Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

суботу, 23 березня 2013 р.

Долаємо відстані. Далеке стає близьким

     Нове завжди лякає. Особливо, коли відсутній досвід, впевненість у тому, що все спрацює бездоганно, що не прийдеться лупати безпомічно очима, намагаючись виправдатись перед аудиторією за вимушену технічну перерву. Не все залежить від нас, якщо ми маємо справу з комп'ютерною технікою (а вона у нас ой як давно оновлювалась) і з таким мінливим явищем як Інтернет-зв'язок.
     Але Інтернет дає можливості і ми маємо їх використовувати. Перший досвід організації відеомосту (скайпспілкування) відбувся минулого року, коли в рамках спільного київсько-псковського проекту, присвяченого княгині Ользі, ми проводили поетичний Інтерслем київських поетів із псковськими. Було хвилювання, бо вперше. Але майже все, за винятком півхвилинного збою у зв'язку, пройшло на рівні.
     Великого значення набуває можливість скайп-спілкування при проведенні соціокультурних акцій, присвячених історичній чи літературознавчій тематиці. Важливо знайти і запросити доповідача, який би досконало володів питанням і відкрив аудиторії ще невідомі факти чи події.
вв Готуючи захід, присвячений 180-ій річниці з часу створення гуртка "Руська трійця", бібліотека звернулася до Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, що у Львові і запросила науковців до участі у заході. Таким чином користувачі бібліотеки мали змогу поспілкуватися із провідними науковцями, авторами багатьох публікацій про  сподвижницьку місію "Руської трійці": Шкраб’юком Петром Васильовичем – завідувачем відділу української літератури, доктором історичних наук; Стеблієм Феодосієм Івановичем – завідувачем відділу нової історії України, кандидатом історичних наук; Горинєм Василем Івановичем – провідним науковим співробітником, кандидатом філософських наук. Для вищеназваних шановних учасників заходу бібліотеки такий виступ перед аудиторією, що знаходилася за сотні кілометрів від Львова, був першим і успішним досвідом.
І нарешті, про поетичний слем юних обдарувань, що відбувся у Всесвітній день поезії на минулому тижні. До двох груп київських юних поетів долучилися юні дарування зі смт. Млинів, що на Рівненщині. Організувала Інтернет-з'єднання із аудиторією Публічної бібліотеки імені Лесі Українки м. Києва Млинівська центральна районна бібліотека. Наших млинівських учасників планувалося бачити із великого екрану, але підвів проектор, зіпсувавшись буквально за мить до початку заходу. Та хоч і з монітора, але ми їх прекрасно бачили і чули їх вірші. А вони мали змогу почути відгуки про їх творчість з вуст відомих київських поетів - членів журі та настанови і побажання від самого Миколи Даниловича Сома. І як це важливо було для них, - переконувати не потрібно. І все це - завдяки бібліотекам.

4 коментарі:

  1. Ваша бібліотека у ногу з часом і, як і завжди, у Вас все гарно вийшло! Для вас це вже не нове, так що нам вже час приймати естафету:-)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Головне, наважитися для першого разу. А далі очевидні переваги скайп-спілкування провокуватимуть на інші заходи.

      Видалити
  2. Молодцы! Когда мы одну из скайп-встреч проводили, пригласили специалиста со стороны, который просто потом не пришел на запланированную встречу (с трудом дозвонились до человека за 10 минут до начала и нам мило сказали - "А меня нет в городе"), пришлось "выкручиваться" экспромтом.
    А у меня давно "бродит" желание предложить вам что-нибудь совместное, связанное с Олимпиадой Арзамасской и Киевской. В прошлом году, когда нашим проектом занималась, обнаружила эту связь между нашими городами и первой мыслью сразу было - ура! еще связи! надо Романюк совместное мероприятие предложить :-)))
    Оль, если у вас кто-то будет заинтересован в виртуальной встрече с арзамасской аудиторией, мы всегда готовы :-)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Спасибо, Ирина :) Конечно же, с удовольствием. К тому же а Киеве есть библиотека им. М.Горького и им. А.Гайдара для детей (в 2014 году у А.Гайдара будет юбилейная дата). Можно и об Ольге Васильевне Стригалевой :)

      Видалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу