Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 10 листопада 2014 р.

Медіа-простір, або Заводимо будильник на завтра

На такий масштабний навіть для столиці проект потрібні дуже великі кошти. У бюджеті міста, як нам нещодавно нагадали  під час святкового концерту на відзначення Всеукраїнського дня працівників культури, – велика дірка. Тож питання будівництва сучасного приміщення для головної публічної бібліотеки столиці,що ми періодично піднімали впродовж останніх 25-ти років і з такою ж періодичністю отримували чергову обіцянку, - так і залишається питанням. Нещодавно на своїй сторінці у мережі Фейсбук прикріпила світлину з історіями, котрі змушують замислитися. Одна з них про надію. "Кожної ночі, коли ми лягаємо спати, ми не маємо гарантії, що на ранок ми будемо живі. Але щоразу заводимо будильник на завтра. Це і є надія".  
У 2010 році під час робочої поїздки в данське  місто Орхус(200 тис. жителів) першою бібліотекою, яку ми відвідали, була центральна міська бібліотека Орхуса. Ось декілька моїх світлин з цієї бібліотеки.
Уже тоді гід повідомив, що розробляється проект будівництва приміщення для нової публічної бібліотеки. Подумалось: окреме, збудоване спеціально під бібліотеку приміщення, з підвалу не затоплює, усі відділи вкупі, технічне забезпечення – вищий клас! (навіть автоматичні лінії, по яких транспортується та розподіляється за темами література), - що їх не влаштовує? Громадяни, політики, бібліотечні працівники, експерти, партнери та мережі співробітництва м.Орхус визначили основні цінності для розвитку громади: 
• Громадянин як ключовий фактор
• Безперервне навчання та комунікація
• Співпраця та партнерство
• Культура і досвід
• Подолання цифрової нерівності громадян, технології і знання
• Гнучка і професійна організація
• Престиж міста
Проект будівництва нового мультимедійного комплексу в найкращому куточку  міста  – на березі  моря - названо okk1. Не стала досліджувати значення цієї абревіатури, це не так важливо. Сам комплекс названо Mediaspace - Медіа-простір. У 2001 році Орхуська міська рада вирішила побудувати Mediaspace – відкритий майданчик для навчання та набуття досвіду із врахуванням нових змін, що відбуваються в інформаційному просторі.
Згідно з  проектом будівництва, відкриття Mediaspace планується на кінець 2014.
•Загальна площа: 28000 м²
• Площа для бібліотеки та  центр надання адміністративних послуг громадянам – 17500 м² 
• Площа для надання в оренду: 10500 м ²
• Технічні приміщення і склади: 4000 м²
• Цокольний поверх: парковка для 1000 автомобілів
• Підвальне приміщення: 10500 м²
• Кількість очікуваних щоденних відвідувачів: 3500
• Кількість паркувальних місць для велосипедів: 500
ПЛАН БУДІВЛІ:
На верхньому поверсі знаходяться приміщення адміністрації Mediaspace та приміщення для оренди. 2-ий поверх - бібліотека, включаючи ігрову бібліотеку та творчі лабораторії. 1-й поверх включає в себе, серед іншого, засоби масової інформації бібліотеки, читальний зал, зал для глядачів і кафе.
 Поспостерігати за будівництвом ви можете хоч зараз через веб-камеру 
 Центр з надання громадянам адміністративних послуг як складова Mediaspace забезпечить найкращий сервіс в рамках спільного  з бібліотекою центру ( у нас - ПДГ), що сприятиме співробітництву  бібліотеки і центру в розвитку е-урядування, обміну знаннями про потреби громадян.
Сьогодні функції публічної бібліотеки змінилися. Вона є не лише місцем доступу до інформаційних ресурсів. Бібліотека надає можливість кожному громадянину незалежно від його соціального статусу навчатися впродовж життя. Отже, є  місцем побудови нових відносин між громадянами, і між окремим громадянином і усім світом, – вважають у Данії.
Mediaspace -  гнучкий  і динамічний простір для пошуку знань, натхнення і особистого розвитку,  відкрите і доступне середовище для підтримки демократії і розвитку спільноти.
Mediaspace надає простір для споглядання і пізнання. Це приваблива, інтерактивна будівля, яка підтримує прагнення користувачів до навчання та отримання  досвіду.
Ядром будівлі є бібліотека.
Mediaspace - серце міста, унікальне місце для співпраці.
Mediaspace- відкритий і неформальний навчальний центр, спеціальне місце для дітей, що стимулює через гру потребу у читанні та навчанні. Це -  головна бібліотека Орхусу, що забезпечує вільний  та рівний доступ до знань і культури, місце для діалогу, інформації, ідей і натхнення.
Бібліотечна колекція 
             Фонд Dokk1 включатиме  близько 350 тисяч одиниць засобів масової інформації для дітей та дорослих:  книги, аудіокниги, електронні книги, періодичні видання, фільми, музика та ігри.
Логічно організоване розміщення фонду робить його легким  для користування, дає можливість кожному користувачу легко відшукати потрібні матеріали.  Персонал завжди  готовий допомогти та проконсультувати.
Адміністративні послуги
Праворуч центрального входу до бібліотеки знаходитиметься центр адміністративних послуг для громадян, головна функція якого – інформування про послуги, що надаються муніципалітетом, та допомога в їх отриманні. Тут можна подати заяву на вступ дитини у садочок, зареєструватися за новим місцем проживання, звернутися за отриманням нової національної картки медичного страхування або пенсії. Центр розміщений поруч із бібліотечною кав’ярнею, де можна випити чашечку кави і почитати газету після закінчення своїх справ у центрі.
Для дітей та родин
Послуги для дітей та усієї родини є одним із головних пріоритетів бібліотеки.
Організація бібліотечного простору  сприятиме грі, навчанню та обміну досвідом для дітей та дорослих. Планується  створити в будівлі спеціальну зону,де  будуть розміщені майданчики для діяльності, фонди інформаційних ресурсів, засоби, орієнтовані на дітей і сім'ю.
Бібліотека майбутнього – для дітей
 У структурі біблітеки - відеолабораторія для дітей – розміщена в майстерні ідей, яку відкрито у старому приміщенні бібліотеки ще у 2007році.
Бібліотека ігор
Спеціальна кімната 120 м2, облаштована ігровими засобами як для дітей, так і для родин, груп з дитячих садків та нянь, що допускає шумні, голосні, активні ігри.
Дитячий театр
Сім'ї з маленькими дітьми в Орхусі можуть розраховувати на багато нових задоволень в залі дитячого театру. Глядацька зала розрахована  на показ вистав, фільмів та організацію танців  для дітей. Глядацька зала є дуже гнучкою і може бути використана  для різних видів діяльності. Існує багато можливостей для гри, музики і руху для дітей різного віку. Вміщує 70 дітей і дорослих. Усі сидіння мають гарний вид на сцену. Є гардероб, де можна залишити верхній одяг, а також візки і коляски. Після спектаклю можна поїсти в кафе Mediaspace. Також можна піднятися на другий поверх, та поглянути, що відбувається в бібліотеці для гри. 
Дитяча лабораторія
У дитячій  лабораторії Mediaspace можна зайнятися  живописом, графікою, музикою, приєднавшись до діяльності в творчих групах. 
Для підлітків
Mediaspace включатиме в себе спеціальну зону для підлітків - дітей віком від 9 до 13. Це зала («домашня кав’ярня») з бібліотечними матеріалами: книгами, періодикою, фільмами, музикою, де підлітки можуть готувати домашні завдання, поодинці або з друзями. Кав'ярня пропонує допомогу у виконанні домашніх завдань, у тлумаченні тих чи інших понять чи виразів. Колекція книг та доступ до Інтернету під рукою на випадок, якщо потрібно підготувати нову тему.
Зона догляду
Передбачена зона для матерів з грудними дітьми, які потребують догляду: зміни памперсів, підмивання. Для створення спокійної атмосфери, ця зона відгороджена від решти приміщень бібліотеки, обставлена зручними кріслами і включатиме в себе туалет. Для потреб передбачено змінні засоби дитячої гігієни.
Зона догляду розміщена поруч із зоною гри, де старші діти родини можуть провести час з книгами, іграми, просто відпочиваючи.
Глядацька зала
Глядацька зала на 300 місць, обладнана усім необхідним для проведення конференцій, перемовин, показу  вистав, фільмів, концертів,  дебатів та зустрічей згромадськістю, ін.
Для невеликих заходів глядацька зала може бути розділена на дві кімнати. Зону очікування фойє можна використовувати для проведення банкетів.
Кавярня
Бібліотечне кафе -  затишне місце для зібрань великих і малих груп. Тут можна відпочити, купити сендвіч, випити чашку кави, попрацювати з власним гаджетом, переглянути газети, познайомитися з учасниками групи для спільної діяльності, інше. Продукти харчування й напої будуть подаватися, за бажанням, за межами приміщення на майданчику, так що відвідувачі зможуть насолоджуватися видом на затоку і місто.
Читальна зала
Зосередитись та отримати нові знання можна буде в читальній залі.
Щоб задовольнити цю потребу, читальна зала буде особливо тихим і спокійним місцем для споглядання і роздумів.
Ви можете читати бібліотечні книги і періодичні видання, працювати на ноутбуці або на одному з комп'ютерів бібліотеки.
Конференц та проектзали
Бібліотека пропонує кілька зал для ділових зустрічей та засідань. Бажаючі можуть забронювати їх заздалегідь або скористатися в будь-який час за умови, що вони вільні.
Якщо громадянин є членом асоціації, групи проекту, дослідницької групи або іншої, бібліотека пропонує використовувати зали для групових заходів, зустрічей, мозкових штурмів, і "піт-стопів". Зали оснащені ПК, проекторами та веб-камерами.
Навчальні класи
Призначені для окремих осіб або невеликих груп для учбової діяльності та спілкування. Класи замовляються на короткий або тривалий термін роботи.
Приміщення для оренди
 Приміщення для оренди матимуть вигляд на затоку і центр міста. Приміщення для оренди є частиною динамічного, яскравого та інноваційного середовища з можливістю взаємодії з іншими видами діяльності в бібліотеці. Приміщення, що здаватимуться в оренду представникам бізнесу,  розміщені окремо від громадських зон будівлі. Ці місця, однак, дуже помітні, що є гарантією їх видимості для  3500 щоденних користувачів бібліотеки та адміністративних послуг. Для кожного орендаря надається ще й складське приміщення. Кожен орендар може взяти участь в проектуванні площі у відповідності зі своїм бажанням та потребами.
Їдальня
Компанії, які орендують приміщення, також будуть мати долю у великій спільній їдальні. Тут можна годувати персонал і гостей, замовляти їжу та напої для банкетів та фуршетів в рамках заходів, що відбуватимуться.
Так виглядатиме Mediaspace з висоти пташиного польоту.
Дуже хочеться сподіватися, що й у нашій  столиці колись  зявиться сучасний медіа-заклад для киян. Великих торгівельних центрів ми маємо вже у надлишку. Але ж чи визначають вони престиж нашого міста? Однозначно, ні.
За матеріалами сайту http://www.urbanmediaspace.dk/projektet

Якщо вам цікаві публікації цього блогу, буду рада бачити вас у сайдбарі (колонці праворуч), в рядах постійних читачів :)

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу