Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 15 березня 2012 р.

Материнська кав'ярня або Привчати до читання потрібно з пелюшок

    Загальновідомо, що прививати дитині любов до читання потрібно з перших років життя. 
Одна із бібліотек Данії першого вівторка кожного місяця запрошує у Материнську кав'ярню. Кав'ярня відкрита для батьків, які мають дітей віком до 1 року. Тематика  зустрічей різна: це  рекомендації для батьків, огляди цікавих книг, практичні гімнастичні вправи для дітей, поради і практичні приклади від фізіотерапевта як поєднувати післяродову гімнастику матері із сенсорними іграми для дитини. Запрошені медичні фахівці навчають як покращити сон дитини, зробити його спокійним, а масажисти навчають батьків робити дитині правильний масаж.
Для того, щоб стати учасником заходів, потрібно лишень попередньо зареєструватися.
  
     Робота бібліотек  з молодими батьками-іммігрантами реалізується за спеціально розробленими проектами. Один із них - "Читання та навчання матерів з груп етнічних меншин у бібліотеці".
Дуже важливо, щоб діти ще до школи оволоділи данською мовою. Бібліотеки орієнтують на це, передусім, батьків. Адже знання мови дасть можливість їх дітям  бути гарно інтегрованими у данське суспільство.
 Зважаючи на те, що для такої категорії жителів потрібен особливий підхід, розроблена поетапна система  залучення до бібліотеки, що включає:
-перший  візит в місцеву амбулаторію і коротку розмову з медичними працівниками про бібліотеку, про важливість стимулювання в  іммігрантів вивчення данської мови, читання вголос для дітей книг данською мовою;
другий візит. Медсестри приводять у бібліотеку групу матерів із дітьми, де для них проводиться коротка презентація ресурсів та послуг бібліотеки, ознайомлення з  правилами користування,  екскурсія по бібліотеці і, звичайно, кава і соки. Спілкування під час перших двох візитів відбувається за допомоги перекладача, який приходить разом із медсестрами;
третій-п'ятий візит.  Запрошується група матерів із дітьми уже без супроводу медсестер. Але з перекладачем. Під час візиту проводяться голосні читання книг данською мовою, вірші і джингли, розглядаються ілюстровані книги. С собою додому дитина отримує одну з таких книг    в перекладі   її рідною мовою (якщо такі є у бібліотеці).
  Матерям рекомендують привести з собою інших членів родини.

     А ось досвід залучення до читання мам та їх діток від бібліотеки ім. К. Симонова Дніпровського району столиці. Разом із дитячою поліклінікою проведено акцію "Читаємо з пелюшок". Мета - покращання обізнаності батьків з питань догляду за дітьми  та акцентування на значенні читання для успішного розвитку малюків. Ось так це відбувалося...





4 коментарі:

  1. Ольга, мне это показалось или действительно текст располагается на пеленке? Просто здОрово - Чтение с пеленок, выполненное на пеленке)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Это на ватмане. Но идея с пеленкой заслуживает внимания ))). Спасибо!

      Видалити
    2. Спасибо за идею. Мы будем продолжать работу в этом направлении и обязательно используем пеленки.

      Видалити
  2. Ще раз щиро вдячні за ідею. Маємо і свої міркування, але ваші вдихнули багато нового. Раді спілкуватись.

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу