Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

пʼятницю, 13 листопада 2015 р.

Популяризація української книги по-полтавськи

Почесне звання «Бібліотека року 2015» (ІІ місце) отримала бібліотека-філія № 4 Полтавської
міської централізованої бібліотечної системи  за проект «Полтавські зустрічі. Популяризуємо українську книгу». Бібліотека зі штатом 4 працівники вразила кількістю і формами заходів з популяризації української книги. Тож пропоную ознайомитися з їх досвідом. Сподіваюся, знадобиться до планування роботи на наступний рік.

Дегустації літературних новинок: «55 смаколиків», «Для мам і тат, для школярів і малят», «Читайте з насолодою!», «Смачного читання!».
Перегляди літератури: «Асорті» для дорослих»; «Десерт» для дітей», «Смаколики по-українські», «Книжковий вінегрет», що доповнюються інформаційними листками з біографіями письменників, критичними статтями, відгуками про книги.
Експрес-огляди та експрес-репортажі «Новинки «Коронації слова», «Делікатеси» від сучасних українських письменників та видавництв», «Дитячі смаколики» з порадами від «порадників» - тих, хто особисто прочитав книги і рекомендує ті, що найбільше сподобались.
Скайп-зустрічі «Замов письменника» з відомими українськими письменниками, які мешкають далеко за межами Полтави чи літературні подорожі, ігри разом з героями книг.
Літературні ігри (ігри за книгами), до прикладу за книгою Т. Щербаченко «Як не заблукати в павутинні» команди «Монітор» та «Мишка» активно ділилися своїми знаннями, розгадували ребуси, шаради, писали-читали листи за допомогою японських смайликів, блукали лабіринтом - сторінками книги. Завдання гри, підібрані за книгою, діти розгадували не тільки використовуючи Інтернет, а й словники, довідники.
Співпраця з видавництвами: «Зелений пес», Видавництвом Старого Лева, «Нора-Друк», «Дуліби», «Братське», «Грані-Т», «Світ дитини» та організація творчих зустрічей читачів з братами Капрановими, І.Малковичем, К. Ковальською, В. Шклярем, А. Кокотюхою, Ж. Куявою, О. Есауловим та В. Левицькою; проведення Днів письменників: М. Павленко, І. Роздобудько, М. Гримич, Кузька Кузякіна, Л. Воронина, 3. Мензатюк, що включають бесіди-роздуми, літературні ігри за книгами автора, години спілкування, бесіди-діалоги «Запитуйте-відповідаю», автограф-сесії. Обов'язковими в Дні письменника, на творчих та арт-зустрічах стали літературні дебюти, сторінки творчого натхнення, літературні сторінки, на яких читачі бібліотеки презентують власні твори: вірші, нариси, оповідання, есе.
Проект «Відомий композитор в бібліотеці» - арт-зустрічі.
Літературно-мистецькі вечори за участю колективів художньої самодіяльності до різних свят вже стали традиційними в бібліотеці: дні (козацтва, солдатської слави, рідної мови).
Заходи для усієї родини: день дозвілля «Варто просто повірити в себе!» пропонує для наймолодших гру «Поле чудес» пройшовши усі лабіринти якого діти зуміли прочитати назву книги, яку презентували ( «Казочки-куцохвостики» Зірки Мензатюк), літературну гру за книгою Л. Ворониної «Таємне Товариство Боягузів та Брехунів». Інформаційні огляди дитячих журналів, нових книг, предметна книжкова виставка «Творчість немає кордонів» та презентація виробів, виготовлених юними читачами бібліотеки власноруч, - і серед дітей, і серед дорослих.
День казки «Казка залишається з тобою!», що включає виставку-вернісаж «Кольорові казки», літературні ігри: «Відгадай, хто «Я»», «Чи уважний ти читач?», «Виправ помилку у казці!», «Для кмітливих ерудитів» для різних вікових категорій. Усі правильні відповіді тут же вправно ілюструвались на стенді викладачем художньої школи. Перегляд літератури «Чарівне царство казок» яскравими обкладинками книг вабив тих, хто любить українські казки, як народні, так і авторські: Л. Ворониної та 3.Мензатюк, вірші для дітей Є. Гуцала «Зайці в полі варять борщ». Експрес-репортажі «Казки для дорослих» за книгами «Даогопак: Анталійська гастроль» та «Шляхетна любов», «Казки Сашка Лірника», «Чуб» О.Ком'яхова, «Скегги потерянный» І. Баранька.
Майстер-клас «Сто смайликів». А на спогад про День всі його маленькі учасники, за бажанням, отримали тату на долоньках «Мій улюблений герой»: котиків, динозавриків, слоників, Ґудзиків, химериків, лисичок, Машу та Ведмедя.
Казкова феєрія «А у нас сьогодні свято: ми читаємо багато!»: відкриття виставки малюнків учнів дитячої художньої школи «Канікули - дитинства радісна пора!», майстер-клас «Малюємо улюблених казкових героїв», презентацію казки Оксани Думанської «Собаче життя кота Хитруна», участь в інсценуванні казки «Ріпка» на новий лад», перегляд найновіших дитячих книг сучасних українських видавництв «Грані -Т», Видавництва Старого Лева, «Ранок», «Братське», подорож-гра «Телеграма від казкових героїв», літературні ігри «Виправ помилки в «казці», «Відгадай, хто «Я», та отримати незвичайний приз від бібліотеки - казкові тату на долоньках.
День рідної мови «Звернись до мене солов'їною, відповім тобі я калиновою»: книжкові виставки, на яких були представлені найцікавіші книги українських видавництв: «Топ-10 України й світу», «Книжковий вернісаж з автографами від авторів», «Імена, які ми відкрили для себе», «Літературні хіти бібліотеки», бесіди про необхідність захисту рідної мови, выртуальна мандрівка до «Видавництва Старого Лева», під час якої діти дізналися як готуються книги до друку, хто бере участь у підготовці видань. Спілкування по скайпу з відомою українською письменницею Оксаною Лущевською, яка нині живе й навчається в Америці. Зустріч з Ксенією Ковальською, авторкою детективів «Сепуку по-київські» та «Отрута для Меркурія». Всім гостям Дня господарі бібліотеки пропонували висловити власну думку «за що я люблю рідну мову» на паркан-газеті. Жоден з відвідувачів не залишив бібліотеку без книги.
Серед заходів бібліотеки - фольклорні посиденьки, пізнавальні застілля, бібліоподорожі, майстер-класи, віртуальні мандрівки.
Листування дітей з письменниками на блозі «Казкарка», співзасновницею якого є О. Лущевська.
Шевченківський день  «Полтавськими дорогами Кобзаря»: віртуальна мандрівка «Шевченко в Полтаві», наприкінці якої маленькі гості бібліотеки разом зі своїми вихователями читали улюблені твори Кобзаря, зустріч з головою Полтавського громадського Шевченківського комітету, який розповів маловідомі факти із життя поета. Бесіда із старшокласниками на тему «У кожного з нас свій Шевченко». Школярі читали власні вірші, доповнені малюнками. Долучитися до акції вишивання рушника-оберегу «Полтавські дороги Кобзаря» могли всі гості Дня.
Успіхом у відвідувачів бібліотеки користуються години відвертої розмови з психологом. Дізнатися про них, як і про нові книги, можна за допомогою інформації на блозі бібліотеки «БібліоСмаколики».
Аукціон цікавих повідомлень «Йде Великдень в кожну хату», під час якого «продаються» ідеї досить швидко, адже присутні на заході діти і дорослі мають змогу придбати їх за великодні вірші, пісні, легенди і, навіть, цікаві спогади чи оповідки. Найактивніші швидко "купують" ідеї, наповнюють Великодній кошик, а хто забарився, тому стають в нагоді видання, представлені на перегляді літератури «Готуймося до Великодня». До аукціону - експозиція виставки-вернісажу «Хай буде з нами Великодня казка»: ікони, великодні вишивки, мальованки, дряпанки, писанки, оздоблені в техніці квілінг, фріволіте, бісером, а також писанкові фантазії у декупажі. Майстер-клас «Виготовлення крапанки власноруч» була дарована всім учасникам заходу майстринею-писанкаркою В.Здоймою. За бажанням учасники майстер-класу прикрасили власними писанками і різнокольоровими стрічками Великоднє дерево (великодній віночок).
Бібліотечний уїк-енд - відпочинок у бібліотеці вже став традиційним напередодні Всеукраїнського Дня бібліотек. До цього заходу, який мав назву «Бібліотека - це місце ідей» і девіз «Мрії здійснюються!», працівниками бібліотеки попередньо було проведено вуличне опитування «Бути чи не бути нашій бібліотеці», також полтавці отримали візитівки, буклети, запрошення взяти участь у обговоренні за круглим столом «Бібліотека нашої громади: якою їй бути?» та викласти на паркан-газеті власну думку «Я хочу, щоб в нашій бібліотеці ...». Під час уїк-енду читачі мали змогу переглянути новинки літератури «Калейдоскоп нових видань», виставку вернісаж «Таланти наших читачів», отримати насолоду від літературно-мистецького вечора «Мрії здійснюються!». Виступам артистів-аматорів, читачів бібліотеки, передували розповіді ведучих про читацькі біографії людей, які протягом багатьох років користувалися саме цією бібліотекою, та події з їх життя, шлях до визнання бібліотеки та бібліотекарів серед мешканців мікрорайону обслуговування, доводячи, що мрії обов'язково здійснюються.
В роботі з юнацтвом бібліотека віддає перевагу створенню атмосфери неформального спілкування за рахунок зниження офіціозності та збільшення ступеня довіри у взаємовідносинах. Зустріч-діалог. «Просимо вас не ділити Україну», - написали школярки свої побажання на пелюстках «Квітки сподівань» 1 вересня 2014 року у День Єдності у бібліотеці. В цей день читачі бібліотеки мали змогу висловити свої думки та побажання, зустрітися за круглим столом під час обговорення «Україна єдина! Прошу слова!». Говорили про творчість Т. Антиповича, який вразив читачів своєю далекоглядністю в романі «Хронос», згадали «Острів Білої Сови» М. Гримич, «Луганський щоденник» С. Жадана. Обговорювали мудрий вислів Григорія Сковороди: «Не вчіть яблуню родити яблука. Краще відженіть від неї свиней». До діалогу приєдналася (несподіваний гість) відома в Полтаві правозахисниця Зоя Коваленко. Читачі бібліотеки в цей день мали змогу переглянути книжкову виставку «Українцями ми народилися» та перегляди літератури «Україна моя: незалежна, єдина, свята» та «Рідні голоси з далеких континентів».
Добре зарекомендував себе і допомагає полтавським колегам новий підхід, коли бібліотекар відверто визнає себе «не фахівцем» у питаннях, що пропонуються під час обговорень за круглим столом. В результаті такого підходу бібліотекар має право не відповідати на всі запитання, а для присутніх на заході з'являється додатковий стимул інтерактивного спілкування. Публічна суперечка, ігрові методи дозволяють учасникам заходів долати відчуженість, працювати в команді, відкриватися, імпровізувати, творчо висловлювати своє «я», власну думку про прочитану книгу чи проблему, що обговорюється. Досвід підказує, що ті заходи, на яких читачі були активними учасниками, виявилися для них найцікавішими.
На бесіду за круглим столом «Полтавщина у вогні революцій» були запрошені старшокласники. Обговорювали події на Полтавщині в 1917-1924 рр. У кожного з присутніх свій погляд на проблеми патріотизму, менталітету полтавців та їх участі у революції минулого століття і подіях сьогодення. До обговорення за круглим столом долучилися «несподівані гості» викладач історії України І.А.Рева та кандидат історичних наук В.Я. Ревегук, автор книги «Полтавщина у вогні революції».
Унікальний проект «Одна книга». Основна мета - стимулювання суспільного інтересу до книги і читання. Проект «Серія книг «39 ключів», започаткований в минулому році, мав за мету підвищення зацікавленості у читанні шляхом залучення школярів до читання книг із серії «39 ключів» з наступним обговоренням їх в бібліотеці та проведенням літературних квестів «У пошуках 39 ключів» (три тури). В результаті проекту бібліотекарям вдалося створити вільний, позитивний, комфортний простір з гостинною атмосферою. Читачі, які взяли участь в змаганнях, продемонстрували не тільки знання прочитаних книг, а й ерудованість, терпіння, вміння грати в командах. Друзі, які прийшли підтримати учасників змагання, взяли участь в обговоренні книг серії, здійснили віртуальну мандрівку разом з головними героями різними країнами світу, відвідали всесвітньовідомі пам'ятки архітектури, музеї. Уявивши себе учасниками перегонів читачі із задоволенням поринули в оригінальний та надзвичайно заплутаний сюжет книг серії «39 ключів». Головоломки, шаради, чарівні квадрати розгадували із задоволенням. Найактивніші отримали призи: переможці квесту - футболки, а учасники - брелки, магнітики з логотипом «39 ключів» та бібліотеки.  
Свою думку щодо прочитаних книг читачі висловлюють і на сторінках блогу бібліотеки «БібліоСмаколики». Відвідувачі блогу також мають можливість познайомитися не тільки з новинками бібліотеки, а й з новими книгами видавництв, залишити коментарі щодо проведених заходів, отримати інформацію про наступні заходи чи дізнатися про результати акції «Подаруй бібліотеці книгу».
Ось і все… Що скажете? Для 4-х працівників бібліотеки не замало? :)

 Якщо вам цікаві публікації цього блогу, буду рада бачити вас у сайдбарі (колонці праворуч), в рядах постійних читачів :)

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу