Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

неділю, 8 квітня 2012 р.

Переказ нарік Її Хитрою, церква – Святою, історія – Мудрою

     Цього року ми святкуємо 1530-річчя з часу заснування Києва. У наступному році відзначатиме своє 1110-річчя російське місто Псков. Білоруське місто Вітебск у 2014 році святкуватиме 1040-літній ювілей. 
     Що об'єднує і з ким пов'язують ці три дати?  Передусім, з  іменем княгині Ольги, яка була народжена на Псковській землі, правила Руссю у Києві і заснувала місто Вітебск.
      Саме ці факти лягли в основу ювілейного бібліотечного проекту, започаткованого нашими колегами із Псковської центральної міської бібліотеки, і до якого із задоволенням приєдналася київська Публічна бібліотека імені Лесі Українки.  До проекту має долучитися і білоруський Вітебск. Ключовим моментом проекту буде літературна програма "Слов'янська поезія сьогодні", що передбачає проведення  відеоМосту з участю поетів Києва, Вітебска та Пскова на тему "Про місто, про Ольгу, про себе".
    У суботу, 7 квітня ми вітали у нашій бібліотеці посланця зі Пскова - Карпенкову Крістіну Ігорівну.
     Директор бібліотеки Людмила Іванівна Ковальчук розповіла гості про історію та сьогодення бібліотеки, провела екскурсію по її відділах. До речі, у 2000 році Людмилу Іванівну  нагороджено орденом княгині Ольги III ступеня за вагомий особистий внесок в розвиток бібліотечної справи, високий професіоналізм.

     Працівників відділу абонементу чекав приємний сюрприз: колега із Пскова привезла у подарунок бібліотеці чудові краєзнавчі видання, зокрема, з історії та сьогодення Псковської землі (в електронному форматі), твори письменників Псковщини, альбом репродукцій полотен псковських художників. Завідуюча відділу обслуговування бібліотеки не стримувала захвату,  адже  у  Пскові вона народилася.
Працівники відділу продемон-стрували гості  як здійснюється запис користувачів у бібліотеку  та електронна реєстрація документовидачі в автоматизованій інформаційній бібліотечній системі ALEPH .

І, звичайно, запропонували стати користувачем бібліотеки.





А далі була екскурсія по місцях Києва, пов'язаних з іменем княгині Ольги: до пам'ятника княгині на Михайлівській площі, до Софійського Собору.







     Дуже символічним і для нас, і для старту проекту  стало театралізоване дійство святкування Вербної неділі у часи Київської Русі, яке ми спостерігали під стінами Софії.  
 Отже, початок покладено, чекайте продовження.

3 коментарі:

  1. Ніна Якименко10 квітня 2012 р. о 06:41

    Цікавий проект. Хотілося б знати, що ще увійде у програму проекту, крім того, що поети почитають свої вірші?

    ВідповістиВидалити
  2. Так, ми це обговорювали: обмін краєзнавчими виданнями між бібліотеками, розробку туристичних маршрутів – туристичних путівників (в Україні не лише Київ, а й Вишгород та Коростень), буклету та презентаційної продукції, віртуальні екскурсії, краєзнавчі читання з участю київських краєзнавців... Як і будь-який проект - зібрати та донести до читачів побільше інформації про цю історичну особу

    ВідповістиВидалити
  3. Мне полулегенданая личность Княгини Ольги очень интересна. Такая несокрушимая воля, высокое личное достоинство, государственный склад ума!
    Вот и спустя много веков, её образ , её деяния служат единению наших славянских народов. Ваш проект яркое тому подтверждение. Пусть все замыслы воплотятся в жизнь!

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу