Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 30 квітня 2012 р.

32 поради для впровадження інновацій

Віце-президент корпорації  Sirsi Стівен Абрам написав 3 статті, що містять  32 поради для забезпечення впровадження інновацій у бібліотечну діяльність. Багато порад є знайомими нам, але є також і аргументи, що допомагають вийти  з тупика.
Намагатимуся їх довести до вас  в скороченому і вільному перекладі.
Поради першої статті -  від 1 до 11:
1. Кожна інновація є частиною розвитку бібліотеки
2. Звикайте жити з "досить добре",  не очікуйте досконалості
3. Проект потребує гарного управління
4 . Якщо ви вносите зміни у розклад діяльності бібліотеки, і вносите їх надто багато,  це може збити користувачів з пантелику, і вони плутатимуться
5. Потрібно ризикувати. Якщо ви боїтеся провалу, пам'ятайте, що провал - не є вашою кінцевою метою

пʼятницю, 27 квітня 2012 р.

8 професійних навичок бібліотекаря

     В європейських країнах ще декілька десятиліть тому було визнано, що традиційний набір професійних знань бібліотекаря, як от класифікація, каталогізація, ін. уже  не є достатнім для реалізації бібліотекою її основних функцій  і завдань як суспільного центру з акцентом на потреби користувачів в умовах їх навчання впродовж життя, соціальної, електронної інтеграції, ін. Дійсно, традиційних професійних навичок бібліотекарю явно недостатньо. Тож уже давно на порядку денному - безперервна професійна освіта бібліотекарів, що є  і буде залишатися дуже вагомим фактором для виконання інформаційної функції бібліотеки в "цифровому суспільстві". 
      Середній вік бібліотекарів публічних бібліотек говорить про те, що більшість працівників вросли своїми коренями у парадигму традиційних книг і традиційного карткового каталога.  
Якими ж повноваженнями має бути наділений бібліотекар для розвитку бібліотеки у суспільстві знань? Пропонуються 3 основні мета-компетенції, що є загальними передумовами для розвитку:
1. вміння оволодівати знаннями і застосовувати їх для змін та розвитку - учбово-пізнавальна компетенція

вівторок, 24 квітня 2012 р.

Бібліотеки і ЄВРО-2012: два міста, два погляди

     23 квітня у Публічній бібліотеці імені Лесі Українки відбулося засідання за круглим столом, під час якого представники київських бібліотек поділилися досвідом проведеної інформаційно-просвітницької роботи, приуроченої до Євро-2012 та обговорили можливості бібліотек як інформаційно-туристичних пунктів для іноземних гостей.
      Бібліотеки самотужки шукають можливості адаптувати бібліотечну рекламу, інформаційні матеріали та путівники  для сприйняття іноземними гостями. Дублюють англійською рекламні вивіски, перекладають інформаційні видання. До прикладу, бібліотеки Дарниці у своєму штаті мають 3-х колишніх викладачів англійської мови, які наразі задіяні для перекладу інформаційних матеріалів іншими мовами. Розпочали цю роботу бібліотеки Печерського району, про що свідчить сайт ЦБС. Бібліотекарі презентували для колег з інших ЦБС  цікаві інформаційні видання на тему спорту та футболу зокрема, розділи сайтів де акумулюється інформація про діяльність бібліотек з цього напряму. Обговорювались питання розробки схем проїзду до бібліотек, де є доступ до мережі Інтернет, WI-FI. 
     Говорили і про те, що бібліотеки  повинні бути забезпечені  інформаційними виданнями: картами та путівниками якісної поліграфії. Це питання може бути вирішене, адже такі матеріали готуються Головним управлінням з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу для 20 туристично-інформаційних центрів у місцях найбільшого скупчення уболівальників. Проте забезпечення публічних бібліотек Києва такими матеріалами не передбачено.  Про це,  а також  і про те, що бібліотеки не розглядалися як можливі інформаційно-туристичні центри, стало відомо з телефонної розмови із  першим заступником начальника Головного управління з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу Попель Арсенем Олександровичем. Тож не дивно, що на запрошення взяти участь у нашому бібліотечному "круглому столі" ми отримали відмову і пораду звернутися з листом до КМДА для виділення публічним бібліотекам Києва необхідних інформаційних матеріалів, якою ми неодмінно скористаємося.
    Також були розглянуті пропозиції для бібліотечних проектів ЄВРО 2012, що підготовлені програмою "Бібліоміст". 
     А ще ми з колегами, окрім різних форм рекламної, інформаційної та масової роботи  розглядали можливість проведення на базі публічних бібліотек Києва інтенсивних курсів  вивчення англійської мови для відповідної підготовки персоналу для обслуговування чемпіонату. Така ініціатива надійшла від представника ЦБС Шевченківського району столиці.

А тим часом у Харкові...

 Харків сподівається на приплив великої кількості  іноземних туристів. З метою забезпечення для них  комфортних умов створюються інформаційно-туристичні пункти, де  туристи зможуть отримати всю необхідну інформацію для перебування в нашій країні, зокрема, в місті і області під час проведення Євро-2012 і в будь-який інший час. У такому пункті іноземець також зможе отримати гіда-перекладача, який буде спеціально підготовлений до Євро-2012. Крім цього, працівники центру зможуть надати всю потрібну інформацію, аж до тієї, де можна поїсти і отримати побутове обслуговування, а також яким транспортом краще скористатися. Зрозуміло, споруда з нуля таких пунктів спричинить за собою значні витрати. Тому в якості альтернативи розглядаються бібліотеки.

понеділок, 23 квітня 2012 р.

"Здорова" акція на Русанівці

     Статистика невтішна: українці вимирають.  ЗМІ б'ють на сполох: кожен четвертий українець не читає книжки. Колеги із Дніпровського району провели акцію, що привернула увагу громадськості до проблеми, поєднавши два в одному.
З бейджами «Бібліотеки Дніпров­ського району за здоровий спосіб життя» та з агітаційними плакатами, що містили зображення закресленої цигарки та заклик «Обміняй цигарку на книжку» бібліотекарі вийшли на вулицю. Ініціативу бібліотеки ім. Є. Кравченка для юнацтва  активно підтримали колеги з інших бібліотек району. Учасники акції роздавали перехожим листівки з цікавими фактами, як-от: «Кожні 8 секунд у світі  від куріння помирає людина», «Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 25 % цигарок у світі є контрафактними. Витрачаєш не лише гроші, а й життя» вийшли на вулицю .
Крокуючи вулицею, працівники бібліотек Дніпровського району обмінювали цигарки у перехожих на сучасний детектив чи роман. Більше про акцію читайте ТУТ.

Більше фото перегляньте ТУТ.

четвер, 19 квітня 2012 р.

Книги - на робочі місця!

     2010 рік у бібліотеках Норвегії було проголошено Роком читання. Основна увага приділялася залученню до бібліотек дорослих, які не були регулярними читачами. Таким чином бібліотеки отримали чудову нагоду для просування своїх послуг серед населення, яке рідко ними користується. Для того, щоб охопити якнайбільше дорослого населення, в якості головної арени для проведення Року читання було обрано робочі місця потенційних користувачів. Ця ініціатива була започаткована Норвезькою бібліотечною асоціацією та Норвезькою конфедерацією профспілок. У багатьох дорослих такі слабкі навички читання, що вони відчувають труднощі в адекватному функціонуванні на сучасному ринку праці та соціалізації. Одним із проектів на розвиток читання, що реалізовувався дещо раніше, був проект під назвою "Читай мені, тату!", основною метою якого було заохочення дорослих (чоловіків) читати своїм дітям, і мотивувати чоловіків (батьків) стати позитивним прикладом для наслідування в читанні. Для реалізації цього проекту було створено Асоціацію читання. В рамках проекту з  бібліотек  Норвегії були набрані так звані агенти, які взяли на себе завдання розповсюдження літератури та читання лекцій  і надання консультацій батькам під час зустрічей у школах та дитячих садочках.  В рамках проекту було підготовлено  видання - антологія "Читай мені, тату!" для безоплатного розповсюдження з метою стимуляції у татусів ентузіазму до читання.

понеділок, 16 квітня 2012 р.

Прокат гітар і танці між полицями

     В чотирьох бібліотеках невеликого данського містечка Ребілд  до послуг користувачів  4 гітари  для дорослих та 4 гітари для дітей для навчання грі на інструменті. Це стало можливим в результаті співробітництва бібліотек з міською школою культури.  Усі бажаючі від 7-ми до 117-ти років за декілька місяців до Різдва мали можливість під керівництвом викладача школи культури вивчити три акорди на три чверті, щоб підготувати одну з різдвяних пісень і взяти участь у святковому концерті у бібліотеці.  
      Після різдвяних свят бібліотека почала видавати гітари і ноти  додому, щоб бажаючі могли продовжити навчання гри на гітарі. Термін видачі - один місяць. Бібліотека має надію, що місто через декілька років буде заповнене екстра-великими і малими гітаристами.
     Танці між полицями. Проект під такою назвою було започатковано у бібліотеках у вересні минулого року. Впродовж 14-ти днів поспіль кожного дня відбувалося  танцювальне шоу. Дівчата танцювали хіп-хоп, пари - танго, танцювали самбу, сальсу, бальні танці. Цей танцювальний марафон між бібліотечнми  полицями закінчився грандіозною подією за участю професійних артистів балету.

Звідси 

четвер, 12 квітня 2012 р.

А що там на "Бібліотечній планеті" 1/2012?

     Рекомендую ознайомитись із матеріалами першого цьогорічного номера щоквартальника: цікаві матеріали із досвіду  взаємодії бібліотек із владою, підвищення ролі бібліотек  у соціальній інфраструктурі регіону,  досвід проектної діяльності бібліотек Одеси з розвитку та підтримки читання. Журнал містить надзвичайно цікавий матеріал, що розкриває позитивні зміни та нові тенденції у діяльності бібліотек України, що спостерігаються завдяки реалізації програми "Бібліоміст".
    Досвідом участі у міжнародному  вебінарі  "Вступ до Гайдарознавства",  до якого були долучені  бібліотеки, музеї, будинки дитячої творчості, школи, що носять ім'я Аркадія Гайдара, Росії, України та Білорусі, поділилися колеги із ЦБС Оболонського району.
Повчитись мистецтву захищати і відстоювати свою позицію і погляди на діяльність бібліотек і їх напрями розвитку в  умовах  непростого сьогодення ви маєте можливість у  директора ЦБС для дітей м. Миколаєва Н.Семілет.
Дуже актуальною і корисною  є юридична консультація  щодо платних послуг у бібліотеках відповідно нової постанови Кабінету Міністрів України від 12.12.2011 року, за якою з переліку платних послуг вилучено ряд популярних послуг.

неділю, 8 квітня 2012 р.

Переказ нарік Її Хитрою, церква – Святою, історія – Мудрою

     Цього року ми святкуємо 1530-річчя з часу заснування Києва. У наступному році відзначатиме своє 1110-річчя російське місто Псков. Білоруське місто Вітебск у 2014 році святкуватиме 1040-літній ювілей. 
     Що об'єднує і з ким пов'язують ці три дати?  Передусім, з  іменем княгині Ольги, яка була народжена на Псковській землі, правила Руссю у Києві і заснувала місто Вітебск.
      Саме ці факти лягли в основу ювілейного бібліотечного проекту, започаткованого нашими колегами із Псковської центральної міської бібліотеки, і до якого із задоволенням приєдналася київська Публічна бібліотека імені Лесі Українки.  До проекту має долучитися і білоруський Вітебск. Ключовим моментом проекту буде літературна програма "Слов'янська поезія сьогодні", що передбачає проведення  відеоМосту з участю поетів Києва, Вітебска та Пскова на тему "Про місто, про Ольгу, про себе".
    У суботу, 7 квітня ми вітали у нашій бібліотеці посланця зі Пскова - Карпенкову Крістіну Ігорівну.
     Директор бібліотеки Людмила Іванівна Ковальчук розповіла гості про історію та сьогодення бібліотеки, провела екскурсію по її відділах. До речі, у 2000 році Людмилу Іванівну  нагороджено орденом княгині Ольги III ступеня за вагомий особистий внесок в розвиток бібліотечної справи, високий професіоналізм.

середу, 4 квітня 2012 р.

Бібліотека на Нивках


Дерево пізнання на фасаді бібліотеки
Районний інформаційний центр - бібліотека ім. М.Костомарова - одна з небагатьох київських публічних, що  розмістилася у спеціально побудованому під бібліотеку двоповерховому приміщенні. В оточенні багатьох навчальних закладів та жилих  багатоповерхівок, вона ніколи не мала проблеми з відвідуваністю.

понеділок, 2 квітня 2012 р.

"Тільки для приватного використання" у бібліотеці

      Як хочеться почути в Україні: бібліотека придбала ліцензію... З області фантастики? Поки що так.
     А як у них? 
     Досі публічні бібліотеки Данії надавали досить обмежену колекцію фільмів для перегляду у стінах бібліотеки.
      Данська компанія MPLC є частиною всесвітньої компанії, що надає установам і організаціям право відповідно  ліцензійної угоди на перегляд фільмів у громадських місцях. MPLC має угоди з більш ніж 450 000 організацій і установ та  представляє більше 410 кінокомпаній і дистриб'юторів, кількість яких зростає з кожним роком.

Популярні публікації блогу