Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

суботу, 15 грудня 2012 р.

Державна бібліотечна статистика? Легко!

     У Фінляндії! До 2002 року дані збиралися за допомогою заповнення форм. А з 2002 року статистична база даних національної служби представлена на сайті Libraries.fi, де Міністерство освіти щороку збирає детальну інформацію про публічні бібліотеки. Із об'єднанням усіх бібліотек в єдину електронну мережу статистика тепер може бути опублікована раніше, інформація точніша, а пошук об'єктів статистики є універсальним. На додаток до допомоги власне  бібліотекам для аналізу та оцінки їх діяльності, база даних надає також цінну інформацію для центрального і місцевих урядів. Крім того, засоби масової інформації задоволені оперативністю отримання потрібної інформації, що дозволяє їм  порівнювати бюджети бібліотек муніципалітетів та регіонів і звернення до них..
     Такий національний портал означає, що весь зміст і матеріали, вироблені в різних частинах країни також можуть бути доступні через одне вікно в ньому.  Регіональні центральні бібліотеки мають свої регіональні бази даних, які зазвичай складаються з декількох більш або менш інтегрованих послуг: бібліотечний каталог, каталог чи база даних про місцевих авторів і в багатьох випадках окрема  база даних  для пошуку місцевих матеріалів.
     У більшості регіонів обласні бібліотеки разом з науковими  розробляють спільні портали для одночасного пошуку в усіх каталогах бібліотек. Оскільки бібліотеки Фінляндії також використовують різні АІБС -  це не було простим завданням.
     Одним з перших регіональних порталів став Pohjanportti, портал північних регіонів Фінляндії: Лапландія, Оулу і Кайнуу. Портал об'єднує в собі онлайн-каталоги та інші бази даних трьох регіональних публічних бібліотек, двох університетських бібліотек та трьох політехнічних бібліотек. Користувач може  здійснювати пошук або по всіх каталогах одночасно, або по одному чи кількох. Зареєстровані користувачі публічних бібліотек можуть використовувати систему «віддаленого кредиту", де бібліотеки можуть отримати потрібні документи поштою за плату в шість євро. Останнім часом схожі портали  відкриті також в інших частинах країни.

7 коментарів:

  1. Технічно нам теж нічого не заважає. Але ж всі будуть очікувати відповідного папірця від міністерств.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Все одно хтось має ініціювати цю роботу, зкоординувати, запросити до робочої групи фахівців. А хто візьметься фінансувати, якщо папірця нема. З чийого бюджету? Має бути державна чи місцева програма.

      Видалити
    2. Все рівно ж мова не про надбюджети, чи надзусилля. Статистику кожна бібліотеку могла б і вже на сайті виставляти... і навіть кожен відділ міг би звітувати сам за себе. Напевне просто побоюються, що не всі здогадаються цифри з планом узгодити.

      Видалити
    3. От якраз виконання плану контролюється дуже ретельно. Якщо не витягують, торби книжок - і у школи, садки, установи. Дзвінки-нагадування і т.д. Маємо потрібний арсенал. Але оце виставляння на сайт підрахованого калькулятором більшістю бібліотек показника ( у деяких ЦБС лише центральна бібліотека підключена до Інтернет) легко? Знову ж у ручному режимі.

      Видалити
    4. Невже залишається чекати коли абсолютно всіх підключать?! Якщо так - ніколи не любив статистики)

      Видалити
    5. Не чекати.Рухатись. Якось учень запитав у Майстра:
      — Чи довго чекати змін на краще?
      — Якщо чекати, то довго! - відповів Майстер.
      Я її теж не люблю, статистику. НЕ залежить від її показників фінансування. Є планка із 2-х цифр, від якої залежить група по оплаті праці. І все. А на зведення докупи усіх цифр бібліотек Києва та узагальнення текстових звітів витрачаю весь січень і першу декаду лютого. Бо маю заповнити форму 6-НК, 80-а-рвк і ще одну велику форму для Парламенської бібліотеки. Вже зараз починаю нервувати

      Видалити
  2. Так і живемо - без міністерського папірця зрушити немає можливості, а кожного потрібного папірця (не кажучи вже про фінансування) - десятиліттями чекаємо. Хіба ні?
    А дочекавшись, нерідко зітхаємо: краще б уже й не приймали...

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу