Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

суботу, 27 грудня 2014 р.

Вбудований бібліотекар, або "де не посій - там вродиться"

Та звані "вбудовані", "впроваджені" бібліотекарі в США останніми роками стали тенденцією, моделлю бібліотечних послуг. Це визначення стало широко відоме під час війни в Іраку 2003 року і є похідним від впровадженого (Embedded) журналіста. Такі журналісти, щоб діяти і боротися  разом з військами, брали інтерв'ю безпосередньо  в епіцентрі подій, тобто мали прямий доступ до інформації. Виходячи з цього впроваджений бібліотекар також залишає стіни бібліотеки і йде у місця активної діяльності користувачів, аби вивчати їх інформаційні потреби та забезпечувати їх,  аби відповідати потребам конкретної групи користувачів.
Навіть якщо конкретна група користував має доступ до потрібної їй інформації\ через мережу Інтернет, бібліотекар проконсультує на місці, як можна швидко віднайти потрібну інформацію, як оцінити її якість.
     У блозі YALSA опублікована стаття Джекі Міллерн, бібліотекаря, що працює з молоддю в одній з сільських бібліотек Середнього Заходу США. У ній автор детально викладає свої дії по налагодженню контактів з підлітками та встановленню тісної взаємодії з місцевими соціальними інститутами.
     Міллерн глибоко переконана в тому, що тільки впровадження бібліотекаря в усі структури місцевого співтовариства дозволить йому підняти свій авторитет, підвищити відвідуваність бібліотеки і заручитися підтримкою влади. Протягом 3 років Міллерн тісно взаємодіяла з місцевими школами, групами навчання на дому, співробітниками місцевого парку, центром у справах молоді, центром матері та дитини, благодійним товариством, конфесійним молодіжним центром та іншими громадськими організаціями. Крім того, бібліотекар працювала волонтером на різних благодійних акціях, відвідувала муніципальні збори, робила закупівлі для місцевої церкви. Іншими словами, вона зі шкіри геть лізла, щоб стати впізнаваною і познайомити підлітків з бібліотечними ресурсами. На всіх подібних заходах Міллерн представляла себе так: Джекі - Бібліотекар.
    Підсумки її бурхливої діяльності вражають - число молодіжних програм, організованих протягом року збільшилася з 7 до майже 200, програм літнього читання стало в двічі більше (8 і 16), а бібліотека за ці три роки отримала 3 гранти (у попередні 6 років не було жодного).
    Далеко ходити не треба. Візьмемо, для прикладу, київську публічну бібліотеку імені Петра Панча. Її бурхливу діяльність, переповнені відвідувачами зали не можна не поміти. В чому криється популярність бібліотеки? Хтось каже, що у вигідному розташуванні в центрі міста, акурат біля тролейбусної зупинки, хтось киває на контингент жителів довколишніх будинків, який складає інтелігенція. Я би підкреслила роль її працівників, які не сидять чинно за столами в очікуванні відвідувачів (ніхто нічого ще  не висидів), не хитають скрушно головами і не шукають винних в усіх наших проблемах. Був Майдан - працівники бібліотеки у його середовищі, йде презентація книги в "Читай-місті", загудів голосами "Книжковий Арсенал", збори педагогічного колективу, ...  - Наталія Іванівна там. Погляньте лишень на інформаційний блог бібліотеки.
    Познайомтесь заодно ще й з матеріалами блогу  "Вбудований  бібліотекар" http://embeddedlibrarian.com/ та роздумами про важливість і незамінність  вбудованого бібліотекаря в юридичній фірмі.
Сподіваюся, що комусь ці матеріали та додадуть натхнення.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу