Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

вівторок, 2 липня 2013 р.

Бібліотека перетворюється на архів? Зробіть це її достоїнством.

     Декілька місяців тому до нас завітав перший телеканал, аби вияснити, чи зберігаємо ми твори Й.Сталіна, класиків марксизму-ленінізму, матеріали з'їздів КПРС, романи радянських часів, де йдеться про кохання тракториста і доярки. І чи запитуються, хоч інколи, такі твори. Близько 2-х годин водили ми телевізійників книгосховищем (а воно є центральним для усіх публічних бібліотек столиці), пояснюючи, за яким принципом діємо і навіщо зберігаємо. В результаті декілька моїх реплік включено в програму "Советский литпривет" каналу "Книга.UA".
     Більша частина книгосховища зберігає справжні скарби. Незаслужено забуті. Яким чином їх варто популяризувати, піднімати із забуття. В Huddinge, шведському містечку неподалік Стокгольму бібліотекарі придумали, як це зробити. Книгосховище вони перетворили в ретробібліотеку. Тобто книги, що досі усі були розставлені за алфавітом, розставили за періодами часу їх   видання - по десятиріччях: 40-х років, 50-х, 60-х, 70-х. Було переглянуто багато книг, і з них відібрані ті, що найбільш характерні для певного проміжку часу. У кожному періоді виділені полиці з детективами того часу, літературою для дітей, фантастикою та художньою прозою. Аби добавити в кожне десятиріччя ще й ретро-відчуття, дух того часу, - запросили професійного сценографа. Декорувати експозиції допомогли відібрані на "блошиних" ринках та секонд-хенді ретро-речі. 
Шведські бібліотекарі задоволені цим проектом, адже все, шо потрібно для його реалізації, це простір, персонал та дешеві ретро-речі - простий та недорогий спосіб для створення атмосфери минулих десятиліть. У ретро-бібліотеці проводяться різні заходи, аби привабити до неї інтерес відвідувачів. Так, до прикладу, щоп'ятниці, відвідувачі бібліотеки можуть слухати ретрозаписи радіо (подібно нашому "театру перед мікрофоном"), що розміщені на веб-сторінці шведського радіо. Долучаються автори та літературні критики, що знаються на літературному процесі певного періоду. Читаються лекції, проводяться зустрічі "за круглим столом". Ретро бібліотека працює з  23 жовтня 2012 року. Всього за вісім місяців документовидача зросла в 1,5 разів. Ретро бібліотека сприяла відродженню інтересу до колекції старих книжок. Звідси Дуже цікавий і актуальний досвід для нас, чи не правда? Якщо керівник вашої установи не заперечуватиме, можете спробувати. Якщо заперечуватиме, можна книги систематизувати за емоційним сприйняттям, як от у бібліотеках для дітей Солом'янського району (ніби у бібліотеці ім. О. Пироговського, якщо не помиляюсь. Якщо ж помиляюсь, то колеги поправлять, а то з коментарями до дописів цього блогу щось не дуже поспішають). Таки помилилась: це бібліотека ім. В.Чапаєва.   Причому,  систематизацію бібліотека  довірила  власне самим читачикам.






6 коментарів:

  1. Мені сподобався цей досвід. І я подумала. що можна для молоді цілі цикли ретро заходів проводити. Ось сьогодні розказувала своїм дівчаткам про своє піонерське дитинство, вони слухали і не могли повірити що таке можливо було зовсім недавно: піонерські загони, рапорти, девізи і т.і. А це ж наша історія...

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже класно! Насправді, ще трохи часу (ніхто не знає скільки) і друковані книжки можна буде побачити тільки у бібліотеках. Тобто бібліотеки отримають додатову функцію - музейну. Тому вже сьогодні треба починати. Переглянути фонди, продумати концепцію: чим може бути цікава саме ваша-наша бібліотека. Сценограф професійний - це круто! Але навіть якщо просто назбирати (принести з домівок поки ще збереглися) якісь речі- свідки епохи, то можна зробити цікаві експозиції. Як приклад - мережеве кафе Катюша (раніше - Побєда). Я питала у них, де вони взяли усі ці раритети. З дому поприносили. Я знаю бібліотеки (в Росії), які вже це роблять. Такі собі моновиставки-інсталляції з друкарськими машинками, гасовами лампами, рахівницями.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Повністю погоджуюсь. Якщо потрібно, бібліотекарі з-під землі дістануть. В бібліотеці Достоєвського умудряються діставати речі, що передають атмосферу європейських країн. Просто диву даєшся

      Видалити
  3. Ірино, так, вже досвід є, і він успішний, про піонерію вже писала, http://olga-methodlibkyiv.blogspot.com/2010/12/blog-post_19.html

    ВідповістиВидалити
  4. Дякуємо. Бібліотека, про яку йде мова - це бібліотека імені Василя Чапаєва. Такі "топові" зони є в кожній бібліотеці нашого району. Також у нас є досвід роботи з ретро-класикою. При вдалій популяризації вона дуже добре береться читачами.

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу