Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 27 листопада 2014 р.

Атмосфера єдиної родини

Саме так, абсолютно без пафосу, я відчула атмосферу бібліотек Дарницького району, в які геть усі 12 завітала-оглянула впродовж одного дня. До того ж, за активною соціокультурною діяльністю дарницьких бібліотек слідкую чи не щодня через їх сторінки у соціальних мережах, публікації на сайті ЦБС.
У Дарницькому районі столиці за останні роки бібліотеки двічі святкували новосілля: відкрито нову бібліотеку в районі новобудов та збудовано нове приміщення для бібліотеки ім. Г. Квітки-Основ'яненка. Коли переступаєш поріг нових приміщень цих бібліотек, потрапляєш в привітний, дуже по-домашньому затишний простір з м'якими, зручними  диванчиками, лампами, стелажами з підсвіткою, декоративними елементами, куточками з яскравими пуфами, килимками, подушечками, виготовленими руками бібліотекарів, м'якими іграшками для малечі, іншими добре продуманими деталями інтер'єру, що спонукають подовше затриматися у цьому приємному середовищі.
Звичайно, є і бібліотеки, що дуже потребують і ремонту, і осучаснення. Але і до них не заростає доріжка, бо тут кожну виставку, куточок, захід, намагаються невидимими сполучними ниточками прив'язати до найдорожчих споминів, пам'ятних подій, дорогих серцю кожного.
Якось раніше писала про досвід зарубіжних бібліотек з розвитку місцевого краєзнавства. На сайті бібліотек Дарниці розміщено великий масив зібраних спогадів користувачів, працівників бібліотек про своїх рідних, які звільняли Київ від фашистських окупантів, спогади про воєнне дитинство користувачів, що мають статус дітей війни, спогади про останнє бомбардування Дарниці, нариси про долі цілих родин, яких чорним крилом торкнулася війна. Це дуже важливий внесок бібліотек у справу відтворення, збереження та поширення знань про історичне, часто героїчне минуле рідного  куточка Києва.
Виставка у бібліотеці №156, присвячена 100-річчю київського зоопарку " Із року в рік по стежках київського зоопарку".
Привертає до себе увагу не лише велика кількість уміло скомпонованого ілюстративного матеріалу, доповнення декораціями з природніх матеріалів, іграшковими фігурками тварин. Одна з поличок виставки представляє фото, що є чи не у кожному архіві дарницьких, та й усіх київських родин, де діти і дорослі відзняті в зоопарку поруч із симпатичним ведмедиком. Наша спільна історія. Наша добра згадка.

А бібліотека №143 у Бортничах завдяки постійній роботі по збору предметів народного побуту, домашнього вжитку, створила народознавчу кімнату. Провідним напрямком роботи бібліотеки є сприяння розвитку місцевого туризму. Саме так, бо усі туристичні шляхи Бортничів ведуть у місцеву бібліотеку, і всі дороги також виходять з неї. 

понеділок, 17 листопада 2014 р.

Справжній лідер. Який він?

Для розвитку будь-якої установи чи її окремого структурного підрозділу дуже важливо мати компетентного керівника і водночас лідера. Бо як можна наказувати підлеглим слідувати за вами, коли ви самі не знаєте, куди іти. І діловий стиль одягу, туфлі на шпильці тут не допоможуть. Приcлів’я каже: «Вихвалявся гриб гарною шапкою, та що з того, коли під нею голови нема». Трапляється і так, що йдуть на завідування з твердим переконанням, що завідувати структурним підрозділом – це розподіляти поставлені вищим керівництвом завдання і функції між підлеглими, навіть не намагаючись вникнути у їх суть.
Якими мають бути якості бібліотекаря - майбутнього лідера? Власним досвідом ділиться Керол А. Брей-Касіано, директор публічної  бібліотеки Ель-Пасо. «…як лідер, ви ніколи не можете сказати: «дякую, з мене достатньо», так як більш важлива ідея служіння людям, якщо Ви є лідером. Лідерство може виявитись дуже невдячним досвідом», - зауважує він.
 Щоб стати лідером, потрібно зробити 10 кроків:
  1. Знайти хорошого наставника. Хороший  наставник спонукає підлеглих стати тими, ким вони хочуть і повинні бути. Вміє вчасно дати хорошу пораду, допомогти знайти свій власний шлях і стиль роботи. 
  2. Бути першим і мати впевненість у важливих починаннях. Справжній лідер  знає, в якому напрямку рухатись. Інакше як він може  наказувати своїй команді  слідувати за ним, якщо сам не знає, куди направлятись. Як правило, від лідера всі багато очікують та беруть приклад, але не варто забувати, що і в інших завжди є чому повчитися, якщо хочете домогтися успіху.
  3. Мати свою точку зору. Високо цінується той лідер, котрий може сформувати імідж своєї організації, відділу, а потім мотивувати інших на його розвиток та підтримку. Лідерство - не лише в харизмі людини, але й у її комунікабельності, вмінні переконливо довести свою думку, а не читати з папірця, мати «підвішений язик». Не слід недостатній рівень своїх знань компенсовувати  «дружінням-обніманням-лестощами».  Це не приведе до визнання колегами ваших лідерських якостей, але створить враження про вашу нещирість. Лідерство включає в себе розширення світогляду, підйом продуктивності людини до більш високого стандарту, формування особистості, вихід за межі своїх звичайних обмежень.
  4. Бути хорошим слугою. Лідер відповідає за визначення, визнання реальності. Турбується за тих, над ким він поставлений і скореговує їх роботу і таланти в правильне русло. Лао-Цзи сказав: «Що стосується кращих лідерів, люди не помічають їх існування». Коли лідер добре виконав свою частку роботи, колектив каже: «Це зробили МИ!".
  5. Вміти ризикувати. Керівнику рекомендується брати на себе ризики. Старе  прислів'я каже: «Пробачення  просити легше, аніж дозвіл». :)
  6. Турбуватися про своє фізичне і духовне здоровя. Бути лідером – значить бути витривалим. Якщо ви прагнете, щоб за Вами йшли, маєте вкладати не менше 50% свого часу в саморозвиток, дотримуватись мети, етики, принципів, мотивації, слідкувати за поведінкою.  Лідер – подобається це йому, чи ні, є прикладом для наслідування, і не повинен ніколи про це забувати.
  7. Підтримувати позитивний настрій. Колеги особливо цінують, коли лідер ставиться до них прихильно і вселяє в них впевненість.
  8. Ніколи не «вимикати» свою лідируючу позицію ... навіть якщо це означає керувати футбольною командою вашої дитини. Завжди дізнавайтесь щось нове про те, як ефективно співпрацювати з іншими людьми. І вони, у відповідь, будуть цікавитися Вами.
  9. Знати, як ефективно мотивувати підлеглих. Не кажіть їм, як робити, скажіть їм, що робити, і нехай вони здивують вас результатами.
  10. Зберігайте почуття гумору! Усмішка зменшить стрес у вашому житті, знизить артеріальний тиск, і змусить вас почувати себе краще. Лідерство має грунтуватися на добрій волі. Ділова репутація не значить позерство  чи потурання. Це значить щиру прихильність до тих, ким керуєте. Як не дивно це звучить, великі лідери завоювали авторитет лише віддаючи.
Дякую Іриночці Савельєвій за допомогу з перекладом матеріалу. Це зекономило багато мого часу, якого так не вистачає наразі.  

Якщо вам цікаві публікації цього блогу, буду рада бачити вас у сайдбарі (колонці праворуч), в рядах постійних читачів :)
 
 

понеділок, 10 листопада 2014 р.

Медіа-простір, або Заводимо будильник на завтра

На такий масштабний навіть для столиці проект потрібні дуже великі кошти. У бюджеті міста, як нам нещодавно нагадали  під час святкового концерту на відзначення Всеукраїнського дня працівників культури, – велика дірка. Тож питання будівництва сучасного приміщення для головної публічної бібліотеки столиці,що ми періодично піднімали впродовж останніх 25-ти років і з такою ж періодичністю отримували чергову обіцянку, - так і залишається питанням. Нещодавно на своїй сторінці у мережі Фейсбук прикріпила світлину з історіями, котрі змушують замислитися. Одна з них про надію. "Кожної ночі, коли ми лягаємо спати, ми не маємо гарантії, що на ранок ми будемо живі. Але щоразу заводимо будильник на завтра. Це і є надія".  
У 2010 році під час робочої поїздки в данське  місто Орхус(200 тис. жителів) першою бібліотекою, яку ми відвідали, була центральна міська бібліотека Орхуса. Ось декілька моїх світлин з цієї бібліотеки.
Уже тоді гід повідомив, що розробляється проект будівництва приміщення для нової публічної бібліотеки. Подумалось: окреме, збудоване спеціально під бібліотеку приміщення, з підвалу не затоплює, усі відділи вкупі, технічне забезпечення – вищий клас! (навіть автоматичні лінії, по яких транспортується та розподіляється за темами література), - що їх не влаштовує? Громадяни, політики, бібліотечні працівники, експерти, партнери та мережі співробітництва м.Орхус визначили основні цінності для розвитку громади: 
• Громадянин як ключовий фактор
• Безперервне навчання та комунікація
• Співпраця та партнерство
• Культура і досвід
• Подолання цифрової нерівності громадян, технології і знання
• Гнучка і професійна організація
• Престиж міста
Проект будівництва нового мультимедійного комплексу в найкращому куточку  міста  – на березі  моря - названо okk1. Не стала досліджувати значення цієї абревіатури, це не так важливо. Сам комплекс названо Mediaspace - Медіа-простір. У 2001 році Орхуська міська рада вирішила побудувати Mediaspace – відкритий майданчик для навчання та набуття досвіду із врахуванням нових змін, що відбуваються в інформаційному просторі.

Популярні публікації блогу