Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 21 серпня 2023 р.

Краща публічна бібліотека світу 2023

В Україні війна, руйнуються і знищуються бібліотеки. Але руки ми не опускаємо, а погляд наших очей, сповнених вірою в перемогу,  спрямовуємо у майбутнє. 
Щороку у серпні на одній із конференцій IFLA - Всесвітньому інформаційно-бібліотечному конгресі – оголошується  найкраща публічну бібліотека світу 2023 року. 
Саме сьогодні, 21 серпня, в Роттердамі, Нідерланди, буде оголошено переможця конкурсу «Публічна бібліотека року». 

Цьогоріч у фінал вийшли 4 бібліотеки: 
-Публічна бібліотека імені Янеза Вайкарда Вальвасора Кршко – це нова сучасна бібліотека, яка чудово взаємодіє з навколишнім середовищем як кольоровими тонами будівлі, так і хвилеподібним дахом, що гармоніює з сусідньою річкою. Архітектурний дизайн будівлі відображає вимоги охорони культурної спадщини та взаємодії з навколишнім середовищем, а також специфічне культурне та соціальне середовище, до якого воно належить.
В інтер’єрі є атріум, який дозволяє сонячному світлу торкатися центру бібліотеки та встановлює зв’язок пам’яті з історичним атріумом сусіднього монастиря, де раніше розміщувалася стара бібліотека. Нову бібліотеку було створено завдяки вражаючій участі громадян. Навіть створення події «перенесення бібліотеки» перед відкриттям бібліотеки для відвідувачів, де місцева громада брала участь у переміщенні бібліотечних книг із рук у руки зі старої бібліотеки до нової. Гнучкі простори та соціальні зони в бібліотеці служать «вітальнею» для нечисленного населення міста Кршко, яке налічує 10 000 осіб, з відкритим доступом для всіх і місцем для налагоджння зв’язків у місцевій громаді.
-Бібліотека міста Парамматта
Відкривши свої двері у вересні минулого року, бібліотека Парраматта в PHIVE стала  улюбленим культурним осередком для людей різного віку. У бібліотеці зберігається понад 65000 книг.  Однак це більше, ніж просто місце для читання з просторами для творчості, виставковими просторами та насиченою програмою навчання, що робить його місцем для натхнення, відкриттів і спілкування.
Великі глобальні міста потребують великих культурних центрів, і ця бібліотека є одним із них.
З’єднання з площею Парраматта створило для міста міську вітальню – місце, де спільнота може збиратися разом, творити, співпрацювати та навчатися. Бібліотека Парраматта займає два поверхи PHIVE, культової спільноти міста, культурного та громадського центру на площі Парраматта, 5.
PHIVE був розроблений французькою фірмою Manuelle Gautrand Architecture спільно з австралійськими фірмами DesignInc і Lacoste + Stevenson.
PHIVE — одна з перших в Австралії вуглецево-нейтральних будівель, яка встановлює новий стандарт для громадських місць.
Бібліотека Габріеля Гарсіа Маркеса в Іспанії
Бібліотека Габріеля Гарсіа Маркеса була відкрита в травні 2022 року і є шестиповерховою будівлею, побудованою виключно з дерева. Завдяки цьому проекту, дизайнер проекту, студія "SUMA Architecture", виграла премію Барселони в галузі архітектури у 2022 році. Бібліотеку щодня відвідують учні щонайменше двох шкіл. У їхньому розпорядженні знаходяться класичні книжкові відділи, а також оцифровані навчальні матеріали у відео та аудіо форматі. Бібліотека пропонує широкий спектр заходів, наприклад, лекції, зустрічі з авторами, поетичні концерти чи літературні майстер-класи. Загалом за минулий рік барселонський храм знань відвідали понад 270 000 осіб.
Східна шанхайська бібліотека в Китаї.
Східна шанхайська бібліотека – це громадська пам’ятка та культурна пам’ятка, яка є однією з найбільших бібліотек світу. Маючи понад 4 мільйони відвідувачів на рік, вона служить життєво важливим осередком мистецтва, культури та навчання, орієнтованим на технології. 115 000 кв.м. площа бібліотеки.  Незважаючи на свій далекоглядний підхід, бібліотека також віддає шану класичній китайській науці через її дизайн, який нагадує скелю вченого, камінь Тайху, символ стародавніх літераторів, таким чином закріплюючи сучасну будівлю в китайській історії та традиції. Мистецтво зіграло центральну роль у дизайні, і десяти сучасним художникам з Китаю та за кордоном було доручено створити постійні інсталяції для конкретного місця. Shanghai East — одна з найбільших нових бібліотек у світі. Її головна функція як центру мистецтва, культури та технологічного навчання відображає сенс існування сучасної бібліотеки, що швидко змінюється.
Головні критерії для визначення публічної бібліотеки року:
1) Взаємодія з навколишнім середовищем та місцевою культурою
2) Якість архітектури
3) Гнучкість
4) Стійкий розвиток
5) Навчання та соціальні зв'язки
6) Оцифрування та технічні рішення
7) Як бібліотека відображає Цілі ООН у сфері сталого розвитку (ЦУР) та Глобальне бачення ІФЛА.
 
Кращою бібліотекою публічною бібліотекою 2023  року оголошено бібліотеку Іспанії.
 
В Україні 30 вересня стане відома бібліотека, що реалізує найкращий проект.
 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу