Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 11 березня 2013 р.

Проект "Книжковий старт"

     "Bookstart". Таку назву носить данський проект, що передбачає візити біблітекарів до потенційних користувачів бібліотек в їх домівки. В результаті візиту дітям даруються книги, а родина запрошується до відвідування бібліотеки. 
    Сьогодні Данія стурбована ситуацією, коли деякі випускники середньої школи по її закінченню мають низький рівень навичок читання. І причина, передусім, не освітня, проблема пов'язана з імігрантами. І жоден із вжитих заходів не зможе ефекивніше вирішити цю соціальну проблему, як раннє долучення дітей до читання. Практика не нова. В Англії і бібліотекарі і медичний персонал приносять маленьким дітям книги в подарунок  3-4 рази, перш ніж вони підуть у школу. В додаток до книги - листок із заходами бібліотеки для дітей і усієї родини. Це, як правило, читання віршів, джингли (повторювання  тієї чи іншої фрази під музику) та оповідки.
     Данська агенція  бібліотек та медіа нещодавно  запустила проект  "книги в подарунок дітям",  коли їм виповнюється 6, 12, 18 і 36 місяців. Подарунок включає також книги, що сприяють розвитку мови.  
 Бібліотекарі також відвідують школи і беруть участь у батьківських зборах, де мають можливість презентувати пропозиції бібліотеки в плані неформального навчання. 
Програма Bookstart повідомляє батьків, що для мотивації та стимуляції дітей читати книги спеціальних знань не потрібно. Головне - батьки мають випромінювати ентузіазм при читанні дітям книг. Щоб читання батьками книги викликало у дитини бажання доторкнутися до книги, роздивлятися її а іноді і пожувати.
Діти, які охоплені програмою (близько 20000 дітей із вразливих сімей імігрантів), отримують в підсумку по 16 різних книг, включаючи компакт-диски с музикою і аудіокниги.  Ці матеріали відібрані групами експертів по роботі з дітьми. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу