Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

неділю, 29 березня 2020 р.

Книги ніколи не вмирають

Національна бібліотека надзвичайних ситуацій створена 19 березня 2020 року. Скористатися нею ви можете, перейшовши за цим лінком.  https://archive.org/details/nationalemergencylibrary?tab=about
Її відкрив  Інтернет-архів у Сан-Франциско. Вільний доступ до неї буде надано, принаймні, до 30 червня або до кінця національної надзвичайної ситуації у Сполучених Штатах.
Як Брюстер Кейл , бібліотекар з оцифровки в Internet Archive, написав, що якщо ви можете дозволити собі купувати книги, будь ласка, купуйте книги! Книжкові магазини потребують ваших вливань. Але, якщо ви не можете собі це дозволити, або якщо вам потрібні книги, яких немає в жодній книгарні, і, особливо, якщо ви належите нині до понад одного мільярда студентів і викладачів, які на дистанційній формі навчання у зв'язку з карантином, будь ласка: підпишіться, безплатно увійдіть та запозичіть!
Майже всі книги колекції - з минулого століття. 
Чи законно це? Як зазначив адвокат з авторських прав Кайл Кортні, бібліотеки мають надповноваження щодо авторських прав, які вони можуть використовувати в надзвичайних ситуаціях, як от сьогодні. 
Чи практикувалось подібне раніше? У часи Другої світової було створено книжкову Раду (1942 р.). Її головою ради був Вільям Вардер Нортон, який заявив, що "книжки корисні, необхідні та незамінні". «Війна ідей не зможе бути виграна без книг, так само як морська війна не може бути виграна без кораблів".  Американський історик і журналіст Йоні Аппельбаум писав в «Атлантиці» кілька років тому, що  рада фактично роздала більше ста двадцяти мільйонів книг - їх найкращі назви - і створила націю читачів.
Рада з книг у воєнні часи зробила ще один проект - запустила радіопрограму «Книги ніколи не вмирають».

Тож обов’язково поширюйте інформацію про  ресурс серед своїх користувачів і допомагайте он-лайн консультаціями по користуванню бібліотекою.

До речі, протестувала ресурс на наявність книжок сучасних українських авторів, і відразу знайшла ось цю. НЕ читали? Прочитайте!       За матеріалами:https://www.newyorker.com/books/page-turner/the-national-emergency-library-is-a-gift-to-readers-everywhere

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу