Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

вівторок, 1 березня 2011 р.

Прийшла весна - розцвіла надія! Новина з перших вуст

     Наш колектив сьогодні неймовірно ощасливила довгожданна новина.  
Нарешті з міського бюджету вперше за три останні роки виділено  98 241 гривень на придбання нових книжок для публічних бібліотек Києва. 
     Невдовзі нова художня література надійде на абонементи, а нова навчальна література  - у читальні зали київських бібліотек.
Варто зазначити, що  за міжнародними рекомендаціями ЮНЕСКО фонди бібліотек повинні оновлюватися протягом кожних 10-ти років на  2/3.
У 2010 році фонди публічних бібліотек Києва оновилися на 1,2 % (за рахунок фандрайзингової діяльності). Щорічне оновлення фондів бібліотек деяких зарубіжних країн у відсотковому відношенні від загального фонду (за даними  ЮНЕСКО) виглядає наступним чином: Великобританія – 9%; Чехія – 8%; Португалія – 8%; Данія – 6%;  Естонія – 5%;  Швеція – 5%; Ісландія – 3%;  Росія – 2%.
     Іще один аргумент на користь комплектування бібліотечних фондів. Відсутність фінансування на оновлення  бібліотечних фондів  не просто не відповідає завданням і потребам держави, суспільства і конкретних користувачів, але несе реальну загрозу соціально-економічному розвитку країни, адже застарілі фонди містять в собі культурні зразки і алгоритми поведінки   минулих часів. Нові знання і інформація не доходять до більшості  населення, так як не кожен може купувати книги, передплачувати газети чи журнали,  використати ресурси Інтернет, а телебачення і радіо - це одноденна інформація. 

9 коментарів:

  1. Ольга, искренне рады за Вас, поскольку сами испытываем те же трудности с комплектованием. А сейчас, согласно новому законодательству переходим в ведомство городского муниципалитета, который и сам находится в дефиците. Думаю, что и для Централизованных библиотечных систем наступят не самые лучшие дни.
    Как методист методиста приглашаю в гости на наш блог Библиосейшн http://bibliosejshn.blogspot.com/

    ВідповістиВидалити
  2. C удовольствием. Будем дружить библиосемьями!:)

    ВідповістиВидалити
  3. Рада видеть вас у себя в читателях. А я ваша читательница - см. 6 фото с краю в "Прихильники". Люблю украинский язык. У меня тетя с семьей живет в Харькове - обожаю с ними по телефону общаться, этот необычный говорок слышать.
    Отошла от темы поста, извиняюсь. Удачи!

    ВідповістиВидалити
  4. Спасибо, блог Ваш понравился, буду заглядывать ). Елена, к Вашему первому комментарию дополню, что в Киеве финансирование на пополнение фондов всех публ. библиотек идет с городского бюджета. А на подписку для каждой районной ЦБС деньги выделяют муниципалитеты и эти сумы очень разные (напрямую зависит от позиции главного чиновника). Также муниципалитет для своих библиотек может выделить деньги и на книги (в прошлом году это "случилось" в одном из районов). Позже об этом напишу более подробно )

    ВідповістиВидалити
  5. Поздравляю! Отличная новость! Весенняя прямо.

    Оля, надо срочно знакомиться с главными начальниками поближе и брать личным обаянием! В борьбе за полноценное комплектование все средства хороши! :))

    Летом буду в Киеве, может, в гости к вам загляну. Не против?

    ВідповістиВидалити
  6. Спасибо! О, если б только обаяние наше помогало...
    Будем очень рады! Нам есть что показать. И приютим. Приезжайте обязательно.

    ВідповістиВидалити
  7. Дуже щасливі,чекаємо нові книжки.

    ВідповістиВидалити
  8. @Мари Хочется верить, что эта капля будет первой в потоке. А после трехгодичной засухи хоть одна живительная капля за счастье. Конечно, по тысяче гривен на библиотеку - "позор", где-то 25-30 новых книжек, но самых необходимых, поступят.

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу