифрований учасниками проекту, пропонується технологія передачі даних через FTP – сервер (протокол передачі файлів в комп'ютерних мережах) з окремими логінами та паролями для кожної бібліотеки або на CD/ DVD–дисках поштою.
     Наразі учасниками проекту крім НПБУ є ще 4 організації.
Ви маєте у своїх фондах  рідкісні  і цінні документи,  доступ користувачів до яких обмежено через їх незадовільний фізичний стан?  Ставайте учасниками проекту.

Читайте також: http://www.chytomo.com/rozdil/epichnyy-heroy/dmytro-stus-pro-otsyfruvannya-ukrayinskoyi-klasyky-y-znyknennya-zhurnalu-kyyivska-rus.html

http://kmalibrary.blogspot.com/2011/04/10.html

6 коментарів:

  1. 13 квітня була присутня у НПБУ на засіданні «Електронні бібліотеки та авторське право», під час якого відбулася презентація цієї ЕБ. Мені не відомо про її наповнення станом на липень 2010 року. Наразі у ній 188 документів. І судячи з того, що оцифровування велося працівниками бібліотеки навіть під час засідання – ЕБ розвивається. Ген. директор НПБУ закликала приєднуватися до проекту. Серед обласних наукових лише Закарпатська бере участь.

    ВідповістиВидалити
  2. ...лише Закарпатська бере участь...

    Шкода( Зле, що перелік культнадбань все ніяк не дороблять... Для проекту він дуже навіть би знадобився.

    ВідповістиВидалити
  3. Цікаво, чи дотримані вимоги World Digital Library до сканів? Було би добре...

    ВідповістиВидалити
  4. Да, хорошо бы придержатся определённым стандартам. В НБ Латвии разработаны рекомендации по оцифровке (и названий файлов, порядка сохранения итд.): http://lnb.lv/lv/digitala-biblioteka/partneriem/ciparotaja-rokasgramata
    Если это как-то помогает :)

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу