Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

суботу, 2 квітня 2011 р.

2 квітня - Міжнародний день дитячої книги

     Я небагато уваги приділяю бібліотекам для дітей.  Методичне забезпечення діяльності бібліотек для дітей здійснює Центральна міська бібліотека ім. Т.Г.Шевченка для дітей. До речі, рекомендую уважніше переглянути оновлений сайт цієї бібліотеки.
Моє завдання - методичне забезпечення бібліотек для дорослих. Але чи не  в кожній бібліотеці для дорослих є маленькі читачики і відповідні книги для них. До того ж, 5 років роботи на посаді головного бібліотекаря по роботі з дітьми не минули безслідно, а тому у чернетки час від часу занотовую інформацію,  яка, на мою думку, не буде зайвою для  бібліотекарів, які працюють з дітьми.
     Я прекрасно розумію, що в складних умовах сьогодення не так просто бібліотеці розробити он-лайн ресурс, що дозволяв би дітям публікувати свої власні книги.  Tikatok  дозволяє це зробити.
Це  онлайн-співтовариство, ресурс, який може використати будь-яка дитина, щоб написати та проілюструвати свої історії та  поділитися  ними  зі своїми батьками, братами-сестрами, із друзями. Сервіс  дозволяє навіть надрукувати ці історіі як справжню книгу в м'якій або твердій палітурці.  Створювати книгу діти можуть в довільній формі, або скористатися шаблоном. Пропонуються варіанти створення книги. Перший з них   найпростіший: висловити почуття, пригадати щось із свого життя, другий - написати власну книгу але з допомогою (дослівно "Я хочу створити свою власну історію, але мені потрібно трішки допомогти, щоб розпочати роботу") і третій варіант пропонує почати книгу з нуля. Текст  і малюнки легко зберігаються в книжковому редакторі, що відкривається прямо на сайті, не потребуючи ніякого додаткового програмного забезпеченя. Діти можуть завантажувати і переносити текст, записувати думки та ідеї, змінювати шрифти і кольори, при потребі вставляти і видаляти   сторінки. Також вони можуть легко добавити свої оригінальні художні роботи, намальовані, відскановані та завантажені через сервіс, або просто відправити їх поштою вTikatok.
Через розділ сайту "Друзі" діти можуть запросити друзів за допомогою електронної пошти (через перехід на посилання "Приєднатися до мережі Tikatok»). Також можуть запросити інших людей читати їх книги, залишивши свій допис у розділі "Клуб книголюбів", брати участь в обговореннях. Безпека і секретність на сайті є обов'язковою умовою. Використання безоплатне.   Друковані  копії  книг можуть бути придбані в твердій чи м'якій палітурці приблизно за $20 кожна.

2 коментарі:

  1. Тема дитячої книжки завжди хвилювала мене, може тому, що починала з бібліотеки для дітей. Бачила, як дитина, котра читає, збагачує свій словниковий запас, покращує пам"ять,розвиває увагу, уяву, сприйняття. Tikatok це класно, але я більше радію з того, коли дитина менше приділяє уваги комп"ютеру.

    ВідповістиВидалити
  2. А під іншим кутом подивитися на цю тему? Не з точки зору - "сидіти за комп'ютером - шкідливо для здоров'я", а з погляду на форму роботи з дітьми.

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу