Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

суботу, 31 березня 2012 р.

Ми маємо сказати політикам: сучасна публічна бібліотека - каталізатор соціального капіталу

     Почують чи не почують нас, але ми маємо про це говорити. Вибори не за горами. Тому нам потрібно активно включитися у передвиборчу кампанію: поширювати повідомлення на різні платформи, на сторінки кандидатів у соціальних мережах, піднімати питання значення бібліотек для суспільства та їх розвитку  під час зустрічей.
Ми маємо донести до них, що сучасна публічна бібліотека, окрім інших якостей, виступає каталізатором соціального капіталу.
     В суспільстві, де можна брати книги онлайн, скачати музику з Інтернету і подружитися зі своїм улюбленим автором на Facebook, у багатьох постає питання: чи виправдовує своє існування фізична бібліотека. Відповідь, безперечно, так!
      Сучасна публічна бібліотека серед інших її функцій виконує  функцію комплексного   соціального місця - "третього місця",  де проводяться планові та позапланові реальні та віртуальні зустрічі, організовуються зустрічі  з політиками, письменниками і т.д.  Виконуючи роль місця для зустрічей бібліотека  ініціює процеси, що  підвищують соціальний капітал суспільства.

четвер, 29 березня 2012 р.

Із закликом до читання...

    ...відзначила своє 70-річчя 3 роки тому центральна міська бібліотека Омська (Російська Федерація). Розроблена програма підтримки читання «Омськ, читай!",  виплеснула на омичів десятки яскравих заходів.
     Серед них: 
читацький марафон «Відчуй радість читання», організований спільно з мережею магазинів «Книгомир», що завершився молодіжною дискотекою «Book-night» або «Ніч книги»; 
радіогра «Читальний зал», запущена в ефір за сприяння компанії «РадиоСибирь»;
просвітницька акція «Компетентна мама», проведена в пологових будинках, і «День новонародженого читача», що пройшов у міських РАГСах. Крім корисної інформації мами отримували в подарунок квіти, книжки для малюків і крихітні футболки з написом «Мамо, почитай мені!». А малюки - свої перші читацькі квитки.
     Літніми залами бібліотеки  є «Читаючий бульвар» та «Книжковий намет» на бульварі та в парку. Книги, журнали, ігри та вікторини - бібліотека під відкритим небом доступна кожному.
     З проектом «Тепло для маленького серця» бібліотекарі йдуть в дитячі лікарні, а в Омській фортеці бібліотекарі проводять  екскурсії як професійні екскурсоводи.
     Оголошена акція для фотохудожників «Книга на двох», «Спійманий за читанням» сприяла організації у залах бібліотеки виставки кращих робіт учасників цих фотоконкурсів, а під час святкування Дня міста - біля Тарських воріт. Також роботи  виставляються на сайті Централізованої системи муніципальних бібліотек, використовуються на рекламних листівках.
     А ще у бібліотеці  на радість шанувальників музики  проходять концерти за участю студентів та викладачів музичного училища, виступають дипломанти та лауреати вітчизняних та міжнародних конкурсів.
     Сподіваюся, ця інформація не буде для вас зайвою  напередодні  конкурсу  на кращий проект підтримки та розвитку читання "Київ - місто читаючих"?

Звідси

понеділок, 26 березня 2012 р.

Коли співає душа...

     Як багато серед наших читачів талановитих і творчих людей! Сьогодні після батьків і друзів саме бібліотека стає першим слухачем і поціновувачем їх творчих доробків. Ми повсякчас відчуваємо, наскільки важливо нашим читачам продемонструвати свої чи то поетичні твори, чи художні  роботи, почути перші схвальні відгуки, слова підтримки.
     І саме бібліотека, видавши своїми силами, або за допомоги спонсорів першу невигадливу книжечку поезій свого талановитого читача, може дати поштовх його подальшому творчому зростанню.

Уже чотири збірочки поезій своїх читачів видано силами  бібліотек  Солом'янського району столиці.

Популярні публікації блогу