Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

вівторок, 13 грудня 2011 р.

Сайт чи блог?

    До блогів ставлення неоднозначне. Дехто з колег своє несприйняття блогів аргументує передусім тим, що бібліотека повинна мати гарний офіційний сайт (і я з цим погоджуюсь), а блог - то забавки. Якщо комусь подобається - хай пограються, поки не надоїсть (а з цим не погоджуюсь). 
     Спробуємо  все ж таки розібратися, у чому переваги блогу.  По-перше,  він також є сайтом, на якому зберігається безліч коротких статей. Статтям присвоюються мітки (ключові слова), навігація по ньому можлива, окрім іншого, за допомогою хмарки тегів. Слідкувати за появою нових матеріалів можна за допомогою RSS.  Це основні ознаки блога, хоча, звичайно, є й інші.
    Окрім сайту ЦБС кожна передова бібліотека мріє мати власний сайт або блог. Причин для цього багато. Які ж переваги блогу над сайтом?
     1. Зручна і проста в користуванні структура.  Користувачі Інтернету добре знайомі з блогами, з їх структурою і навігацією.  З тих 30 секунд, що вони проводять на блозі, всього лише одна піде на вивчення інтерфейсу.
     2. Розміщенням сайтів (хостингом) займаються багато компаній. Зазвичай хостинг ділять на платний і безоплатний. Як правило, послуга безкоштовного хостингу супроводжується розміщенням компанією-хостером реклами на вашому сайті. Розмістити сайт на платному хостингу - це отримати кілька гігабайт дискового простору, домен другого рівня (наприклад, example.ru), десяток поштових скриньок і цілодобову технічну підтримку.

При створенні блогу проблема вибору хостингу і розміщення блогу на ньому не є актуальною.  Наприклад, можна абсолютно безкоштовно створити блог на  blogger.com чи іншій платформі.  
    3. Бібліотекарю без спеціальної підготовки складно створити та підтримувати сайт. Блог можна створити і без спеціальної підготовки ( із  власного досвіду). 
     4. Чудовою властивістю блогів є те, що  часто в них пишуть досить неформально. Уявіть, що   користувачі при відвідуванні блогу вашої бібліотеки замість чергових офіційних текстів знайдуть привітання котрогось із них з днем ​​народження, або відео, на якому завідуюча бібліотеки розповідає (чи показує!) про нову послугу. (До речі, за неформальний стиль більшості дописів  цього  блогу я вже отримала закид у непрофесіоналізмі від  керівника однієї з київських  ЦБС). 
     5. Блог потенційно важче зламати, ніж сайт, що розробляється на замовлення.
     6. Існує безліч російськомовних і закордонних каталогів блогів. Звичайний сайт ніколи не потрапить в такий каталог, а блог - легко.
    7. Блоги передбачають створення тегів - ключових слів до кожного допису. Це робить блог більш привабливим для пошукових систем.
    8. Існує безліч «движків» (систем управління контентом), призначених для створення блогів. WordPress, Nucleus, TextPattern, Serendipity - ось далеко не повний їх список. Будь-який бажаючий знайде собі движок за смаком. Всі ці та багато інших блог-движків абсолютно безкоштовні.
     9. Не вистачає стандартного функціоналу движка? За допомогою будь-якої пошукової системи ви без зусиль знайдете додаток (розширення) для вашого движка, що реалізує відсутню можливість. Поширюються вони в основному на безкоштовній основі.
     10. І остання перевага - це безпека сайту (блогу). Як відомо, в програмах містяться помилки.  Чим простіша програма, тим складніше допустити в ній помилку. Блог - відносно простий і дуже поширений веб-додаток. Ось чому будь-який блог є безпечнішим за сайт.
     Сайт чи блог? Вибирати вам.
За  цими і  цими матеріалами.

9 коментарів:

  1. Як новачки у блогосфері і не професіонали, але закохані в свою бібліотеку й своїх читачів, бібліотекарі, голосуємо обома руками за блог! Можливо, Професіонали вже готують каміння для автора цього допису (та й коментаря:)), але дозволимо собі деякі роздуми. Уявімо собі, що ми - "прості маленькі українці" - запрошені на офіційний прийом, скажімо, до Королеви Великобританії. Навряд чи, ми з легкістю й невимушеністю підтримуватимемо бесіду в цьому товаристві (промовчимо вже про фейсконтроль). Але на простій вечірці-паті з друзями чи колегами, ми відчуваємо себе вільно й розкуто: друзі ж бо завжди зрозуміють і підтримають нас! Можливо, це порівняння досить непрофесійне, але саме так, у нашому сприйнятті виглядає відмінність між сайтом і блогом. Звичайно, кожна ЦБС обов'язково повинна мати професійно зроблений, впорядкований і наповнений сайт. Але кожна бібліотека в ЦБС, маючи технічну можливість, ПОВИННА мати свій блог. Завітавши в гості на блог, кожен може побачити і відчути чим живе бібліотека, її особливе дихання, відмінність від усіх інших. Врешті-решт, людина захоче вже НЕ віртуально відвідати цю привітну скарбницю знань!
    Дякуємо Вам, Ольго Іванівно!

    ВідповістиВидалити
  2. Приєднуємось до biblio.nivki! І подобається нам Вам блог саме за неформальний стиль дописів, адже маємо можливість з однаковою приємністю прочитати і про приємні дрібнички, і про справу державної ваги - статистичну звітність! Будьмо всі різними і ні на кого не схожими! І ялиночка у Вас чудова...

    ВідповістиВидалити
  3. Підтримуємо! Блог,особдиво для бібліотеки-філії- необхідність,бо не так багато подій і заходів, як в ЦБС. І відчуваєш себе на території блогу дійсно вільніше, а ще у кожного блога є свій характер і настрій.

    ВідповістиВидалити
  4. Дякую! Ми однодумці! До того ж RSS підписка, що постійно інформує мене про нові дописи в блогах, дає можливість за лічені хвилини бути в курсі всіх подій у бібліотеках, що мають блоги. На відслідковування нового на бібліотечних сайтах потрібно значно більше часу. А ще блог стимулює до освоєння різних цікавих Інтернет-сервісів. Чи стимулював би вас сайт, для підтримки якого потрібен фахівець з ІКТ?
    Приведу речівки шкільних блогерів-бібліотекарів:
    1.Садись за компьютер, осваивай блог.
    Тогда ты будешь и царь, и Бог!
    2.Библиотекарь, нажимай на клавиатуру –
    будут в порядке мозги и фигура!
    3.Вставь bibbl.us, Cbox и YouTube,
    Тогда все поймут: "А он ведь не глуп!"
    4.Вас ещё в библиотеке нет!
    Тогда я иду к вам в Интернет! )))

    ВідповістиВидалити
  5. Коліжанки, я приєднуюсь до Ваших думок! Блог - це дуже особисте, не дуже велике; дуже потрібне і не дуже напряжне:-) Є багато плюсів та мінусів і для сайту і для блогу, але і той, і інший мають право на існування в однаковій мірі!

    ВідповістиВидалити
  6. Блоги крім реклами бібліотеки сприяють професійному спілкуванню і налагодженню нових зв'язків. Я за блоги!

    ВідповістиВидалити
  7. Так, дійсно, блоги допомагають налагоджувати зв'язки і заводити нові знайомства. Особливо, коли посилання на дописи виносиш у Фейсбук. )

    ВідповістиВидалити
  8. Тоже писал о блогах здесь:
    http://blogs.mail.ru/mail/biblio-hduht/2861E364CD0B68FD.html

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу