Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 17 січня 2011 р.

"Глотатели пустот - читатели газет!"

     В журналі "Знамя" №9 за 2010 рік опублікована надзвичайно цікава стаття російського журналіста і культуролога Костянтина Фрумкіна "Откуда исходит угроза книге." І мова в ній іде не про переваги електронних книг над паперовими. Автор піднімає питання чи буде потрібною книга людині майбутнього. Електронні засоби комунікації, низька якість освіти впливають на те, що сучасній молоді складно працювати зі словесними текстами. У молоді розвивається "кліпове мислення". У людей майбутнього немає інших навичок роботи з текстами, крім конвертації їх в практичні інструкції, тому і немає поваги до текстів. Тобто загроза для книги полягає не в електронному методі викладення інформації, а в тому, що зникає розуміння, навіщо, власне, потрібна довга послідовність у викладенні думок, коли смисл можна вкласти у лінійно  не пов'язані між собою кластери. Словник з короткими статтями, що мають взаємопосилання - ось паперова книга майбутнього.  Короткий і рублений, подібно реплікам в "Твітері" - ось текст майбутнього.

     В статті автор наводить цікавий приклад ставлення передової російської інтелігенції до появи газет у їх форматі (багато коротких, не пов'язаних між собою текстів). Вже в XIX ст. багато діячів традиційної європейської культури зрозуміли, що газета - страшна антикультурна сила, що переробляє мислення і виховує поверховий тип учасника культурного  процессу, не здатного засвоювати більш складну інтелектуальну продукцію. Європейські інтелектуали починають писати гнівні  звинувачення на адресу газет. Критик Олександр Скабичевський застерігає Чехова від роботи в газетах і говорить, що газетне царство загрожує йому долею клоуна і, в результаті, видушеного лимона. Марина  Цвєтаєва  у 1935-ому пише страшний вірш
 “Читатели газет”
Глотатели пустот,
Читатели газет!
Газет — читай: клевет,
Газет — читай: растрат.
Что ни столбец — навет,
Что ни абзац — отврат.

  Публічна бібліотека імені Лесі Українки у 2011 році залишилась без газет. Доведеться наших читачів  зустрічати  вищевказаною речівкою.
Лінк  на повний текст статті.

5 коментарів:

  1. "Публічна бібліотека імені Лесі Українки у 2011 році залишилась без газет"(с)
    зате можна вчити читачів слідкувати за рсс онлан-версій період.видань і робити їх огляди. Все одно незабаром все буде он-лайн...

    ВідповістиВидалити
  2. Так хотілося поділитися цим мудрим дописом та дати посилання на нього через твітер, але ж у вас немає такої кнопочки :).

    Серйозно, п. Ольга, додайте ще декілька кнопок, щоб нам про вас було легше всім розповідати. Процес "твітізації" вже не зупинити, але ж і книги поки ніхто не відміняв, і бібліотеки, де такі "раритети" ще й досі живуть. А з огляду на ситуацію з передплатою періодики в публічних бібліотеках країни, можна тільки порадіти за читачів книг :))

    ВідповістиВидалити
  3. Читачів навчаємо, із завтрашнього дня стартують курси для двох груп. Читачам пропонуємо переглянути он-лайн версії. Інтернет-місць замало (за попереднім записом) і не всіх вдається переконати в необхідності вміння користуватися Інтернетом. Пенсіонери, які звикли до газет, не хочуть іти в Інтернет-залу. Ображаються і ідуть

    ВідповістиВидалити
  4. Сьогодні знову говорила з нашим відділом комплектування про передплату: в нас вона пройшла у серпні на цей рік, і досі не знаємо, що отримаємо, що ні. Каталогу передплаченого немає, на питання читачів важко відповісти, що б-ка отримує в 2011.Сказали, що це через тендери, терміни і т.д. А взагалі вже багато років робимо передплату через донецьку "Ідею".

    в мене теж є такі читачі, що самі шукать не будуть, яле якщо їм відкрити веб-сторінку - читатимуть.

    ВідповістиВидалити
  5. @Pani Ne Bibliotekar
    Нема приводу для радості. На комплектування книг вже 3-ій рік не виділяються кошти. Поповнюються фонди подарованими та заміною на загублені. А подарована переважно суспільно-політичного характеру. Гостро не вистачає художньої літератури, навчальної
    @Наталья
    До тендерів (обдиралівки бюджету)ми вже звикли. Інтернет-місця бібліотеки весь час зайняті. Щоб відкрити веб-сторінку газети для читача, треба чекати, коли звільниться місце...або вести його у підсобку до свого робочого комп'ютера. Та і плани і нормативи по книговидачі ніхто не відміняв. Куди ви врахуєте перегляд веб-сайту? КРУ любить дивитися наші показники і підтвердження групи по оплаті праці.

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу