Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

неділю, 21 червня 2015 р.

Волонтерство у бібліотеці

На які види робіт бібліотеки запрошують волонтерів. З досвіду київських бібліотек, - для проведення різноманітних навчальних курсів, тренінгів, як ведучих-виступаючих на соціокультурних заходах, літературних та музичних вечорах (тут суцільне волонтерство, бо бібліотеки не мають коштів на оплату виступів письменників чи музикантів), для участі в прибиранні прилеглих до бібліотеки територій. Та й бібліотекарі (сьогодні особливо активно) беруть участь у волонтерській діяльності (збирають та передають книги у будинки пристарілих, лікарні, госпіталі, збирають кошти і одяг для наших бійців, відвідують поранених, плетуть сітки…). 
А в  яких напрямах діяльності використовують допомогу волонтерів бібліотеки Данії? На сайті бібліотеки Фреденсборгу розміщено звернення до потенційних волонтерів, усіх, хто має вільний час та хоче реалізувати свої навики і знання. 
Посланці культури
 Бібліотека запрошує взяти участь у плануванні та організації бібліотечних заходів. Декілька разів на рік відбуваються зустрічі, під час яких відбувається обмін ідеями та укладаються угоди про участь у практичній роботі. Це може бути, наприклад, підготовка приміщень бібліотеки до події або продаж пива та безалкогольних напоїв під час самого заходу. А також безпосередня ініціатива та участь у заходах "громадянин громадянину".
 Громадянин громадянину 
Є багато людей, які мають досвід і знання, що будуть корисними для інших людей. Це можуть бути спеціальні знання з певного предмета або деякі переживання, якими вони хочуть поділитися з іншими. Хтось володіє цікавою темою, або знає когось, кого варто послухати.
Помічник у виконанні домашніх завдань
 В домашньому кафе бібліотеки надаються послуги дітям початкової та середньої школи у виконанні домашніх завдань. Тож запрошуються добровольці, які допомагають дітям. Часто це колишні шкільні вчителі, студенти, інші громадяни, що мають досвід викладанні данської мови, математики та ІКТ. 
IT-кафе 
Запрошуються добровольці, що мають ІТ-навики для допомоги громадянам вирішувати прості проблеми, пов’язані з ІТ. Це може бути, наприклад, використання  загальнодоступних веб-сайтів або інструкції з користування мобільними телефонами, іншими гаджетами. 
Волонтер у сімейному клубі 
Сімейний клуб збирається у вечірній час один раз на місяць. Під час зустрічі молоді батьки з дітьми (від0 до 6 років) насолоджуються розвагами в затишній та неформальній обстановці і дружньою вечерею. Культурними елементами такого вечора, до прикладу, може бути гра, деякі рухливі ігри, читання вголос або творча майстерня. Для організації дійсно хорошого вечора потрібні декілька добровільних помічників. 
 Анонімні консультації 
Запрошуються громадяни, які мають досвід роботи в якості соціального працівника, юриста, іншого фахівця, або студентів для допомоги порадою громадянам у вирішенні їх соціальних проблем. Консультування анонімне. Допомога надається один раз на тиждень. 
Не так часто можна зустріти оголошення про те, що київська бібліотека шукає волонтерів. Берімо на заміточку :).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу