Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 28 липня 2011 р.

Ще раз про бібліотеку мрії

Поки мешканці і бібліотекарі Києва в тривожному очікуванні, чи ж увійде будівництво нового приміщення для головної публічної бібліотеки столиці у Стратегію розвитку Києва до 2025 року, я ще раз перенесу вас у реалії невеличкого (всього 25 тис. мешканців) данського містечка Хйоррінг, у його гордість – публічну бібліотеку. Чому б не помріяти! Ця бібліотека – візитівка не лише містечка, а й усього королівства. І горді новою бібліотекою не лише бібліотекарі, яким випало щастя працювати у такій бібліотеці, - у захваті від неї усі, хто хоч раз побував тут.
Я уже розповідала про цю бібліотеку, але чому б іще раз не прогулятися по ній. 
Спочатку разом із відвідувачами терпляче дочекаємося відкриття бібліотеки о 10.00 ранку.

середу, 27 липня 2011 р.

Отримайте натхнення!

     В продовження попереднього допису  усіх небайдужих до мистецтва творення ляльки запрошую познайомитися із новонародженим Козаком. Вже була із ним поруч вірна Козачка, але наразі "переформатовується".  Хоча, як каже творець цих диво-ляльок Олена Володимирівна - працівниця Публічної бібліотеки імені Лесі Українки, кожна лялька має свій характер. І, попри усі  її намагання вдихнути в уже створену ляльку іншу душу чи характер,  вона знову і знову відроджується  у своєму початковому образі.
Коли розглядаю ці диво-творіння, ловлю себе на думці, що такому навчитися неможливо. Це дар Божий. Але, безперечно, такі творіння  дають  натхнення  і стимул для власної творчості.

понеділок, 25 липня 2011 р.

Завдячуючи бібліотеці

      Приводжу витяг з Інформації про діяльність ЦБС Дніпровського району м. Києва у 1-му півріччі 2011 року:
     "На базі Інтернет-центру ЦРБ ім. П.Тичини проводились навчання основам роботи в  Microsoft Office та Internet,  при цьому пріоритетну увагу приділяли дітям, юнацтву, ветеранам та людям похилого віку. Люди старшого покоління оволодівали навичками роботи на  ПК, спілкувались з однодумцями за допомогою програм ICQ та Skype, деякі знаходили інформацію про загиблих чи зниклих безвісти рідних та близьких, визначали місце їх захоронення  за допомогою комп’ютерного банку даних «Меморіал», який презентували бібліотекарі напередодні Дня Перемоги.  Для  маленьких користувачів проводились   Інтернет-уроки,  на яких діти навчались правилам безпеки  поводження в Інтернет.
Наприклад, завдяки  навчанню в Інтернет-центрі поет-аматор  Водовозова Аліса не тільки навчилась  працювати на ПК, а створила блог (luna4-alisa.blogspot.com), на якому презентує свої вірші для загального перегляду. 
Користувач Ліза Богатирьова завдяки  навчанню в Інтернет - центрі взяла участь у дитячому конкурсі в м. Одеса."

А ще на блозі Аліси Водовозової на боковій панельці можемо прочитати: Блог створений за допомогою ЦРБ ім. П. Тичини. 
Відразу пригадався девіз УБА на 2011 рік "Бібліотек@ - інформація, знання, успіх".

Ще раніше історії успіху ЦБС Солом'янського району наводились у дописі "Три сторіночки зі звіту ЦБС".

Ми можемо скільки завгодно розказувати, як багато ми робимо для громади, але ось такі очевидні скромні результати  набагато важливіші за багатослівні узагальнення  значення бібліотек. 

четвер, 21 липня 2011 р.

Зазирнути у майбутнє...

...очима провидців пропонує своїм читачам  бібліотека ім. М. Костомарова ЦБС Шевченківського району. А  я пропоную використовувати досвід колег, які наполегливо прагнуть бути цікавими своїм користувачам  навіть   в  умовах майже повної відсутності нових надходжень до фондів.
     
     Безліч пророків, провидців в усі віки прогнозували як буде жити людство, країни, Всесвіт. Інколи прогнози  збувалися, інколи - ні. Єдиний спосіб перевірити чи збудуться пророцтва - побачити все на власні очі.  До сонму провидців відносяться  і письменники-фантасти. Проте, якщо розібратися, вони, як і вчені, не пророчать – вони просто мріють. Мрії мають здатність збуватися, адже завжди знаходяться сміливці, які здійснюють чужі мрії.
    Виставку «Блиск і убогість пророцтв» відкриває  література про біблійні пророцтва, виникнення теорії Апокаліпсису, пророцтва Нострадамуса та В. Немчина та ін. А далі йдуть літературні прогнози ХХ століття, як от: «Жуль Верн передбачав в романах…»  і  «збулося…». 
     Окремо виділені "Трансплантологія» – М. Бєляєв і М. Булгаков та «Космічні прогнози» - С.Лем, А. Кларк, І. Єфремов та ін. Завершує виставку розділ «Що майбутнє нам готує». Тут представлені твори: Гора Видала, Р. Хайнлайна, Д. Холдемана, А. Стругацького, Орвелла та ін.

вівторок, 19 липня 2011 р.

Як відзначити Всеукраїнський день бібліотек - 2011?

Про це потрібно думати уже сьогодні. Визначитися із програмою професійного свята допоможуть рекомендації УБА та досвід  колег.

Сценарії для свята перегляньте тут.

понеділок, 18 липня 2011 р.

Читацькі уподобання родини та її інформаційні потреби

     У першому півріччі цього року працівниками відділу науково-методичної роботи, відділів абонементу та читальної зали Публічної бібліотеки імені Лесі Українки проведено дослідження читацьких уподобань родин, що користуються бібліотекою. Метою дослідження було вивчення основних цілей відвідування бібліотеки, мотивів читання та інформаційних потреб сім’ї, визначення джерел отримання інформації та місце бібліотеки серед цих джерел, рівня бібліотечно-інформаційного обслуговування сімей.
     Також ставилось завдання визначення відповідності бібліотечного фонду інформаційним потребам сім’ї, місця книги та читання у сім’ях з дітьми дошкільного віку та ефективності реклами послуг бібліотеки. За результатами дослідження вироблено план заходів, в результаті реалізації яких планується привернути увагу громадськості до вирішення проблеми зниження інтересу до читання у сучасному світі, розвивати сімейне читання та підвищити культуру читання, залучати до користування бібліотекою батьків та їх дітей дошкільного віку, підвищити якість бібліотечно-інформаційних послуг для сім’ї та рівень комфорту у бібліотеці, налагодити партнерські стосунки з школою та дошкільними закладами для співпраці по розвитку читання.
Нижче - результати дослідження.

четвер, 14 липня 2011 р.

Дерево роду

     Минуле роду кожної людини – незвідане і таємниче. Не кожен наважиться зазирнути в його глибину. Та все ж, що може бути цікавішим для кожного з нас зазирнути в минуле?
У бібліотеці №142 ЦБС Голосіївського району протягом двох місяців реалізовувся творчий проект «Моє дерево роду».
Бібліотекарі протягом цього часу вчили і дітей і батьків створювати дерево свого роду. Було підготовлено багато ілюстративного матеріалу, історичних і фактографічних довідок з використанням Інтернет-ресурсів. У конкурсі на краще дерево роду брали участь 20 родин.
      Свято з презентацією родових дерев було приурочене Міжнародному Дню сім’ї. Воно стало ще однією сходинкою родинного єднання, бо на святі були присутні не лише діти, а й інші члени родини.
      Кожна дитина – учасник конкурсу, презентуючи своє Дерево роду, розповідала про щось цікаве, чи пам’ятне з історії родини. На святі звучали пісні, чи жартівливі розповіді про сім'ю. Згадувалися  моменти життя, які закарбовувалися назавжди в пам'яті: важкі роки Голодомору, війни, тощо. Розповідати допомагали батьки. Переможці та лауреати конкурсу були нагороджені призами.

     А я, знайомлячись із проектом, згадала про дерево свого роду, яке наполегливо відтворював у Житомирському архіві мій двоюрідний брат.  Спогади про дідів-прадідів скупими фрагментами осіли в моїй дитячій голівці. І як я зараз жалкую, що не "чіплялася"  до своєї бабусі із проханням розказати про дні минулі...
      У лексиконі моєї  бабусі було чимало слів,  які я більше ні від кого не чула у своєму житті.   В дитинстві я не носила сукенку, а лише бунду, не одягала легку кофтину, а капоту, а у мами святковою була чорна "маринатка" (маринарка).
    Моя мама - то вже  дев'яте коліно відновленого родоводу з 1728 року.  Із записів реєстру видно, що довгожителів було не надто, а одружувалися переважно в лютому місяці (піст закінчувався, а польові роботи не починалися). Цікаво, що у церковній реєстраційній книзі про шлюб прізвище дружини не вказувалося аж до 19 ст.  Писалося так: Мотря - Микитова дочка. А вже далі я дізналася, що у роду були прізвища Ковтонюк, Кожум'яка  і  Гринюк по лінії моєї бабусі, Рудик і Дмитрук - по лінії дідуся. Так і проситься рядок із відомої пісні "..не цураймося, признаваймося, Бо багацько нас є..."

понеділок, 11 липня 2011 р.

Якщо книга відсутня у фондах твоєї бібліотеки...

    Сьогодні нові, часто запитувані книги публічні бібліотеки Києва отримують переважно з позабюджетних джерел фінансування. Деяким бібліотекам фандрайзингова діяльність вдається краще, деяким -  гірше. Але, загалом,  у єдиному фонді публічних бібліотек Києва  нові,  запитувані книги представлені.
     Змайструвала ось такий відеоурок пошуку необхідної книги у фондах публічних бібліотек Києва  і водночас рекламу   електронного каталогу Публічної бібліотеки імені Лесі Українки, який вміщує записи на  всі інформаційні ресурси, що з 1992 року надійшли у фонди бібліотек для дорослих. Сподіваюся, що це відео допоможе користувачам самостійно здійснювати пошук в ЕК і визначити бібліотеку, у фондах якої є потрібна книга, а бібліотекарям-початківцям освоїти методику елементарного пошуку в ЕК.

суботу, 9 липня 2011 р.

Відчути найромантичніші прояви світу книжок


Початок ночі
     Дорога ложка до обіду... Згадала про цей матеріал, що загубився у чернетках, лише зараз, опрацьовуючи інформації ЦБС за півріччя.  Краще пізніше, ніж...  А ще такі акції свідчать про те, що працівники бібліотек намагаються вийти за межі бібліотечних стандартів, впроваджувати щось нове та цікаве.  Ніч у бібліотеці імені Олени Теліги для юнацтва, що у Шевченківському районі столиці проведена уже вдруге.  І саме вона стала родзинкою другого фестивалю молодих видавців і редакторів, що спрямований на покращення комунікації між молодими гравцями книжкового ринку України.
...і закінчення
Сподобалась реклама акції, вичитана звідсиОце так ідея: провести час у сховищі знань, але не вдень, коли за тобою спостерігають суворі бібліотекарки, коли купа сторонніх незнайомих людей, а вночі – коли бібліотека починає жити своїм справжнім, непідконтрольним життям, і коли зберуться однодумці. Цілу ніч відбуватимуться кінопокази, поетичні читання, а якщо хтось захоче спати, то можна влаштуватися у спальнику. Це ніч для відчайдушних інтелектуалів.
Читаєш до ночі улюблені книжки? Вивчаєш при свічках напам’ять конспекти лекцій? Або ж пишеш вірші при місячнім сяйві? Тоді бери спальник – і зроби це веселіше під час акції" Ніч у бібліотеці"! Запрошуємо розділити її з нами у стінах Бібліотеки ім. Олени Теліги і відчути найромантичніші прояви світу книжок.

      Учасники акції  дуже  тішилися  відчуттям свободи у бібліотечному просторі: «Нас туди не просто пустили, нам всіляко сприяли, годували, дозволили порпатися в усіх книжках, дивитися фільми і спілкуватися до четвертої ранку». Ночували між полиць у спальниках. Ніч минула у читанні  книг і їх обговоренні, плануванні майбутнього, приємному спілкуванні.  Концентровану пристрастю атмосферу створювали 12 молодих і талановитих українських поетів: Анастасія Білоусько, Оксана Гаджій, Тарас Єфименко, Павло Коробчук, Олег Коцарев, Вано Крюгер, Дмитро Лазуткін, Олег Романенко, Тарас Малкович, Олексій Панасюк, Юля Стахівська, Ірина Шувалова, Богдан-Олег Горобчук.  Бібліотекарі й надалі готові підтримувати молодих видавців, але зі свого боку зауважили, що наступного року із задоволенням візьмуть участь в роботі форуму, зважаючи на те, що проблеми на кшталт «Вірусне книгорозповсюдження, або Як заразити книгою?» стосуються і бібліотек.
Ось тут відеорепортаж із бібліотечної ночі.
Про ніч у бібліотеці я почула ще у 2009 році, коли львівські колеги вперше провели таку акцію для дітей, що мала назву "Незвичайні пригоди в книжкових світах". З цієї акції розпочався Всеукраїнський тиждень дитячого читання.
У програмі ночі була бібліо-хвиля "Мелодія ночі", година кіномана "Казки на ніч", стрес-досвід "Найстрашніша історія" та експрес-тренінг "Я нічого не боюся". А також веселі конкурси, вікторини, мистецькі хвилини, тести. Упродовж ночі працювали експрес-бістро "Веселі хробаки" та "Старий казан". 
А ви не плануєте щось подібне? Залюбки приєднаюся.

середу, 6 липня 2011 р.

Завітайте у Літературний дворик

      В умовах, коли бібліотекам гостро не вистачає нових надходжень літератури, активізується робота  з  популяризації літератури за тематичною ознакою та пошуку нових форм її реклами. 
      Рекреаційну зону читання "Літературний дворик" організовано у ЦРБ ім. Ф.М. Достоєвського ЦБС Солом'янського району столиці. Енциклопедичний словник визначає термін " рекреаційна зона"  як природно чи спеціально організована територія, що часто використовується жителями для проведення годин дозвілля (парки, сквери та ін.).
     Літературний дворик постійно змінюватиме свої географічні координати. Наразі він переносить своїх відвідувачів у Францію, найромантичнішу країну Старого Світу.  Затишний інтер’єр дворику з фотографіями місцевостей Франції  налаштовує на позитивний настрій. Виставка знайомить з маршрутом подорожі.
      Перша зупинка подорожі «Франція – це...» знайомить з  країною -  законодавицею моди в різних стилях і сферах життя;  з винаходами, без яких людство просто не обійшлося б; з портретною галереєю Великих Французів, які збагатили людську цивілізацію.
     Друга зупинка «Неповторна розкіш  минулого» розповідає про замки, палаци із французької старовини та  найвідоміших  представників багатої історії Франції.
       Третя зупинка подорожі  «Мистецька скарбниця» присвячена різним жанрам мистецтва, без яких ми не можемо уявити мистецтво світу.
       Остання зупинка «Літературна муза» найдовша. Вона презентує величезне надбання світової літератури. Адже Франція дала неперевершених поетів, письменників, драматургів. Вона надихала і була музою для літераторів інших країн, які хоча б один раз були тут.
      Цікавим є мініатюрний мікс-вернісаж продуктів французьких винаходів і запроваджень, без яких ми не уявляємо нашого сучасного повсякденного життя, але про те, що вони походять із Франції, навіть не підозрюємо.
     В рекламі Літературного дворику наголошується, що країну наступної подорожі користувачі можуть замовити  у бібліотекарів  самі!
     А ось так виглядає французький Літературний дворик.

 

вівторок, 5 липня 2011 р.

Орієнтованість на читача? або Можливо не літо причина...

відносного затишшя у бібліотеках? А що з цього приводу думають користувачі бібліотек? 
Погодьтеся, не просто потрапити у бібліотеку з режимом роботи до 19.00 працюючому громадянину. Вихід - у вихідні від роботи дні?  Але у неділю  частина наших читачів відвідує богослужіння, інші - виїзджають на огороди. Чи враховуємо ми ці моменти? Чи орієнтуємось на користувача, як це роблять  американські  бібліотеки. До прикладу, районна бібліотека Балтімору (США) працює з 9 до 21 години, неділя - вихідний. Але влітку працює і у неділю з 13 до 17 години. Звідси.
Про те, що нашим потенційним користувачам, особливо мамам із дітьми дошкільного віку складно потрапити влітку у бібліотеку для дітей (бібліотеки для дітей влітку переходять на літній графік роботи з 2-ма вихідними у суботу і неділю), свідчать інтерв'ю, які ми взяли у 34-х мам на дитячих майданчиках. Це опитування було частиною реалізації проекту за підтримки "Бібліомосту" з розвитку сімейного читання у бібліотеці. Основні причини, через які молоді батьки не беруть книги для читання у бібліотеці  - режим роботи бібліотек та недостатня реклама місцезнаходження бібліотек та їх послуг. Докладніше про це дослідження пізніше.
 Ми можемо говорити про те, що сьогодні  складна криміногенна ситуація і не зовсім затишно і безпечно тримати відчиненими для відвідувачів двері бібліотеки до 21-ої години. Особливо, якщо бібліотека знаходиться в не надто велелюдному місці. В цьому випадку вразливим рекомендую уникати перегляду відеоролика Пана Бібліотекаря. 
Що скажете?

Популярні публікації блогу