Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

середу, 14 липня 2010 р.

Підсумки діяльності публічних бібліотек Києва за 1 півріччя 2010 року

У 1 півріччі публічні бібліотеки Києва працювали в складних умовах із-за відсутності фінансування на належне утримання бібліотек. Негативно відбивається на іміджі бібліотек як інформаційних центрів та позбавляє права користувачів на доступ до актуальної нової літератури відсутність фінансування на поповнення фондів інформаційних ресурсів.
Водночас суттєво зросло навантаження на бібліотеки по реалізації указів та розпоряджень органів влади, виконання різних державних та регіональних програм.
У середньому кожною ЦБС міста впродовж півріччя надано органам місцевої влади близько 10 розгорнутих письмових інформацій щодо виконання програм та понад 20 інформацій про заходи в бібліотеках ЦБС.
У звітному періоді публічні бібліотеки Києва докладали багато зусиль для забезпечення виконання поставлених планових завдань, намагалися бути цікавими населенню міста навіть в цих складних умовах.
За підсумками півріччя бібліотеки не втратили, а навпаки, поповнили ряди користувачів. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість користувачів зросла більш ніж на 3 тис., відвідування – на 17 тис. Документовидача зменшилася на 20 тис. На це є об’єктивні причини.
Для виконання запитів користувачів активно використовувався МБА, показники видачі за яким суттєво зросли.
За підсумками півріччя до фондів публічних бібліотек надійшло 52373 прим. документів. Публічною бібліотекою імені Лесі Українки залучено з додаткових джерел комплектування 30 857 прим. документів на суму 282, 4 тис. грн. Бібліотеки для дорослих отримали комплекти книг із серії загальнонаціонального патріотичного проекту "Україна: історія великого народу", започаткованого у 2007 році Інститутом стратегічної політики України (Толстоухов А.В.) та благодійним фондом "Схід-Захід разом" (Зубанов В.О.). Презентація книг з участю видавців відбулася в читальній залі ПБ ім. Лесі Українки.
Вибуло вдвічі більше: 111682 прим. (зношені та загублені користувачами видання).
Систематично вживались заходи зі збереження бібліотечного фонду та подовження життя часто запитуваним виданням. Регулярно проводились палітурні роботи. До прикладу, в ЦБС Деснянського району самостійно відремонтовано 818 примірників документів.

Бібліотеками проведено ряд соціологічних досліджень. Завершено вивчення розділу фонду «Суспільні науки», що проводилось в рамках всеукраїнського дослідження, організованого НПБ України. В дослідженні взяли участь ПБ ім. Лесі Українки та бібліотеки ЦБС Шевченківського та Подільського районів.
Міні-дослідження складу користувачів та їх читацьких уподобань проведено в усіх ЦБС Києва. У бібліотеці ім. Джамбула ЦБС Подільського району створено «банк цікавих ідей», де збираються письмові побажання користувачів. Інша справа, що висновки і вироблений план дій відповідно результатів досліджень неможливо реалізувати із-за відсутності фінансування. При здійсненні передплати періодичних видань максимально зважувалось кожне побажання користувача.
Бібліотеки боролися за кожного користувача. Цьому сприяли ряд маркетингових та PR-акцій бібліотек. Стимулювалось сімейне читання визначенням та нагородженням похвальними листами найактивніших сімей у ЦБС Подільського району. Підвищена увага приділялась людям похилого віку, ветеранам, членам багатодітних сімей.
Бібліотека «Деміївська» ЦБС Голосіївського району впродовж робочого дня у вітринному просторі приміщення демонструвала мультимедійну презентацію «Бібліотека «Деміївська: від витоків до сьогодення».
Бібліотека імені М.Стельмаха ЦБС Голосіївського району відкрила унікальну виставку «Трипільська культура». Експонати бібліотеці надано громадською організацією «Коло-Ра». Також ЦБС взяла участь у науково-практичній конференції, що відбулася в Музеї Вікентія Хвойки, дослідника Трипільської культури, де презентувала роботу бібліотек з популяризації трипільської культури. Бібліотека ім. П.Панча ЦБС Голосіївського району до організації виставки «Україна в Європейському Союзі» залучила податкову адміністрацію району, яка надала цікаві матеріали для цієї виставки.
Для проведення засідань круглих столів з питань екології ЦБС Дарницького району залучила фахівців відділу екології райдержадміністрації. Активізували роботу з партнерами бібліотеки Святошинського району.
Бібліотека ім. К.Симонова ЦБС Дніпровського району провела рекламну акцію «Книжкова парасолька: бібліотека під відкритим небом». На вуличному майданчику були виставлені: музичний центр з веселим, ритмічним музичним репертуаром, стелаж з книжковою виставкою, стіл - розкладку з книгами для подарунків перехожим, підготовлено вікторину з простими, веселими , цікавими і дотепними запитаннями, яскравими повітряними кульками оформлено вхід до бібліотеки. Захід мав великий резонанс серед пересічних громадян мікрорайону, а бібліотека отримала нових шанувальників.
ЦБС Дніпровського району стала активним учасником V Весняного київського книжкового ярмарку (“Медвін”). В рамках програми «Книжка і кухня» ЦРБ ім. П.Тичини представила мультимедійну презентацію «Кавова симфонія», книжково-ілюстративну виставку «Кава…кава…кава…» і навіть способи приготування самої кави з подальшою її дегустацією гостями ярмарку. Протягом двох днів відвідувачам книжкового ярмарку було запропоновано величезну кількість бібліографічної продукції, рекламних проспектів, буклетів, візитівок про бібліотеки Дніпровського району, їх послуги, можливості. Співробітники ЦБС мали змогу познайомитись та запросити до бібліотек багатьох українських письменників, видавців, працівників редакцій («Зелений пес», «Грані– Т», «Котя» та ін.).
Зростає соціальна функція бібліотек. Активно працювали читацькі об’єднання, регулярно проходили засідання клубів. Активно працював клуб для молоді «Джерела» в ЦРБ ім. М. Достоєвського ЦБС Солом’янського району. Розпочав роботу краєзнавчий клуб в ЦБС Оболонського району.
У бібліотеці ім.В.Кучера ЦБС Деснянського району для членів клубу «Золотий вік» організована зустріч з юристом Сахаровим М. Ю., який доступно і професійно ознайомив пенсіонерів з темою „Нове в пенсійному забезпеченні громадян”.
Лекторій «Авіцена», до організації роботи якого залучені медичні фахівці та психологи, розпочав роботу у бібліотеці ім. М.Гоголя ЦБС Голосіївського району. У бібліотеці ім. І.Кудрі продовжувався цикл бесід лікаря Бурої Олександри Несторівни «Лікар рекомендує».
Слід відзначити роботу бібліотеки ім. М.Костомарова, яка організувала зі спонсорською допомогою громадської організації «Кияни-передусім» краєзнавчу автобусну екскурсію для дітей з обмеженими фізичними можливостями та їх батьків з участю відомого історика М. Кальницького.
Проведена велика інформаційна та довідково-бібліографічна робота. До електронного каталогу Публічної бібліотеки імені Лесі Українки внесено близько 18 тис. записів. І на сьогодні ЕК налічує 314, 5 тис. записів.
Інформаційна діяльність була спрямована на правову освіту населення, до виборів Президента України, на тему євроінтеграції України, інформування випускників шкіл щодо вступної кампанії і т.д. Щомісячні Дні політичного інформування практикують бібліотеки Шевченківського району.
Систематично видавались поточні бібліографічні видання. Видано низку тематичних бібліографічних посібників, зокрема, присвячених 65-ій річниці Великої Перемоги.
Надзвичайно велика видавнича діяльність проведена бібліотеками Голосіївського району, де за 1 півріччя видано 19 бібліографічних посібників накладом 180 прим.
Інтернет-центри публічних бібліотек Києва в проблемній ситуації з поповненням бібліотечних фондів сприяли задоволенню складних інформаційних запитів користувачів. У 1 півріччі відкрито Інтернет-центр у бібліотеці №149 ЦБС Печерського району. У Голосіївському районі за підсумками півріччя усі бібліотеки (крім БСЧ «Чапаєвка») підключено до мережі Інтернет.
Інтернет-центри активно використовувались для навчання користувачів навикам оперативного пошуку інформації. Цикл занять проведено для користувачів ПБ ім. Лесі Українки.
В ЦРБ №141 ЦБС Деснянського району відбувся семінар-практикум «Самостійний пошук користувачами правових актів з використанням нових інформаційних технологій» для користувачів середнього віку різних професій та тимчасово не працюючих. На базі Інтернет-центру бібліотеки ім. М.Костомарова ЦБС Шевченківського району згідно угоди з університетом «третього віку» проходили заняття по оволодінню новими інформаційними технологіями для людей старшого віку.
Активно використовувалась система інформаційно-правового забезпечення «Ліга: закон».
Бібліотеки продовжували роботу з автоматизації бібліотечних процесів.
Відділ абонементу ПБ ім. Лесі Українки продовжує впровадження модуля «Циркуляція», розпочато освоєння функції резервування документів. На сервері бібліотеки встановлено програмний шлюз HTTP-Z 39.50, що дозволяє запозичати записи з електронних каталогів інших бібліотек.
Зроблено вагомий ривок у створенні електронної бази даних у ЦБС Подільського району. Приємно відзначити, що всі бібліотеки для дорослих ЦБС Деснянського району беруть участь у створенні електронних баз даних «Статті» та «Книги» (ретрофонд). Новою послугою Wi–Fi можуть скористатися користувачі бібліотек Оболонського району. Це безкоштовна послуга високошвидкісного доступу до Інтернет від Укртелекому для користувачів ноутбуків або кишенькових комп’ютерів.
Соціокультурна діяльність бібліотек традиційно була спрямована на відзначення літературно-мистецьких дат. Багато цікавих заходів відбулося на вшанування героїв, які вибороли Перемогу над німецько-фашистськими загарбниками. Зокрема, в ПБ імені Лесі Українки відбувся літературно-музичний вечір "Велич подвигу народного", в якому взяли участь відомі письменники та аматорські колективи.
Багато акцій проведено під час Шевченківських днів, на вшанування Героїв Крут, до Дня пам’яті жертв політичних репресій, до Дня Києва та Дня Європи. У бібліотеках Дарницького району проведено цикл заочних подорожей по європейських країнах.
У відділі мистецтв ПБ імені Лесі Українки функціонувала фотовиставка "Вінницькі фото проекти", де були фотороботи членів Вінницького Народного фотоклубу "Обрій" та Національної Спілки фотохудожників України.
Бібліотеки ЦБС Деснянського району з початку року розпочали реалізацію нового проекту «Відкриваємо Україну», перший етап якого присвячено Західній Україні. Прекрасним літературно - мистецьким вечором «У родинному колі друзів Миколи Сома» та персональним ілюстрованим бібліографічним посібником привітали бібліотекарі Деснянського району свого земляка, нашого колегу, поета М.Д.Сома.
Цикл заходів з утвердження гендерної рівності відбулося у бібліотеках Солом’янського району.
Вечір поезії, присвячений творчості туркменського поета Махтумкулі, відбувся у бібліотеці його імені з участю представників Посольства Туркменістану в Україні, депутата Київради, ген. директора компанії «Елекон».
Значною подією в житті ЦБС Дніпровського району стало святкування 60- річчя бібліотеки № 5. Протягом І півріччя бібліотека працювала за програмою «Ювілей не просто дата».
На ювілейному вечорі були присутні представники районної влади, депутатського корпусу. Були підготовлені виставки: «Творчість працівників бібліотеки», «Це нашої історії рядки» (документи б-ки за ХХст., листівки від користувачів, грамоти, подяки, книга відгуків та пропозицій за 80-роки, програмки творчих акцій різних років, тощо). Експонувалася виставка картин ручної вишивки користувачів бібліотеки. Електронна презентація «Чудова є планета під назвою бібліотека» ознайомила присутніх з історією і сьогоденням бібліотеки. Окрасою вечора були музичні привітання від засл. артиста України – Колесника О.А., акторів театру-студії «Осінь».
Велика культурно-просвітницька робота проведена бібліотеками національних громад. Засідання круглого столу «Голокост та героїзм єврейського народу у Другій світовій війні», співорганізаторами якого були представники міської єврейської громади, відбулося у бібліотеці ім. О.Шварцмана ЦБС Шевченківського району. Також у бібліотеці була організована зустріч з П.П. Толочком, директором інституту археології НАН України та Л. Скорик, відомою громадсько-політичною діячкою, першим заступником Голови правління Конгресу літераторів України.
Дуже емоційно пройшла зустріч користувачів відділу тюркомовної літератури ЦРБ ім. М.Є.Салтикова - Щедріна з членами культурного центру "Туган Тел" з нагоди відзначення свята "Навруз" - персидського нового року, учасники татарського національного хору "Шатлик" виконали татарські пісні і пригостили присутніх національними блюдами татарської кухні. Багато зроблено бібліотекою ім. А. Міцкевича для польської громади міста.
Продовжується співпраця бібліотеки ім. Самеда Вургуна з Посольством Азербайджану в Україні. У січні 2010 року в бібліотеці імені Самеда Вургуна відбувся вечір пам’яті “Черный январь”, низка ін. заходів.

Підвищення фахового рівня бібліотечних працівників відбулося в Центрі безперервної бібліотечно-бібліографічної освіти при НАКККіМ у квітні та травні з проблеми «Організація та управління змінами в публічних бібліотеках в умовах інформатизації та соціально-економічних перетворень» та «Інтернет як бібліотечна послуга».
Щомісяця працівники бібліотек відвідували засідання Клубу бібліотекарів при НСПУ, під час яких зустрілися з працівниками редакції газети "Молодь України", взяли участь у презентації книги Григора Тютюнника "Холодна м'ята", відвідали Національний музей літератури та ін.
Керівники ЦБС міста та завідуючі бібліотеками в рамках проекту «Бібліоміст» ознайомились з презентацією «Бібліотечна система столиці: досвід м. Вашингтон, округ Колумбія» та взяли участь у робочій зустрічі «Інвестиції в бібліотеки: співпраця бібліотечної системи, приватного й державного секторів та громадськості». Працівники відвідували засідання Шевченкознавчої студії, знайомилися з переглядами нових фахових методичних матеріалів у НПБ України.
Публічною бібліотекою імені Лесі Українки проведено заняття міської творчої лабораторії «Сучасна бібліотека стиль та імідж», що відбулося на базі бібліотеки імені М.Реріха ЦБС Солом’янського району. Відділом краєзнавчої літератури та бібліографії ПБ ім. Лесі Українки проведено заняття з методики формування рубрик краєзнавчої картотеки.
Усі ЦБС взяли активну участь у міському конкурсі «Тобі, Перемого!» на кращу книжкову виставку для молоді, продемонструвавши високу професійність, творчий потенціал і майстерність у використанні нових комп’ютерних технологій. Усі ЦБС відзначені дипломами УБА.
Відсутність фінансування на розвиток бібліотек вимагають посилення діяльності з пошуку спонсорів та партнерів. Цій проблемі був присвячений семінар для завідуючих бібліотек, що відбувся у ЦБС Подільського району. Також у Подільському районі оголошено декілька конкурсів професійної майстерності: районний конкурс на краще рекламне видання, на кращу роботу з історії бібліотеки. Школа бібліотечної майстерності діє у ЦБС Солом’янського району.
Районний університет культури продовжує функціонувати у ЦБС Дарницького району.
На базі ЦБС Оболонського району проведено засідання круглого столу: "Інформаційні ресурси бібліотечних сайтів".
У період з 14 по 20 квітня 2010 року фахівцями міських науково-методичних центрів проводилось вивчення діяльності мережі публічних бібліотек Печерського району.

Матеріально-технічне забезпечення бібліотек міста вкрай обмежене. Проте, в порівнянні з відповідним періодом минулого року, у бібліотеках не відключалась електроенергія, вода, телефонний зв'язок. Користувачі Інтернет-центрів безперебійно отримували послуги. Бібліотечний персонал вчасно отримував заробітну плату.
Влада Оболонського району виділила на закінчення ремонту ПБ ім. Самеда Вургуна 280 тис. грн., та 52 тис. грн. – на поточні ремонти, бібтехніку, канцелярські та господарчі товари.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу