Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 4 червня 2015 р.

А як там у Чехії?


Якось мені сумно. Сьогодні отримала від моєї чеської колеги, уродженки Закарпаття, її опубліковане у газеті "Новини Закарпаття"  інтерв’ю під назвою «Українські бібліотеки дуже цікавлять чехів». Не знаю, чи усіх чехів, але пані Мирославу дійсно цікавлять. І деякі питання з цього приводу вона мені задавала, спілкуючись у мережі Фейсбук.. Не на всі я могла аргументовано відповісти. От, до прикладу: «А чому в Україні аж 8 бібліотек, що мають статус національна. В Одесі є національна, у Львові. В нас у Чехії національна лише одна».
Пані Мирослава працює у Брно у бібліотеці факультету машинобудування Технічного університету.
Так от, у своєму інтерв’ю пані Мирослава проаналізувала відмінність між українськими і чеськими бібліотеками. Основні наведу: В Чехії на 10 млн. населення – близько 6 тис. бібліотек. З них 5360 публічних.  В Україні – 40 тис. (15 тис. публічних). У Чехії бібліотеки виконують такі основні функції: надають усну та письмову, фактографічну та бібліографічну інформацію, забезпечують доступ до власних фондів інформаційних ресурсів та до фондів інших бібліотек через МБА, надають безплатний доступ до мережі Інтернет. Тому в цій країні немає жодної бібліотеки без компютерів та Інтернету. А з чого в Україні почали сьогодні модернізацію бібліотек? (це моя ремарка) Поки що із  впровадження електронної системи звітності для  бібліотек «ЕсМар», які у своїй більшості не мають ні комп’ютерів, ні Інтернету.
Ще одна відмінність, зауважує пані Мирослава, у стані оновлюваності фондів. Вона посилається на стандарт ІФЛА, за яким щороку фонд бібліотеки має оновлюватися на 10%. І чехи дбають про цей рівень, бо розуміють, що без оновлюваності фонди бібліотеки перетворяться на архіви чи музейні фонди. Я дослідила відсоток оновлюваності фондів київських бібліотек. Також на 10%, але за останні 5 років! І ці надходження складає переважно література, яку дарували, а не та, якої потребує наш читач. (з цього року ситуація поліпшується, з міського бюджету виділено фінансування на поповнення фондів бібліотек новою, запитуваною літературою).
Професія бібліотекар у Чехії є престижною і на цій посаді працюють високоосвічені фахівці.
Різниця є і у ставленні до фондів. Старі книги і рукописи видаються читачам у користування. В Україні ревно оберігаються. Зауважує пані Мирослава і на відсутності в Україні спільної місії бібліотек, координаційного центру між бібліотеками різного відомчого підпорядкування.
Майже усі бібліотеки, навіть маленькі сільські мають власні он-лайн каталоги, через які 24/7 можна зарезервувати потрібну книгу, отримати доступ до оцифрованих книг інших бібліотек.
Чехи мають високу культуру читання. 80% населення – читаюче. Кожні три роки Інститут чеської літератури АН ЧР за фінансової допомоги Міністерства культури та у співпраці з Національною бібліотекою проводить дослідження як читають чехи.
Ось тому мені і сумно.
Сьогодні бібліотеки чекають оптимізацію, як це ми розуміємо. І дуже сподіваються, що вказівка не прийде зверху, як чинити. А буде надана можливість громаді разом з бібліотекарями вирішувати, де, яку і якою вони хочуть мати бібліотеку, а без якої можна і обійтися.

7 коментарів:

  1. Теж сумно, що модернізація бібліотек столиці почалась (чи почнеться?) з впровадженням «ЕСМаР». Чому обійшли увагою програму "Бібліоміст", наскільки ефективно спрацювали з органами влади, депутатським корпусом, з громадськістю? Навіщо захаращувати фонди ЦБС Києва подарованими журналами минулих років і при цьому штучно оцінювати (мабуть для того щоб звітувати перед міським управлінням культури за збільшення міфічної суми на комплектування?). Має бути сумно за відсутність ефективного менеджменту і реального бажання змінюватись не "розшаркуваючись" перед владою. Саме тоді непотрібно буде остерігатися оптимізації зверху, а керуватися разом з громадою економічною доцільністю.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Напевне ще й тому, що й такі рупори, як ви, воліють крикнути своє "фе" з-під печі і назад заховатися за анонімність.

      Видалити
  2. Мне понятно, что речь идет о государственной политике в области биб.дела в Чехии. В Украине она действительно отсутствует и чешская коллега все правильно подметила. Троль-аноним этого специально не понял :), как и того что Библиомист - не гос.программа.Наша библиотека писала проект и в других ЦБС тоже писали, но программа была рассчитана все же прежде всего на удаленные от центра библиотеки. Меня лично выпад анонима заел, но желания отчитываться перед ним еще и о сотрудничестве с депутатами и властями, думаю, не стоит, хай выбачае :-)

    ВідповістиВидалити
  3. Было бы интересно уточнить, 6 тыс. библиотек это только публичные или вместе с библиотеками образовательных учреждений? А по поводу государственной политики: власть выбираем мы с вами, но научились ли мы спрашивать с власти? Хватит ли нам принципиальности, смелости пригласить городскую власть на открытые дебаты с читателями, общественностью, СМИ по вопросам стратегии развития библиотек Киева? И хватит ли нам смелости открыто указать отдельным представителям власти на дверь при отсутствии профессионализма и наплевательского отношения к библиотекам?

    ВідповістиВидалити
  4. Добрий ден,
    щодо інтернету в бібліотеках, то довгий процес – держава (ЧР) виділяла фінанси, для того щоб оснащити бібліотеки технологіями. Зараз коли потрібно зарегіструвати нову бібліотеку, то іі просто так без інтернету Міністерство культури не зарегіструе. А саме тому, що бібліотека б не змогла виконувати функці становені Законом про бібліотеки. Я також сказал, що майже всі.
    Деякі сільські (маленькі) бібліотеки мають, наприклад, автомазитовану біб. Сис (АБІС), але не мають заплачений модуль OPAC – де споживач може переглянуто, що е в бібліотеці.

    Щодо оновлення фонду, Міністерству культури видало Методику (методична інструкція) http://ipk.nkp.cz/legislativa/01_LegPod/knihovni-zakon-257-2001-sb.-a-navazne-provadeci-prepisy/MetodVKIS_2011.htm дл для публічних бібліотек. Сам документ виступае формою рекомендацій. В пунті 4 Tvorba knihovního fondu a informačních zdrojů (Формування фонду бібліотеки та інформаційних ресурсів) рекомендуеться поповнювати фонд 10 % від фонду, яких е вільно доступний. (10 % roční obnovy knihovního fondu ve volném výběru novými přírůstky. Knihovna má nejméně 75 % knihovních jednotek ve volném výběru).
    Між бібліотеками, особливо служба е фокусована на сільські бібліотеки (де нема таких фінансів на придбання новоі літератри) працуе обмін фонду.
    Бібліоміст я не обійшла, я про нього згадувала. Проблема в тому, що стаття вийшла в короткій формі! Авторка статті Оксана Чужа мае авторські права і сказалa, що стаття буде опублікована в іншій газеті, потім перешлю лінк.
    Щодо кількості бібліотек, то в ЧР в році 2014 було 5 360 (слайд 10) http://www.nipos-mk.cz/wp-content/uploads/2013/05/1_Kultura-v-%C4%8D%C3%ADslech_2015_web.pdf

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу