Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

суботу, 5 травня 2012 р.

Нічні заходи для молоді: з досвіду фінської бібліотеки

     Відсутність у молоді інтересу до читання і користування бібліотеками  є проблемою, що викликає занепокоєння.
     Ще у 2008 році директори декількох бібліотек зустрілися, щоб обговорити цю проблему. В результаті мозкового штурму народився проект, орієнтований на молодь, що передбачав надання можливості для молоді читати, дивитися та обговорювати різні теми під час різножанрових заходів у вечірній час.
     Жанрове різноманіття включало фантастику, жахи,  манги,  акції та музику.
     Місцеву бібліотеку дійсно потряс музичний вечір - перформанс місцевої реперської групи.
В перервах музикант групи та бібліотекар проводили огляди книг, що користуються популярністю у молоді.
    
Жахіття ночі були представлені скелетами та павуками в оформленні приміщення, великою підбіркою книг жахів. А до них - цікава лекція з історії створення фільмів жахів з демонстрацією сцен із деяких фільмів, що її презентував лектор, одягнути в усе чорне. Вікова межа аудиторії - до 15-ти, але програма включала також обговорення книг жахів для людей різного віку.  Нічні жахіття були дійсно одним із найпопулярніших літературних вечорів у бібліотеці.
    Для ночі фантастики бібліотека задіяла реального автора-фантаста, фінського письменника, що пише  для дітей та молоді. Він поділився своїми творчими планами з акцентом на жанр фентезі.  Для молодої аудиторії проведено огляди найпопулярніших книг фантастики.   Крім цього, учні місцевої школи косметології на швидку руку зробили "фантастичний" макіяж для всіх бажаючих. Весь персонал був одягнутий у фантастичні костюми, запозичені у місцевого театру.  
     Жанр пригод представлено "живою книгою" - місцевим авантюристом, який поділився зі слухачами своєю екскурсією по Антарктиді і Гренландії з використанням фото та відео. Доповнила розповідь рекомендація книг та відео про подорожі. 
     Ніч манги та анімації, без сумніву, був найпопулярнішим заходом серед молоді.  Об'єднання любителів японської анімації, манги і іншої японської поп-культури стало чудовим партнером  в організації вечорів. Любителі і професіонали в галузі анімації та манги провели лекції,  глядачі мали змогу взяти участь у костюмованій грі - косплей. Вони також мали можливість познайомитись із  Parapara, японским танцювальним  клубом.
Бібліотека   планує організувати ще одну літературну подію, на цей раз романтичну. Для проведення заходу створений комітет, куди увійшли як працівники бібліотеки, так і зацікавлена попередніми заходами молодь.
Нічні жанри показали, що молодь явно має наміри відвідувати бібліотеку, де проходять такі цікаві події. 
Звідси
    
     В Інтернеті останнім часом з'явилося   багато матеріалів, що висвітлюють досвід проведення  бібліотеками Росії акції "Бібліоніч". У кожної бібліотеки були свої форми її проведення, своя програма. Але, без сумніву, "бібліоніч"  у кожній бібліотеці пройшла з успіхом.
Досвід проведення "бібліоночі" одна із київських бібліотек вже має. 
Ми можемо організовано привести молодь на захід до бібліотеки прямо з навчального закладу. І можемо  зробити  все можливе для того, аби молодь прийшла сама.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу