Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

неділю, 17 квітня 2011 р.

Небуденні дарунки

     Чи існує рецепт вдалої книжкової виставки?  Не думаю, що можна десь його знайти.
Є безліч методик з організації книжкових виставок. І навіть ретельно  дотримуючись цих методик,  не завжди можна досягнути бажаної ефективності виставки. Тому що виставкова робота як  і інші види бібліотечної діяльності - процес творчий, а творчість неможливо структурувати, систематизувати чи вкласти в якісь рамки.
    У роки, коли київські бібліотеки мали більш-менш стабільне фінансування на поповнення бібліотечних фондів, для користувачів щоквартально, а то і частіше  організовувались  Дні нової книги, впродовж яких проводились огляди нових надходжень. Для організації виставки нової книги особливого натхнення не потрібно. Книга приваблює новизною. Хоча вимоги до кольорового рішення і інших тонкощів презентабельності, звичайно, мають дотримуватись.
   Сьогодні  для організації книжкової виставки, що зацікавила би наших читачів, потрібно докласти максимум творчості і креативних рішень. Пропоную ознайомитись із  черговою  книжковою виставкою,  що організована в бібліотеці  ім. М. Костомарова ЦБС Шевченківського району.
    Тему виставки "Небуденні дарунки" підказала стаття «7 самых впечатляющих подарков в истории»  із першого номера  "Женского журнала" за 2011 рік. 
    Насправді, художник Піросмані не дарував актрисі Маргариті мільйон троянд, як це оспівано в пісні «Миллион алых роз», яку виконує Алла Пугачова. Цю історію придумав К. Паустовський, який вирішив прикрасити біографічний нарис блискучою видумкою.
     Але  і в реальному житті розмах і фантазія деяких дарувальників інколи вражає.
   Про деякі з таких подарунків і самих дарувальників розповідає читачам література, представлена на виставці.
     Виставка «Небуденні подарунки» має два розділи : «в історії»; «в літературі».
     Тема романтичних подарунків в першому розділі виставки  розкрита газетними публікаціями та книгами «Уманське чудо» та  Є. Лоек «Історія прекрасної бітинки» про парк у Софіївці, який граф Потоцький подарував улюбленій дружині.  Тут же представлені матеріали   про Катерину ІІ та про її дарунки   своїм фаворитам – Г. Орлову та Г. Потьомкіну. В цьому ж розділі  цікава інформація про Клеопатру, Наполеона і Жозефіну, Миколу ІІ.
    Серед чудернацьких подарунків – вухо Вінсента Ван Гога, подароване своїй подружці, щедрий подарунок – передача Криму Україні М. Хрущовим; недоречний – пісня на день народження Д. Кенеді, яку подарувала йому М. Монро, шокувавши присутніх, ін.
    Другий розділ представлений книгами: М. Коцюбинський «Подарунок на іменини», О Генрі «Дари волхвов», Купрін «Гранатовий браслет», У. Коллінз «Лунный камень», Л. Лузіна «Принцеса Греза» і т.д.
Доповнюють виставку афоризми про подарунки та есе «Як дарувати й приймати подарунки».

     Шановні колеги, прошу, надсилайте свої креативні рішення з організації тематичних виставок  та й інших форм діяльності вашої бібліотеки  на адресу rombib@mail.ru. Я із задоволенням виставлятиму їх на блозі.

3 коментарі:

  1. Чем меньше новых книг, тем тщательнее приходится работать со старым фондом, тем изощреннее темы, изобретательнее заголовки... Так что спасибо за идею! Чувствуется, что для этой выставки материалы предварительно собирались не один день.

    ВідповістиВидалити
  2. ЦІкаво. Вже й собі запланували

    ВідповістиВидалити
  3. @алентина
    Поділитесь з колегами своїм творчим рішенням? Чекатиму :)

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу