Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 22 липня 2013 р.

Динамічність, доступність, ефективність


    Мерія Стокгольму планує реконструювати ряд приміських бібліотек. В плані – не лише покращання архітектурних особливостей приміщень бібліотек. Головна мета реконструкцій – розвиток напрямів бібліотечної діяльності, яким сприятиме оновлена фізична структура бібліотек.
     Загалом буде відремонтовано дев’ять бібліотек, що змінять не лише свій зовнішній вигляд, але й введуть нові внутрішні методи роботи.   
Техніко-економічні дослідження були проведені з врахуванням демографічних тенденцій та інших змін в інфраструктурі передмість.
      При визначенні напрямів  діяльності були враховані бажання та небажання відвідувачів і методи залучення до бібліотеки певних груп відвідувачів одночасно з дотриманням існуючих завдань бібліотечної політики на місцях.
   Публічна бібліотека має бути динамічною, доступною та ефективною. Це місце для повсякденного навчання, читання та роздумів.
    Основне завдання, що було поставлене координаторами проекту перед персоналом бібліотек - думати не  про колір стін та меблів, а про те, для чого будуть використовуватися приміщення бібліотек, які медіа-засоби потрібні. І чим детальніший буде план, тим успішніші будуть розробки архітекторів для кожної конкретної цілі.
   Техніко-економічні дослідження показали також, що відвідувачі бібліотек потребують сьогодні додаткового простору для читання та навчання, виставкових площ і спеціально відведеного простору для відвідування бібліотек батьками з дітьми. Все больше площі потребують відвідувачі для усамітнення та спокійного читання, дослідження, споглядання.
     Персоналу публічної бібліотеки Tensta, передмістя Стокгольма, що є поліетнічним містечком з  різноманіттям культур, доручено в план діяльності  включити своє бачення представлення фонду різними мовами.  І якщо досі при вході в бібліотеку Tensta  відвідувачів зустрічали книги виключно шведською мовою, то планується розміщення матеріалів різними мовами, і не за розділами, а в перемішку.
Бібліотеки прогресивні
     Бібліотеки в цифровому світі мають великі можливості. Планується у декількох бібліотеках збільшити колекції електронних інформаційних ресурсів і зменшити обсяг фізичних носіїв, що сприяло би раціоналізації простору для реалізації бібліотечних програм. Але забезпечення бібліотек e-media ускладнено і з фінансової причини, і з обережності видавців.
Більше жінок, чи чоловіків
      У 2012 році в мережі публічних бібліотек Стокгольму працювало 417 бібліотечних фахівців. З них 98 - чоловіки. Кожен 4-5-ий! (в цьому відмінність від публічних бібліотек Києва).
     Щодо складу користувачів за статтю, то до прикладу, при дослідженнях, що проводяться швеськими бібліотеками, у складі респондентів переважають чоловіки. Аудиторія користувачів бібліотек складається переважно з людей літнього віку, студентів та сімей з дітьми. Чоловіки частіше за жінок звертаються у бібліотеки з метою почитати газети та журнали, скористатися комп'ютерами. (в цьому схожість шведських і українських бібліотек)

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу