Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

суботу, 12 серпня 2023 р.

Бібліотекарі знаходяться на передовій (Барак Обама)

«Книги, які сформували моє життя, тепер кинуті під сумнів» - написав у твітері Барак Обама.
Так починається  опублікований у липні цього року лист колишнього президента США Барака Обами до бібліотекарів,в якому захищає свободу слова та кидає виклик заборонам книг.
«Це не випадково, що ці «заборонені книги» часто написані кольоровими людьми, корінними жителями та членами ЛГБТК+ спільноти або про них йдеться», — написав Обама.
 «Сьогодні деякі книги, які сформували моє життя — і життя багатьох інших — заперечують люди, які не згодні з певними ідеями чи поглядами. А бібліотекарі знаходяться на передовій, борючись щодня за те, щоб якомога ширший діапазон точок зору, думок та ідей був доступним для кожного".

«…були також сумні випадки, коли книги консервативних авторів або [ті], що містять «провокаційні» слова чи сцени, ставали обєктвми для видалення», — написав він, додавши: «У будь-якому випадку, здається, імпульс полягав  скоріше у тому, щоб замовкнути, аніж залучати, спростовувати, вчитися або прагнути зрозуміти погляди, які не відповідають нашим власним».
Обама називає американських письменників, таких як Марк Твен, Тоні Моррісон, Уолт Вітмен і Джеймс Болдуін, надихаючими, і вважає, що вони навчили його «чогось важливого» про Америку.
Багато хто вважав Твена найбільшим американським письменником 19 століття. Грунтуючись на своїх спогадах, коли він виріс біля річки Міссісіпі, він написав класичні твори, як-от «Пригоди Тома Сойєра» та його темніше, більш соціально налаштоване продовження «Пригоди Гекльберрі Фінна». Обидві книги стикалися з частими заборонами в американських школах через лайливі слова, поширені серед темношкірих людей часів Твена і регресивне зображення корінних американців.
Вітмен був сучасником Твена, і його збірка віршів «Листя трави» вважається класичною одою американській демократії як проекту інклюзії, духовного зростання та бунту, підприємництва. Його творчість має пристрасних критиків і прихильників, які часто розходяться в тому, як поет зображував раси та різноманітність.
Штат Іллінойс законодавчо відреагував на спроби "цензури та обмеження середовища розвитку". Публічні бібліотеки Іллінойсу, які обмежують або забороняють певні матеріали, не матимуть держфінансування з 1 січня 2024 року.
Хтось чув: чи ж відкрили у Чикаго бібліотеку з освітньо виставковим комплексом Барака Обами? 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу