Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

неділю, 20 листопада 2011 р.

Бібліотека - STARтовий майданчик або Демотека для молоді

http://www.demoteket.dk/ 
     Залучення та утримання молоді у бібліотеках є надзвичайно актуальною проблемою. І не лише для українських бібліотек. В основному молодь користується бібліотеками для пошуку інформації для досліджень та навчання. В недалекому майбутньому більшість інформаційних ресурсів будуть доступні  з будь-якого персонального комп'ютера, а тому бібліотечна спільнота світу шукає нове осмислення перспективи бібліотеки як фізичного простору для молоді
      Бібліотеки данського Херлева розробили  проект  по залученню до бібліотек  молоді віком від 17 до 25 років, що базується на концепції "демотека".
Де́мка (де́мо) — жанр комп'ютерного мистецтва, що являє собою мультимедійну презентацію. Демки створюються з метою демонстрації можливостей і знань в галузі програмування, комп'ютерної графіки, 3D-моделювання і написання  музики. Demoteket є концепцією, що найліпше підходить для молоді і сприятиме видимості їх власних проб зі створення музики, кіно, поетичних та прозових творів, фотоальбомів. В Швеції на базі публічних бібліотек ще у 2008 році функціонувало 80 демотек. 
     Демотека - відділ у бібліотеці, де користувачі можуть залишити свої власні творчі роботи  - "демос" в галузі музики, літератури, фотографії, фільмів, графіки і т.д. Дуже часто творча молодь, прагнучи до самореалізації, пропонує свої твори видавництвам  чи музичним компаніям. Як правило, переважна більшість їх дисків чи сценаріїв після перегляду відхиляються компаніями і повертаються їх авторам з побажаннями подальшого успіху.  У бібліотеці жоден твір не буде відхилено. І це не значить, що бібліотека збиратиме твори низької якості. Навпаки, вона допомагатиме творчій молоді досягти вражаючої якості їх робіт.  Але не кожен мешканець міста зможе передати у бібліотеку те, що можливо,  довгий час припадало пилом у шухлядах їх столів. Існує нижня межа 14 років і верхня 30+.  Адже Демотека - місце для молодих талантів.
     Скептики скажуть, навіщо свої твори нести у бібліотеку, якщо їх можна виставити у YouTube чи на інших сервісах Інтернет? Але ж для кожної молодої людини усвідомлення того, що  його власний диск є у фондах бібліотеки,  є предметом особливої гордості. Фізична річ як і раніше є важливою. У статті про досвід роботи  публічної бібліотеки Бергена (Норвегія) йдеться про те, що після широкої реклами її демотеки одному із бібліотекарів під час відвідин ним кав'ярні офіціант вручив два диски записаної в домашніх умовах музики. Але із-за відсутності угоди про інтелектуальну власність ці роботи не було прийнято. За допомогою такої угоди бібліотека отримує право на використання цих творів, а автор гарантує, що  його твори не суперечать законодавству про авторське право.
    У реалізації проекту акцент ставиться на співпрацю з молодіжними установами, лідерами молодіжних організацій, зокрема,  з молодіжною радою музичного училища та місцевої гімназії, відвідування муніципальних освітніх установ,  на постійний контакт з молоддю. Співпраця з  навчальними закладами може бути мотивуючим фактором для молоді, адже їх творчі роботи будуть відомі не лише у стінах школи, а  й  стануть видимі для більш широкої аудиторії шляхом представлення їх у демотеці бібліотеки.  
     Проект складається з низки семінарів та  гучних заходів з реклами можливостей, що їх пропонує для молоді бібліотека.
    Проектом передбачається також створення майстерень для експериментування, проведення майстер-класів та для творчого самовираження молоді. Планується щоквартально проводити свого роду дні інформації, під час яких молоді автори презентуватимуть свої твори.  Таким чином бібліотека через Demoteket намагатиметься стати частиною території молодіжної культури, місцем обміну знаннями, ідеями та матеріалами
  Погуглила приклади демотек в бібліотеках України і Росії. Не знайшла. Можливо, погано шукала. Зате згадала за Владислава Недашківського, бібліотекаря з бібліотеки ім. В.Маяковського ЦБС Дніпровського району. Декілька років тому на конкурсі професійної майстерності бібліотекарів району під час оцінки робіт номінантів  я  сказала Владиславу, що за ним театральний "плаче". Вже пізніше дізналася, що юнак дійсно мріяв вступити до театрального. І скажіть мені, де ще, як не у  бібліотеці можна так всебічно розвивати свої таланти? Владислав веде поетичний блог Вытворения і, сподіваюсь, що згодом його вірші на CD-ROM поповнять фонд бібліотеки, започаткують Демотеку? Як і справжній короткометражний фільм з ним у головній ролі.
 

7 коментарів:

  1. Вот это идея. Юношеским библиотекам такой проект точно даст вторую жизнь. Вот только техника должна быть соответствующая для творческой мастерской. А у нас как всегда - нема грошей(

    ВідповістиВидалити
  2. По-моему замечательная идея, думаю и мы к этому придем рано или поздно, жизнь заставит как бы мы не сопротивлялись. За этим-будущее. А В.Недашковский молодец. С таких активных и креативных людей нужно брать пример.

    ВідповістиВидалити
  3. Неожидал о_О

    Ольга Ивановна, спасибо за теплые слова, очень приятно.

    ВідповістиВидалити
  4. В цьому році ДЗ "Державна бібліотека України для юнацтва" започаткувала Проект "Мені є що сказати", що по-суті і є Демотекою творів креативної молоді. Більше про проект Ви можете дізнатись за посиланням http://www.slideshare.net/lib4uth/i-have-something-to-say

    ВідповістиВидалити
  5. @ Владиславе, тобі дякую. І сподіваюсь, що здоров'я мене не підведе і наступного разу я обов'язково побуваю на твоєму творчому вечорі.

    @Lyudmila Та хай як називається такий проект, демотека, креативотека, ідеєтека... - головне, що це вже у нас є. Успіхів у реалізації проекту і побільше "демок" у вашу Теку :)

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу