Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

неділю, 13 листопада 2011 р.

Свої бажання намалюємо на карті. Хай здійснюються

   Йде до завершення 2011 рік. Попереду нас чекає новий рік і цілих 366 днів для втілення наших планів та ідей, виконання бажань, використання можливостей.
    Насправді, таких днів значно більше, але за дивною/доброю традицією більшість із нас звикли починати справи з нового року (записатися на курси іноземної мови, або, до прикладу в гурток в'язання,  або  позбавитись шкідливих звичок  чи  зайвої ваги),  і вести відлік, відповідно, теж - з нового року.
    І як це не прикро, наш запал дуже часто вичерпується вже до весни-літа, і тоді ми  обіцяємо собі все почати знову ...з наступного понеділка. Життя йде, а ми знаходимо собі якісь виправдовування  як от "не вистачило часу", "не було можливості" і т.д.
Наразі ми всі зайняті плануванням роботи на наступний рік. Визначаємо нові завдання, паралельно надолужуючи те, що з якихось причин не було реалізовано в поточному році.  
     Якось у соціальних мережах натрапила на статус: не кажи, що тобі не вистачає часу; тобі у добі відведено стільки ж годин, скільки і Менделєєву, Шопену, Да Вінчі. Справа в тому, наскільки раціонально ми витрачаємо час. 
     Навчитися грамотному плануванню часу можна на різних  тренінгах. Але і вони не завжди допомагають. Іноді звичка виявляється сильнішою.

    
Проте існує дієвий (перевірений) метод, що полягає у візуалізації того, чого ти бажаєш досягти. 
 
    Отже, до дії. Створюємо колаж, або карту бажань. Готуємо ватман, олівці чи маркери, старі журнали? фотографії, клей, ножниці і відповідно налаштовуємось та концентруємося. Подумайте про те, з ким і чого ви прагнете досягти у наступному році. Ну, наприклад, за сприяння "Бібліомоста" - нову комп'ютерну техніку. Cкептики скажуть, що не колаж треба робити, а проект писати! І правильно скажуть!
      А можливо ви хочете фінансування на капітальний ремонт приміщення бібліотеки, чи, нарешті, нових книг, чи щедрих вливань від спонсорів, чи нових партнерів...   Свої думки можна записати  на листку паперу.
      
Трапляється так, що ми живемо бажаннями інших людей чи піддаємося  якимось модним тенденціям. Тому, потрібно обгрунтувати доцільність реалізації ваших бажань, аби уникнути добре знайомої багатьом показухи і відторгнення читачів від бібліотеки.  

       Напевно, багато хто з вас знайомий із таким поняттям, як постановка мети по SMART. SMART - це абревіатура, утворена першими літерами англійських слів:
конкретний (specific);
вимірний (measurable);
досяжний (attainable);
значимий (relevant);
співвідноситься з конкретним терміном (time-bounded)
    
Слідуючи цій абревіатурі, пропустіть кожен пункт вашого списку за цими критеріями:
Конкретне бажання: Я хочу  у бібліотеку плазмовий телевізор серії 
Sony BRAVIA W: Sony KE-W50A10E.  Неконкретне бажання: Я хочу телевізор.
Вимірне бажання: Я хочу з додаткових джерел комплектування поповнити фонди на суму 100 тис. грн.  Невимірне бажання: Я хочу  отримати від спонсорів гроші для поповнення фонду.
Досяжне бажання: Я хочу залучити до бібліотеки в наступному році на 3000 користувачів більше, ніж у цьому році.  (Кількість, ясна річ, може змінюватися в залежності від ваших реальних шансів + претензія на майбутнє).
Недосяжне бажання: Хочу переїхати в нове спеціально побудоване для бібліотеки приміщення! (Хоча, хто-зна, буває і таке!)
Значуще бажання: Я хочу поїхати на Кримську конференцію, де зможу підвищити свій професійний рівень і кваліфікацію, отримати досвід колег і зможу заявити про себе.
Незначуще бажання: Поїду-но я на конференцію, потусуюся.
Варто  співставити ваше бажання з реальним терміном його виконання. Ви працюєте всього рік на посаді бібліотекаря, а маєте бажання стати у наступному році заступником директора? 
    
Отже, якщо всі ваші бажання пройшли тест на профпридатність, можна сміливо братися за журнали. Якщо ж не всі плани відповідають конкретним критеріям, не варто засмучуватися. Важливо пам'ятати, що всього слона відразу з'їсти неможливо, зате його можна з'їсти по шматочках. 
    
Тепер  приступаємо до найцікавішого.  Надихаючись записаними цілями і бажаннями, гортаємо журнали і знаходимо ілюстрації, які у вас асоціюються з пунктами зі списку. Якщо ваші бажання і плани пов'язані з конкретними людьми або предметами, можете використовувати їх фотографії. Тепер, коли всі бажання «вирізані», наклейте їх на аркуш ватману в такому порядку, в якому вам зручно і комфортно на них дивитися. Крім конкретних предметів, можна додати і просто позитивні ілюстрації, що викликають у вас особисто приємні емоції. 
   
Заповнювати 100% ватману не варто,  залиште трохи вільного простору для приємних сюрпризів долі.
    
Коли колаж буде готовий, подивіться на нього з боку: чи для всіх бажань вдалося знайти  відповідне зображення?  Чи подобається вам те, що вас чекає в новому році? Чи все розташоване на своїх місцях? Якщо ви ствердно киваєте головою, залишається «запустити» свій колаж в дію: візьміть маркер і в правому верхньому кутку поставте свій підпис і рік (той, протягом якого це колаж буде працювати), тим самим ніби підтверджуючи свої наміри і беручи відповідальність за свої бажання.
     
Тепер свою карту бажань повісьте на самому видному місці, повз якого ви постійно проходите або напроти якого сидите - щоб ваші бажання протягом усього року були на виду і нагадували, надихали вас на своє втілення!
Кажуть, що колаж працює. Перевіримо?  

4 коментарі:

  1. Нехай здійсняться всі Ваші конкретні, вимірні, досяжні і недосяжні бажання!

    ВідповістиВидалити
  2. І Ваші. Тільки треба дуже-дуже цього бажати, прагнути і діяти :)

    ВідповістиВидалити
  3. У 2012році хай все буде гаразд і у Вас,і у нас!

    ВідповістиВидалити
  4. Бажання в нашій роботі дійсно відіграють чималу роль...:)

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу