Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

неділю, 11 грудня 2011 р.

Про фізичне, віртуальне та статистичну звітність

   Ще понад три тижні до початку зведення форм державної статистичної звітності 6-НК, а методист уже в "передчутті" цього періоду і в думках, що не все в цих формах ми можемо показати, не все можемо  донести. Всі ми знаємо, що форми державної статистичної звітності включають графу кількості  фізичної присутності друкованих та електронних документів у фонді бібліотеки та відповідно графу видачі цих документів. Якщо у фонді публічної бібліотеки відсутні електронні документи - то і їх видачі, відповідно, бути не може. Але сьогодні, в умовах  неналежного фінансування бібліотек на придбання необхідних   документів  ми все частіше задовольняємо інформаційні потреби  наших користувачів через Інтернет, віртуальною заміною цих документів, які фізично присутні у фонді іншої бібліотеки, але не нашої. Яким чином показники "видачі" таких віртуальних документів відобразити у формах державної статистичної звітності? 
      До того ж, сьогодні розвиваються  електронні  та  віртуальні читальні зали, а користувачі  почали приходити у бібліотеки зі своїми комп'ютерами.
     Бібліотеки завжди мали користувачів, які приходили у бібліотеки не за книгами. Сьогодні, коли бібліотеки надають доступ до  ресурсів Інтернет та інші освітні та сервісні послуги,   їх кількість збільшилась. У європейських країнах відсоток "нечитачів" бібліотек становить до 50% від усіх користувачів.
      Тож уже давно назріла потреба переглянути  Показники для віднесення до груп за оплатою праці керівних працівників бібліотек та централізованих бібліотечних систем, де головними показниками є середньорічна кількість користувачів бібліотек і середньорічна кількість видачі документів.
До речі, російські бібліотеки за 2011 рік будуть звітуватися за новою формою державної статзвітності 6-НК, затвердженою 15.07.2011 року. На відміну від нині діючої форми звітності 6-НК для бібліотек України, російська форма включає показники кількості бібліобусів чи бібліомобілів, наявність доступу до електронного каталогу та повнотекстових електронних ресурсів через Інтернет, число оцифрованих документів бібліотеки. Користувачі за віковими категоріями виділені двома групами: діти до 15-ти та молодь 15-24 рр. Відвідування сайту бібліотеки не входить у загальний показник відвідування бібліотеки, а виділено графою у розділі "Інформаційне обслуговування". Введено графу видача документів (за видами та мовами) користувачам віком 15-24 рр.  В розділі 4 "Формування та використання бібліотечного фонду" враховується також загальна кількість копій документів (на папері, в електронному вигляді та у вигляді мікроформ), зроблених бібліотеками для своїх користувачів, а також копії, що зроблені взамін виданих бібліотекою документів по  МБА. У розділі статистики персоналу виділено графу для показника кількості працівників, що  володіють ІКТ. Введено статистику персоналу бібліотеки за віком.
     Поки що новин про  введення нової форми статзвітності 6-НК для українських бібліотек немає.  Звітуватимемось на нині діючою формою.

7 коментарів:

  1. СПАСИБІ ЗА ІНФОРМАЦІЙНУ І МОРАЛЬНУ ПІДТРИМКУ. ДУЖЕ ВАЖЛИВО ВІДЧУВАТИ, ЩО ТИ НЕ ОДИН...

    ВідповістиВидалити
  2. Так никто не мешает нам перевыполнять наши законы. Может надо не усложнять 6-НК а упрощать? Может что-то не так и в России? На Либкоме коллеги "новую" 6-НК ругали.

    ВідповістиВидалити
  3. Речь идет не о том, что надо добавить в наши формы статотчетности еще какие-то показатели. Совершенствовать их надо. Привести в соответствие с современными реалиями деятельности библиотек.

    ВідповістиВидалити
  4. Надо сначала разобраться что такое "виртуальный читатель". В русской 6-НК такого тоже нет.

    ВідповістиВидалити
  5. "пользователей, обращающихся в библиотеку или орган НТИ через электронные информационные сети" - из ГОСТ 7.20-2000

    ВідповістиВидалити
  6. давно пора міняти показники для оплати праці та деякі графи 6 НК. Адже кількість населення України давно вже не 50 міліонів, а в маленьких ЦБС це вже ціла проблема. І невже ефективність роботи залежить від кількості жителів????

    ВідповістиВидалити
  7. У нас відсоток населення, яке користується бібліотеками, у кожному районі різний: від 10 до 30%. Середній показник - 16%. У скандинавських країнах цей показник сягає до 60%. Де ефективніше працюють бібліотеки, незалежно від кількості населення? Те, що падає демографічний показник ще не є причиною зменшення кількості користувачів. Просто показник традиційної книговидачі уже давно не є пріоритетом бібліотечних послуг. А ми й досі маємо з усіх сил витягувати цю цифру.

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу