Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 30 грудня 2010 р.

Відкриття пунктів доступу громадян до офіційної інформації у публічних бібліотеках Києва

    У 2009-2010 р. Українська бібліотечна асоціація (УБА) реалізує проект “Створення мережі пунктів доступу громадян до офіційної інформації” за підтримки Програми сприяння парламенту ІІ.
     Ви вже, напевне, помітили ще один  новий блог,  а хто не помітив - прошу звернути увагу на новий блог УБА
    Пункти доступу громадян до офіційної інформації – це інформаційні центри, відкриті у бібліотеках України, де громадяни мають можливість отримати інформацію органів державної влади та дізнатись, яким чином можна долучитись та впливати на законодавчий процес.
    Ви можете запитати для чого потрібні пункти доступу громадян до законодавчої інформації, якщо вся інформація є в Інтернеті? І дійсно, сайт Верховної Ради України вважається одним з  найпотужніших і якнайкраще структурованих парламентських сайтів у країнах перехідної демократії. Підготовлений користувач може знайти абсолютно всю інформацію стосовно будь-якого законодавчого акта (історію проходження законопроекту, порівняльні таблиці законопроектів, оригінал закону, аналітичні документи, висновки, рішення Комітетів, пленарні дебати, голосування та ін.). Відкриту для широкого доступу базу даних сайту Верховної Ради України можна вважати моделлю для наслідування при розробці та удосконаленні сайтів інших парламентів. Але більшість громадян України не використовують сайт Верховної Ради України або використовують не всі його можливості. І,  як результат, громадяни не завжди належним чином спроможні  надати  законодавцям, парламентським комітетам свої зауваження та пропозиції в процесі законотворення.
  Детальніше про це дивіться на сайті Програма сприяння Парламенту ІІ.
2 публічні бібліотеки Києва приєдналась до Мережі ПДГ  після проходження тренінгу, що відбувся  на базі Головного тренінгового центру УБА (20-29 грудня 2010 року в м. Києві).
Бібліотека ім. В. Яна ЦБС Дніпровського району м. Києва  (02105, м. Київ, проспект Миру, 13, yanalibrary@mail.ru)
Бібліотека ім. Є. Кравченка для юнацтва ЦБС  Дніпровського району м. Києва (02147, м. Київ, вул. Ентузіастів, 51/24, Bib-kakravchenko16@ukr.net).
   До речі, бібліотеки Дніпровського району вже давно практикують години спілкування з депутатами різних рівнів. Для мешканців  мікрорайонів у бібліотеках функціонують інформаційні скрині для відгуків щодо діяльності депутатів, що систематично передаються на розгляд представників  районних фракцій депутатів. Цікавим було опитування користувачів "Ідеальний депутат". Питання анкети стосувалися, зокрема, віку народних обранців, їх  освіти та роду діяльності, соціальних пріоритетів діяльності і т.п. Із результатами дослідження  депутатів ознайомлено під час  загальносистемного заходу, присвяченого визначенню "Кращого бібліотекаря року" у ЦБС.
    Варто зазначити, що  доступ громадянам до офіційної інформації надається у багатьох публічних бібліотеках Києва. Посередництвом сайту Верховної Ради, використовуючи систему інформаційно-правового забезпечення "Ліга-Закон" (її передплачують Публічна бібліотека імені Лесі Українки та декілька ЦБС) відслідковуються  та доводяться до відома громадян нові законодавчі акти. Звичайно, для здійснення оперативної інформаційної діяльності бібліотекарям необхідна відповідна підготовка, чому сприяє діяльність Головного тренінгового центру УБА.










середу, 29 грудня 2010 р.

Рік Кролика - це не тільки...


     Якщо переглянути минулі роки Кроля, то вони були різними для української історії.
     Попередній 1999-ий рік Кроля  був  нещасливим для Югославії (війна) і Росії (теракти). У 1939-ому потерпала Польща (початок Другої світової війни). Для українців у 1939-ому здійснилася одвічна мрія  про об’єднання, але з другого боку, на західноукраїнських землях було розгорнуто такий же терор, як на Наддніпрянській Україні у 1937 році.
    Трохи глибше  в історію - у 1711-ому Петро І зазнав ганебної поразки під час Прутського походу, потрапив у полон, і його викуповувала у турків дружина.
1831 року зазнало поразки польське повстання під гаслом “За нашу і вашу свободу”, якому співчували українські демократи, але не українські селяни Правобережжя, де поляки позакривали навіть недільні українські школи.
   Але прослідковується головна тенденція: саме в рік Кроля  народжувалися великі актори, історики, чиї дослідження лягли у фундамент незалежницької ідеології, та великі провідники української нації.

вівторок, 28 грудня 2010 р.

Рік надій, емоцій і розчарувань

     Ось і підійшов до свого завершення 2010 рік. Рік надій і відчаю, рік емоцій і розчарувань. Все це вже припорошило сьогоднішнім легеньким сніжком, який відволікає мене від приготувань до приймання статистичних і текстових  звітів, над якими маю провести найближчий місяць. Потім проаналізую, видам інформаційно-аналітичне видання "Про підсумки діяльності публічних бібліотек Києва у 2010 році" і на цьому... все. Підсумовуючи минуле, що дуже нагадує мені майбутнє, ловлю себе на думці, що уже звикаю до того, кожен минулий рік був для мене кращим, ніж наступний. Нас до цього вже привчили? Привчили до щорічної новорічної казочки із щасливим кінцем. Але ця казка дуже довго не закінчується. І як у справжній казці - чим далі в ліс - тим страшніше.  Проте, пнемося з усіх сил, хапаємось за соломинку, намагаємось в умовах безгрошів'я  чимось здивувати, як от наші колеги із Подільського району, які  привітали наш відділ настінним та кишеньковим  календариками з рекламою читання і бібліотек ЦБС. Отже, спромоглися таки на рекламу!


понеділок, 27 грудня 2010 р.

Елементарно, Ватсон!

     Декілька місяців тому до мене звернулась аспірантка Національного університету будівництва та архітектури, яка пише дисертацію та тему проектування публічних бібліотек. Одне із запитань стосувалося мого бачення вирішення проблеми побудови для публічних бібліотек Києва приміщень європейського стандарту. Я їй розповіла про враження від публічних бібліотек Данії і про те, як влада дбає про освітній і інтелектуальний рівень своїх громадян. Коли до муніципалітету Хйорінгу звернувся підприємець із проханням про виділення земельної ділянки під будівництво торгівельного центру, муніципальна влада поставила йому умову: у торгівельному комплексі має бути публічна бібліотека.
    До будівництва бібліотеки були залучені найкращі архітектори та дизайнери і за три роки для послуг 65-ти тисячного населення муніципалітету (з них 25 тис. - мешканці Хйорінгу) з'явилася сучасна публічна бібліотека площею 5 тис. квадратних метрів.

неділю, 26 грудня 2010 р.

Замкнуте коло або Хто винен?



В  продовження теми - публікація на сайті  Друг читача.

пʼятницю, 24 грудня 2010 р.

Новорічно-песимістичне

 Добридень же, новий годе,
 В торішній свитині!
 Що ти несеш в Україну 
 В латаній торбині
Т.Г. Шевченко
Дорогі колеги! З тривогою і надією ми зустрічаємо Новий 2011 рік. Жахаючись новин щодо бюджету, по-доброму заздрячи львівським колегам, все ж таки сподіваємось на те, що здоровий глузд переможе і київські бібліотеки нарешті отримають нові книги після майже трирічної перерви.
  На днях перед дверима бібліотеки нас зупинив  читач і, звернувшись до директора бібліотеки, промовив (дослівно): "А вы знаете, что ваша библиотека соучастница того, что... мой сын на отлично сдал сессию!". Це сказав батько, син  якого інвалід. І це лише одна із великої кількості історій успіху, і це ще один прояв соціальної функції бібліотеки, яка допомагає людям з обмеженими можливостями, соціально незахищеним громадянам реалізуватися і адаптуватися у сучасних непростих умовах життя. Лишаючи бібліотеку книг, періодичних видань держава позбавляє переважну кількість своїх громадян права на доступ до інформації.
   Щоб трохи підняти передноворічний настрій і вам, і собі, ми підготували для вас методичну новорічну ялинку, що зустрічатиме вас у нашому відділі під час здачі звітів про роботу та форм державної статистичної звітності. Графік здачі звітності надішлемо електронною поштою у понеділок.
  


четвер, 23 грудня 2010 р.

Бажаючим поспілкуватись із Оксаною Забужко та Вірою Агеєвою

варто завітати на дискусію «Музей бронзових фігур: жінка-класик в українській літературі», що організована  книгарнею «Є» з нагоди  її 3-ої річниці та до дня народження Марка Вовчка. Під час дискусії розглядатимуться теми: Як стати класиком? Хто з українських письменниць належить до літературного канону? Кого забуто, кого варто згадати та перевидати, а кого — перечитати?  
Захід розпочнеться сьогодні о 18.00 за адресою вул. Лисенка, 3, ст. м.  «Золоті Ворота».

середу, 22 грудня 2010 р.

Ювілейний вечір Миколи Руденка


Візуалізація заходу:

Готуємось до відзначення 140-річчя від дня народження Лесі Українки


Логотип ПБ ім.Лесі Українки

     Шановні колеги! У 2011 році виповнюється 140 років від дня народження Лесі Українки. 21 жовтня Верховна Рада України ухвалила в цілому Проект Постанови «Про відзначення 140-річчя з дня народження видатної української поетеси, громадського діяча Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки)» (25.02.2011р.), авторами якої є заступники голови ВР Адам Мартинюк та Микола Томенко. Серед запланованих заходів передбачається ремонт музею Лесі Українки у місті Ялті, забезпечення організації тематичних виставок, присвячених життю та діяльності поетеси, сприяння перевиданню повного зібрання творів Лесі Українки та спогадів про неї (досі найповнішим виданням є 12-томне видання 1975-79 років).


     До вашої уваги - список посилань на сценарії, що можуть бути використані  при організації літературних  заходів до ювілею Лесі Українки:
Також пропоную список тем і назв до організації книжкових виставок та інших форм рекламної та інформаційної роботи:

понеділок, 20 грудня 2010 р.

Прийнято "Закон про культуру"

   З повним текстом   Закону про культуру  можна ознайомитись на сайті Президента України Віктора Януковича, який 6.01.2011 підписав цей закон.  Як пише  КорреспонденТ.nеt законопроект Про культуру, підготовлений Міністерством культури, 14 грудня 2010 року  підтримали 288 депутатів при мінімально необхідних 226. У документі, зокрема, визначаються 17 принципів державної політики у сфері культури, серед яких створення єдиного культурного простору, захист культурної спадщини, підтримка вітчизняного мистецтва та "надання українського характеру сучасній індустрії розваг".     З метою збереження культурної спадщини законом забороняється вилучення з Музейного, Державного бібліотечного та Національного архівного фондів України друкованих видань, фільмів та фонограм, художніх творів і документів. Також передбачається створення страхового фонду документації об'єктів культурної спадщини.
     Закон зобов’язує державу і чиновників дбати про розвиток духовних скарбів корінного народу і всіх інших народів, які живуть в Україні, доступності освіти у сфері культури, розвитку музеїв, галерей, заповідників.
    Держава сприятиме діяльності творчих спілок і виробництву національного культурного продукту.
    Законом заборонено приватизовувати об’єкти, які становлять духовну цінність, пам’ятки археології, фонди та архіви.
     Крім того забороняється виселяти із приміщень театри, філармонії, бібліотеки без надання рівнозначного приміщення.
    

неділю, 19 грудня 2010 р.

Відчуйте себе піонером

     В читальній залі Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки імені М.Горького виставлено для огляду понад 350 експонатів радянського дитинства: від піонерського горна до настільного хокею.  Все почалося з креативної групи в "Однокласниках", де обговорювалась ідея створення музею радянського дитинства.
     Поринути в атмосферу дитинства може кожен бажаючий, абсолютно безкоштовно, до 28 грудня. Ефект перенесення в епоху піонерів гарантується.
     Я тут подумала: а де ще створити такий музей, як не в бібліотеці? Багато наших бібліотек, особливо сільських, і є експонатами радянського дитинства. В них застигла епоха... 

суботу, 18 грудня 2010 р.

Contra spem spero! - Без надії сподіваюсь! Леся Українка

Головна публічна бібліотека столиці сподівається понад 20 років...

Газета "Факты и комментарии" від 11 грудня 2007 року:

"Какой бы ни была экономическая ситуация в стране в последние 10 лет, столице таки удалось сберечь библиотеки. Сейчас в городе их насчитывается 138. На сегодня больше всего проблем у библиотеки имени Леси Украинки, ее фонды расположены в разных местах города. В таких условиях предоставлять качественные услуги читателям сотрудники библиотеки просто не в состоянии. В программе, которую утвердили на последней сессии депутаты Киевсовета, предусмотрено, что в ближайшее время для размещения библиотеки имени Леси Украинки будет найден участок - скорее всего, в Шевченковском районе - и построено новое помещение. На возведение здания понадобится от трех до пяти лет.
     До 2010 года все столичные библиотеки будут компьютеризованы. Сегодня уже 50 процентов из них оснащены компьютерами. В дальнейшем людям не придется бегать в поисках нужной книжки по всему городу: библиотекари, заглянув в базу данных, подскажут, куда можно обратиться. В этом году, проведя переговоры с издательствами, которые согласились на уступки, столичная власть смогла закупить для библиотек книги со значительной скидкой - до 20 процентов."

Знайомтесь, Міська бібліотека Амстердама. 

Населення Амстердама досягає півтора мільйона чоловік, враховуючи передмістя.

пʼятницю, 17 грудня 2010 р.

А ви давно прогулювались Києвом?

      Переважна кількість моїх колег  скаже, напевне, що давно. Звичний ритм життя: дорога на роботу, дорога додому, а у вихідні - вирішення побутових проблем. Ну, хіба-що іноді кіно чи театр. А Київ, ось він, ще встигнемо і в будь-який момент можемо.
     Сподіваюся, що  після перегляду інформаційних матеріалів, підготовлених працівниками  публічних бібліотек Києва, і у  моїх колег і у всіх, хто загляне на блог, виникне  нестримне бажання у найближчі вихідні  вирушити у подорож  київськими вулицями та провулками, подивитись на рідне місто іншими очима, підняти настрій, повернути радість буття.
     Для початку - озвучена презентація, підготовлена Мариною Мельниченко  (ЦБС Дніпровського району).  На мою думку, така презентація прикрасить будь-який краєзнавчий масовий захід.

четвер, 16 грудня 2010 р.

"Ви схилите рамена, щоб біля ніг моїх упасти долілиць"

      19 грудня  Україна  і світ  відзначатимуть 90-річчя від дня народження Миколи Даниловича Руденка. Сталініст, фронтовий політрук, інвалід ВВВ, нагороджений орденами Червоної зірки, Великої Вітчизняної війни І ступеня, 6 бойовими медалями. Дисидент, засновник Української Гельсінської Групи і її перший голова. В'язень брежнєвських таборів суворого режиму.
Український поет, письменник, філософ. Герой України.
     Ще 14 серпня 2009 року Президентом України було підписано указ № 612/2009 "Про відзначення 90-річчя від дня народження Миколи Руденка".
      За цей час на боковій стіні будинку № 68 по вулиці Богдана Хмельницького в Києві з'явилася меморіальна таблиця з написом: "У цьому будинку проживав відомий громадський діяч, правозахисник, голова Української Громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод Микола Данилович Руденко".

середу, 15 грудня 2010 р.

«Книжка року’2010»

     Сьогодні президент Всеукраїнського рейтингу "Книжка року" Костянтин Родик  офіційно оголосив короткі списки Всеукраїнського рейтингу «Книжка року’2010».
Лауреатів буде названо на офіційній церемонії вручення, що відбудеться під час книжкового ярмарку «Медвін: Книжковий Миколай» - 24 грудня о 16.00 в експоцентрі "Спортивний" (вул. Фiзкультури, 1). 
В номінації "Красне письменство"

вівторок, 14 грудня 2010 р.

Дармовий сир для "читачеловки"

        Всі ми прекрасно усвідомлюємо, що в сучасних непростих умовах  життєдіяльності публічним бібліотекам  слід наполегливо шукати нові форми роботи, розширювати спектр послуг.  От, до прикладу, з'являється якась ідея  і є впевненість, що спрацює, а почнемо реалізовувати, -  відразу виникає купа проблем: не можемо знайти надійного партнера, який би на громадських засадах проводив заняття, не вистачає досвіду і знань бібліотекарю. Піти б на якісь курси - немає такої статті витрат у бюджеті бібліотеки. Яким же чином можна вирішити цю проблему?
     Мене дуже тішить, що не лише бібліотеки у нашій державі є безсріблениками. Якщо гарно пошукати, то можна знайти чималий перелік безкоштовних курсів різної тематики. 

неділю, 12 грудня 2010 р.

Поет, учитель, риболов...

      ...і  по сумісництву - наш колега.  Микола Данилович Сом  завідує сектором популяризації книги у Публічній бібліотеці імені Лесі Українки, а також веде активну громадську діяльність. Вже багато років поспіль він очолює Клуб бібліотекарів при НСПУ.  Коли він з'являється у нашому відділі - чути далеко за межами кабінету. Маса новин, вражень, емоцій. Привітається, на ходу щось зрифмувавши-зкаламбуривши, розповість про останні новини літературного життя, побідкається на якісь проблеми, не втрачаючи здорового оптимізму, пригостить власноруч підсмаженими карасиками з палець завбільшки, виловленими у каналі на Троєщині... і знову - в дорогу: у школи, в Спілку, в Український фонд культури, у музей...

четвер, 9 грудня 2010 р.

Як мало методисту потрібно для радості...

   ...всього лиш отримати відеокамеру. Настрій піднесений, плани грандіозні. Правда, поки-що потішусь надбанням  і покладу  у дальню скриньку. Кінець року, методисту не до кіно. Переробляю таблиці для цифрових звітів в екселі, дописую план (в перервах для відпочинку від цієї клопіткої роботи "тусуюсь" у блогах ), а потім - звіт, а потім - приймання звітності  і узагальнення. Не найкращий період у  роботі методиста. Нуль творчості, максимум бухгалтерії. 
     А грант на придбання відеокамери і ще деяких дуже потрібних для методиста супутних товарів я отримала від "Бібліомосту". ДЯКУЮ, БІБЛІОМІСТ! Ось вона, цифрова, зручна, компактна  із флешкою внутрішньої пам'яті на 8 ГБ.

Завтра - день Нобеля

       Завтра, 10-го грудня в Осло (Норвегія)  за традицією нагороджують лауреатів Нобелівської премії миру. 
      У 1895 році винахідник динаміту і власник  величезного статку Альфред Бернхард Нобель написав у своєму заповіті: "Усе моє рухоме й нерухоме майно має бути переведене в ліквідні цінності, а зібраний у такий спосіб капітал поміщений у надійний банк. Доходи від вкладень повинні належати фонду, який буде щорічно розподіляти їх у вигляді премій тим, хто протягом попереднього року приніс найбільшу користь людству ".
     Вважається, що це рішення вчений прийняв після того, як у пресі випадково з'явилася інформація про його смерть. У некролозі його називали "мільйонером на крові" і "торговцем вибуховою смертю". Альфреда Нобеля це сильно засмутило, і він захотів залишити про себе добру пам'ять, щоб не уславитися на століття злим генієм. Так і з'явилася Нобелівська премія.
Традиційно премію вручають по шести "номінаціях": медицина і біологія, фізика, хімія, література, економіка і премія миру. Найкращі, на думку Нобелівського комітету, у перерахованих галузях знань отримують медаль, диплом та грошову винагороду. Цього року лауреати отримають рекордно малу винагороду за всю історію Нобелівської премії - 1,5 мільйона доларів, що пов'язано, на думку експертів, із затяжною фінансовою кризою.

середу, 8 грудня 2010 р.

Дебют молодих київських письменниць

Учора, в московському Театральному центрі «На Страстном» відбулося нагородження лауреатів незалежної літературної премії "Дебют", що присуджується авторам  віком до 25 років, котрі пишуть російською мовою. В номінації "Мала проза" перемогла киянка Ганна Гераскіна за оповідання "Я тебе не чую". Оповідання можете прочитати на сайті СНОБ .
    Заснований цього року спеціальний приз за твори з фантастики отримала ще одна наша співвітчизниця  Анастасія Титаренко  за роман "Іржаві квіти". Переможці з усіх номінацій отримують почесний приз "Птиця", а  також право укласти з Міжнародним фондом "Покоління" угоду на видання твору з ексклюзивним гонораром 90 тис. російських рублів. 
 

вівторок, 7 грудня 2010 р.

Декілька слів щодо нормативів та форм державної статистичної звітності

В продовження теми попереднього допису, присвяченого історії бібліотечної статистики, сьогодні висловлююсь про наболіле: про нормативну базу та про діючі форми державної статистичної звітності бібліотек.  Спочатку про нормативну базу. Публічні бібліотеки при визначенні кількості штатних одиниць обслуговування досі керуються "Временными типовыми штатами централизованных библиотечных систем Министерства культуры СССР" (Затверджені наказом Міністерства культури СРСР 29 січня 1979 року №53),  де обумовлюється, що штатні одиниці відділів обслуговування формуються із розрахунку одна штатна одиниця на 750  читачів і 13 тисяч книговидач ( в дитячих бібліотеках відповідно 600 читачів і 12 тисяч книговидач). Сьогодні  у   бібліотеках поряд з читачами є користувачі Інтернет-ресурсами та іншими послугами, які відвідують бібліотеку не лише для читання книг. Наприклад, за статистичними даними публічних бібліотек Данії 50% користувачів відвідують бібліотеки не з метою користування її фондами, а для спілкування, використання Інтернет, перегляду телепередач і т.д. Наші ж застарілі нормативи диктують: кожному користувачу бібліотеки потрібно  в середньому за рік видати у користування 17-20 книжок чи інших джерел інформації з фонду бібліотеки. Користувачі Інтернет-центрів теж використовують інформацію. З інформаційною функцією бібліотеки тут все в порядку. А з виконанням плану по документовидачі, від якого залежать наші оклади?  До того ж бібліотеки уже давно потребують єдиного порядку обліку користувачів Інтернет-центрів. Сьогодні, як правило, на користувача Інтернет-центру заводиться читацький формуляр, де проставляється дата відвідування, № машини, за якою працював користувач, кількість переглянутих сайтів (виникає питання, для чого останнє потрібно?) та підпис користувача (для підтвердження достовірності відвідування та ознайомлення з правилами користування Інтернет-центром (на лицьовій стороні формуляру). 
Питання осучаснення нормативної бази бібліотек настільки гостре, що деякі бібліотеки самотужки почали розробляти стандарти діяльності сучасної публічної бібліотеки і виносити на суд бібліотечної спільноти. Ознайомтесь, будь-ласка, із Пропозиціями до стандарту публічної бібліотеки  на сайті Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки імені  М. Горького. Світлішим шрифтом виділено  тези стандарту,  що потребують доповнень  чи змін. На мою думку, дуже гарну справу розпочали колеги. Давайте, приєднаємось.
У 2007-му році ми, нарешті, дочекались нової форми державної статистичної звітності, у якій давно назріла потреба і яка б найліпше відображала зміни у діяльності бібліотек. Слідом за радістю прийшло здивування щодо трактування деяких категорій у цих формах. Пояснення до цих форм швидше нагадувало "масло-масляне". Шквал запитань і дзвінків доводив до нервового зриву, зверху пообіцяли форми удосконалити, але уже 3 роки ми чекаємо цього удосконалення.
Які зауваження до форми 6-НК? В Інструкції з обліку документів, що знаходяться в бібліотечних фондах, (затверджена наказом  Міністерства культури  і туризму України  03.04.2007  N 22)  у додатку 1 до пункту 4.4 передбачається, що  електронні та аудіовізуальні видання обліковуються разом, однією графою. Форма 6-НК  вимагає кількість аудіовізуальних і кількість електронних видань показувати в окремих графах. З одного боку бібліотекарі мають суворо дотримуватись положень  Інструкції, а  з іншого,  мають  відповідно заповнити форму звітності. От і приходиться сидіти над актами списання, переглядаючи їх і відокремлюючи аудіовізуальні видання від електронних. Викликає здивування і V розділ форми 6-НК  "Інформаційне обслуговування".  У графі 3 слід показати "загальну кількість користувачів (усього осіб)", а  в графі 4 вичленити "з них індивідуальних". Якщо йдеться про абонентів інформації, то вони бувають індивідуальні і групові  (коли інформується колектив і обліковується як абонент групової інформації).  Але ж графа 3 в дужках зауважує (усього осіб). Наступне питання до форми 6-НК, що вже неоднократно піднімалось на сторінках фахових періодичних видань (Василенко, О. Статистична інформація в бібліотечному маркетингу / Ольга Василенко // Бібліотечний вісник. - 2009. -  № 5.)  - це  «кількість відвідувань» і «у т. ч. звернень на веб-сайт». Тобто, щоб отримати перший показник, необхідно до кількості зареєстрованих відвідувань користувачів безпосередньо у бібліотеці додати кількість звернень на бібліотечний сайт, зафіксованих відповідними програмними засобами, протягом року. Показник «кількість відвідувань» є традиційним і означає суму зареєстрованих відвідувань бібліотеки фізичних осіб, які є користувачами бібліотечних ресурсів і послуг. В якості звернення на веб-сайт у наших бібліотеках реально обліковуються не зареєстровані користувачі, а ip-адреси. Адже якщо користувач, як фізична особа, має один читацький квиток, то за ip-адресою може приховуватися невизначена кількість користувачів, і навпаки, один користувач у мережі Інтернет може мати кілька ip-адрес. (До того ж мотивація звернення на сайт може бути різною і не обов’язково пов’язаною з інформаційним пошуком та використанням джерел електронної бібліотеки, тоді як статистична інформація в безпосереднє відвідування користувачем книгозбірні вже передбачає використання її документних ресурсів). Таким чином, означені показники відображають все-таки різні аспекти діяльності бібліотек і є якісно неоднорідними.   Безумовно, звернення на вебсайти бібліотек потрібно досліджувати і відображати у статистичній звітності бібліотеки, але окремо. Якщо звернутися до положення А.3.4 міжнародного стандарту ISO 2789:2003 «Information and documentation – International library statistics» («Інформація і документація – Міжнародна бібліотечна статистика»), то визначене у даному пункті «віртуальне відвідування» визначається як читацький запит до веб-сайта; «віртуальні відвідування можна порівнювати з традиційними відвідуваннями», але ж додавати їх до загального підсумку не рекомендовано.
Не зрозуміло також, чому графа обліку кількості абонентів МБА  (тобто бібліотек - абонентів МБА) вимагає звітуватись про кількість користувачів, що отримують книги по МБА. Це одні із найсуттєвіших  недоліків  форми 6-НК, що потребують негайного виправлення. До слова, на сайті Національної парламентської бібліотеки України виставлено чудовий проект форми державної статистичної звітності і проект  інструкціїї до її заповнення.  Залишилось лише затвердити.
Вибачайте, що декількома словами, як обіцяв заголовок, не обійшлося.

неділю, 5 грудня 2010 р.

А краще давайте помріємо...

...про відпочинок, наприклад, у "Бібліотеці" на острові Самуї (Тайланд). Таку назву має готель (5 зірочок), що за задумом його дизайнера Тіраван Сонгсават
(Tirawan Songsawat) найточніше відповідає своїй назві. Це один із способів виділитись серед багатьох конкурентів. Дизайнер готелю  виявила одне із занять, якому люди приділяють увагу всюди: на пляжі, біля басейну, в номері, в ресторані - це читання. Взагалі, таких занять набагато більше, але дизайнер зупинилась саме на читанні. За її проектом був створений готель з розкішною бібліотекою з  книгами, музичними дисками і фільмами, для того, щоб гості могли з великими зручностями віддаватись улюбленому заняттю.

пʼятницю, 3 грудня 2010 р.

А ще, Боже, даруй їм вічне життя...

     Переглянула багаточисельні  коментарі  до одного допису  з досить цинічною назвою  у відомому блозі. У кожного - своя позиція, виходячи із ситуації  у тій бібліотеці, де хто працює. І це можна зрозуміти. Але питання унеможливлення умов для роботи у бібліотеках  працівників пенсійного віку викликає серйозне занепокоєння у багатьох  директорів ЦБС, і не лише тих, які мають пенсійний вік. Якщо почитати коментарі деяких "зубастих" молодиків, які дуже нагадують одну "молодую команду", то для бібліотек потрібна молодь із знанням англійської та ІТ. Ми прийдемо, - і створимо рай у бібліотеках.  Одні уже створили. Але нам потрібна молодь, передусім,  із професійною бібліотечною підготовкою.  Про що й велася мова у листі УБА. Знання англійської вітається, звичайно, але   і свою рідну мову треба знати. Вже так дратує суцільна безграмотність у вуличній рекламі, а заходиш на деякі блоги, - ніби й цікавий матеріал, ніби й від молоді, що знає англійську, але ж і українську треба вивчати, щоб були таки шанувальники,  а не "поклонники".

четвер, 2 грудня 2010 р.

І ще раз про рекламу

     Сьогодні, нарешті, збулося! Ще один пунктик мого річного плану роботи реалізовано. Засідання міської творчої лабораторії з питань інформаційно-рекламних технологій у публічних бібліотеках відбулося.  І я задоволена, тому що по реакції 50-ти присутніх колег із публічних бібліотек різних районів Києва було помітно, що їм це цікаво. Після заняття формувалися групки, обговорювали почуте і побачене, дехто скаржився на пасивність деяких своїх співробітників, дехто вже  складав план дій на наступний рік.

Популярні публікації блогу