Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 22 жовтня 2012 р.

Реагуємо на виклики часу

     У нашій країні більше половини населення схильні до передчасного старіння - їх біологічний вік, що визначається фізичним здоров'ям, випереджає календарний. У наступне десятиліття очікується тенденція до старіння населення, звуження основи його статево-вікової піраміди. Прогноз Інституту демографії свідчить про те, що частка дітей віком 0 до 15 років у населенні м. Києва може зменшитися майже вдвічі, частка населення пенсійного віку - підвищитися до понад третини (наразі кожен 5-ий киянин пенсіонер), чисельність працездатних і непрацездатних - зрівнятись. „Пенсійна хвороба”у чоловіків і жінок, які припинили фахову діяльність, проявляється втратою відчуття власної значущості, погіршенням фізичного стану, порушенням психічного здоров‘я. Це справді нелегкий „перехідний період”, який не кожна людина здатна успішно подолати сама, без підтримки інших.Саме про можливі шляхи розвитку бібліотечних послуг для людей старшого покоління, форми і методи інформаційної, освітньої, просвітницької, культурної та дозвіллєвої діяльності бібліотек, спрямованої на залучення в бібліотеки людей старшого покоління, на задоволення їх інформаційних і культурних потреб і йшлося на загальноміському засіданні за круглим столом, що відбулося 18 жовтня на базі центральної бібліотеки №141 Деснянського району. Проведено обмін досвідом роботи бібліотек, громадських організацій з людьми похилого віку; розглянуто перспективи і можливості бібліотек у справі соціальної адаптації та інтеграції людей старшого покоління в сучасне суспільство. Особлива увага приділена питанню організації доступу літніх людей до сучасних комп'ютерних, інформаційно-комунікаційних технологій. У засіданні взяла участь  керівник "Всеукраїнської благодійної організації "Турбота про літніх в Україні" Полякова Галина Олександрівна.

     Місцем проведення засідання обрано  центральну бібліотеку Деснянського району. Адже проект "Краща половина життя", в рамках якого проходить навчання користуванню Інтернетом користувачів старшої вікової категорії і який успішно реалізується бібліотекою впродовж декількох років, було відзначено на «Ярмарку інноваційних бібліотечних послуг та електронного врядування – 2011». 
    Учасники засідання також мали можливість ознайомитись із ремоделінгом бібліотеки, що був здійснений на початку цього року. Вивчивши потреби користувачів, кращий досвід зарубіжних бібліотек, колеги зважилися на експеримент. Непросто бути першопрохідцем. Адже традиційний формат відділів обслуговування потрібно зламати, передусім, у свідомості бібліотекарів. Велику роль відіграє позиція і погляди керівника ЦБС. А сьогодні зміна структури відділів обслуговування, хочемо ми цього, чи ні, виходить на порядок денний. Напівпорожні читальні зали, потреба розумного поєднання тихих і галасних місць у бібліотеці, розвиток публічних бібліотек як "третього місця" невдовзі спонукає чи не кожну бібліотеку піти на цей крок. Під час ознайомлення з ремоделінгом я не помітила скептичних поглядів. Навпаки, зацікавленість і схвалення.

3 коментарі:

  1. А в какой программе создаете коллажи? Поделитесь, пожалуйста.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В програмі Фотошоп це дуже легко. Перегляньте пару відеоуроків по роботі у програмі - і проблеми не буде

      Видалити
  2. Замечательный материал. Спасибо. Мы тоже призадумались

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу