Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

середу, 27 квітня 2011 р.

Облік документовидачі через призму ГОСТу "Бібліотечна статистика"

      Всі стандарти, затверджені до 1992 року включно, чинні в Україні (якщо  немає нових, прийнятих взамін) відповідно до постанови Верховної Ради України “Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР” (№ 1545-XII від 12.09.1991 р.).
      Стандарти, розроблені після 1992 року державами-учасницями "Угоди про проведення погодженої політики в галузі стандартизації, метрології та сертифікації", підписаної у м. Москві 13 березня 1992 р., до якої приєдналась Україна, вводяться в дію лише наказами Державного комітетету України по стандартизації, метрології та сертифікації (Держстандарту України).
      Система стандартів по інформації, бібліотечній і видавничій справі (СІБВС) (рос.- СИБИД) об'єднує в собі загально-технічні і організаційно-методичні стандарти, що регламентують правила представлення даних, описи документів, функціонування бібліотечних фондів, оформлення друкованих та електронних видань і багато що інше. Стандарти системи  (СІБВС) є міждержавними, тобто приймаються і використовуються країнами СНД спільно (вони мають позначення ГОСТ).
        Діють в даний час більше 60 стандартів системи (СІБВС). Серед них  і   ГОСТ 7.20-2000  "Библиотечная статистика". 
      .В деяких джерелах  зазначається, що він чинний в Україні з 1.01.2002 року,  інші стверджують, що введено за наказом Держстандарту України №181 від 26.03. 02 року. У виданні Стандарти з інформації, бібліотечної і видавничої справи, (станом на 1.01.2011 р.), що підготовлене Державною  науково-технічною бібліотекою України вказано, що ГОСТ 7-20-2000 чинний  з 2002-01-09.
       Чому я звертаю на нього увагу? Щоб попередити  можливе неправомірне включення до документовидачі переглядів  сайтів в Інтернет-центрах бібліотек. У формі державної звітності 6-НК є графи наявності та видачі документів за видами. У ГОСТі  7.20-2000 у пункті 6 прописано, що одиницями обліку електронних видань є примірник і назва. Примірником для електронних видань є дискета і оптичний диск (CD-ROM і мультимедіа).
      Пункт 10.2 проголошує: "Облік видачі документів здійснюється по числу виданих примірників, зареєстрованих у формулярі читача, на листку читацької вимоги, бланку-замовленню по МБА. книжковому формулярі або іншій документації, прийнятій у бібліотеці і органі НТІ, а також в електронній БД".

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу