Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

середу, 13 січня 2021 р.

Підводячи підсумки маркетингової діяльності бібліотеки

Для забезпечення необхідної доступності та якості бібліотечно-інформаційних послуг, ефективного використання ресурсного потенціалу  бібліотеки, а також задоволення так званих вибіркових запитів жителів столичного мегаполісу систематично застосовувався маркетинговий інструментарій. Впродовж року постійно здійснювався моніторинг зовнішнього середовища, соціально-освітнього профілю міста, потреб населення у різних видах бібліотечних послуг.

Вивчено потреби користувачів та ринок книжкової продукції. За результатами складено списки книжок для придбання за бюджетні кошти, узгоджено з громадською експертною радою та проведено процедуру закупівель. Проведено опитування користувачів для формування репертуару періодичних видань для передплати «Періодичні видання вибирають платники податків».

Під час введення карантинних обмежень ми тримали постійний звязок з користувачами, за допомоги благодійників придбавши мобільні телефони. Першими ввели послугу видачі книжок через вікно за попереднім замовленням. Телевізійний сюжет на цю тему можна переглянути ТУТ

Здійснювалося дослідження та аналіз інформаційних потреб користувачів, запитів на додаткові платні послуги. В результаті розроблено калькуляцію та порядок надання бібліотекою платної послуги з реставрації фотографій з домашніх архівів киян (проект «Київ крізь призму домашніх фотоархівів киян»). Розроблено прототип послуги, налагоджено зв'язок із зацікавленою групою киян у соціальній мережі Facebook. Поінформовано широке коло потенційних користувачів послугою бібліотеки через відзнятий у бібліотеці інформаційний  телесюжет https://www.youtube.com/watch?v=A8DKA5psjP0 .

13 жовтня у бібліотеці відбулося офіційне оголошення про започаткування щорічного конкурсу «Поетична зима Миколи Сома». Конкурс ініційовано головою Українського клубу паном Романом Кухаруком за підтримки бібліотеки та у партнерстві з Всеукраїнською творчою спілкою ЛІТЕРАТУРНИЙ ФОРУМ, Київською організацією НСПУ, Фондом Миколи Томенка “Рідна країна”, громадою села Требухів, родиною Миколи Сома, броварською літературною студією КРИНИЦЯ з метою популяризації українського поетичного слова, заохочення до творчої діяльності, пошуків нових поетичних форм, смислів, розвиток емоційності та художнього смаку особистості, вияв поетичних талантів поміж жителів Києва і Київської області. Бібліотекою створено сторінку конкурсу у мережі Facebook, розроблено положення та зразки дипломів. Організовано та забезпечено поїздку ініціативної групи у село Требухів, де народився Микола Сом і де похований, у школу, де він вчителював.

Відстежувалися побажання користувачів та оперативне надання відповідей на запитання в чаті на сторінці бібліотеки у соціальній мережі «Facebook», через довідковий сервіс на сайті бібліотеки.

З початком карантину бібліотекою зібрано, систематизовано та представлено на сайті бібліотеки онлайн-ресурси публічних бібліотек міста, подано інформацію про них у ЗМІ, створено сторінку у Facebook «Публічні бібліотеки Києва онлайн» .

Впродовж року до користувачів, які давно не користувалися бібліотекою, надсилалися повідомлення про нові надходження, нові послуги, цікаві події, що відбуваються у бібліотеці. 

Бібліотека як центр громади відстежувала найактуальнішу інформацію з соціально важливих питань, корисну пересічним громадянам, формувала інформ-досьє, інформувала широкий загал населення через сайт бібліотеки. Проведена робота з розвитку електронного урядування, зокрема надавалось консультування відвідувачів щодо користування Єдиним порталом державних послуг Дія.

Проводилася систематична робота з реклами пошукової бази до фондів 90 бібліотек Києва – електронного каталога, надавався індивідуальний консультативний супровід користувачів у разі  самостійного пошуку.

Реклама ресурсів та послуг бібліотеки проводилася шляхом створення та поширення у мережі Інтернет рекламної інформації, віртуальних виставок,  відеосюжетів.

До Дня Єрусалиму на звернення дружньої до нас бібліотекарки зі шкільної бібліотеки Єрусалиму ми підготували віртуальну виставку «Єрусалим в поезії та прозі» в 2-х варіантах: українською та англійською мовами. Ознайомитися з ними можна за посиланнями: https://www.youtube.com/watch?v=ifNy6TweNq0

https://www.youtube.com/watch?v=Fw2_0Zj3Ryw


Виклики, перед якими опинилася бібліотека у період жорсткого карантину, спонукали шукати віртуальні інтерактивні платформи для комунікації з користувачами. Вивчено та розроблено інструкції для користувачів і працівників бібліотеки по користуванню такими сервісами як ZOOM, StreamYard
, відеовключення з мережі Facebook. Організація онлайн зустрічей з відомими письменниками, творчими людьми не лише Києва і України, але й зарубіжжя, сприяло приверненню до бібліотечних  послуг користувачів, які раніше її не відвідували.
Укладено угоди про співпрацю з партнерами – творчими спілками, громадськими організаціями, навчальними закладами. Надсилались листи-подяки благодійникам та партнерам бібліотеки.

Причетний колектив  бібліотеки деякою мірою і до ідеї створення та виходу на екрани України і світу документального фільму «Рутенія. Повернення коду нації», про проєкт  «Графіка української мови» Василя Яковича Чебаника, який у 2019 році здобув найвищу відзнаку – Національну премію імені Т.Г. Шевченка. 

В.Я Чебаник та продюсер Н.Яковлєва
Перший перегляд фільму
     Продюсер фільму Наталія Яковлєва познайомилася із Василем Яковичем Чебаником саме у бібліотеці, побачивши виставку його творчості і логотип бібліотеки, створений Майстром літерами рутеничної абетки. Зйомки для фільму декількох експертів відбувалися у фойє бібліотеки, у читальній залі, у приміщенні відділу мистецтв. Перший показ фільму для невеликої аудиторії відбувся саме у бібліотеці, у день народження Лесі Українки.  

У Нью-Йоркському видавництві «Алмаз» побачив світ альбом-монографія заслуженого діяча мистецтв України Романа Петрука «Полотно душі». Дві сторінки альбому присвячені співпраці мистця з бібліотекою.

Впродовж року велась робота над розвитком «Цифрової бібліотеки «Київ»  http://dlib.kiev.ua/ та її рекламою. Проведено велику і клопітку роботу з влиття до неї електронної бібліотеки, що розміщувалася на старому сайті бібліотеки. Кожен файл завантажено і описано згідно міжнародного стандарту (Стандарт Дублінського ядра метаданих (Dublin Core Metadata)). Колекцію позначено мітками, створено декілька цікавих експозицій.

У зверненні Президента України цифрова колекція бібліотеки названа у числі трьох в Україні, рекомендованих до користування.

До Всеукраїнського дня бібліотек організаційно забезпечено проведення конкурсу серед бібліотек міста на краще есе бібліотекаря. Оголошення результатів конкурсу відбулося онлайн. Для переможців бібліотекою підготовлено дипломи та спеціальні відзнаки.

Також бібліотекою зібрано відеоматеріал та створено святковий відеоролик БІБЛІОТЕКА-МІСЦЕ СИЛИ, у якому користувачі бібліотеки розповідають свої історії успіху, які стали можливими завдячуючи бібліотеці та вітають бібліотеку зі святом.  

Багато переглядів і схвальних відгуків отримало створене колективом  ВІДЕО до Дня вишиванки, де працівники бібліотеки з використанням театралізованих елементів рекламують книжки про вишивання та вишиванки..

Працівники та користувачі бібліотеки взяли участь у відеопроєкті прочитання поезій Ліни Костенко. З плейлістом можна ознайомитися за ЦИМ посиланням на Ютуб-каналі бібліотеки.

Фрагмент календаря
 кращого читача року

Наприкінці року розроблено дизайн календарів з рекламою бібліотеки. Для найактивніших читачів бібліотеки та волонтерів виготовлено персональні календарі на 2021 рік з логотипом бібліотеки. Партнері та друзі бібліотеки
віталися спеціально створеними для них листівками оригінального дизайну.

Влітку через сайт та соціальні мережі організовано
фотоконкурс серед наших користувачів «Літо з книжкою в руках». Світлини опубліковано у мережі Facebook з хештегом #літо_з_книжкою_в_руках. Переможців нагороджено книжками та екоторбами, блокнотами та ручками з логотипом бібліотеки.

Також бібліотека практикувала створення
літературних ребусів на видавничу тематику та за творчістю письменників та представляла їх на сторінці бібліотеки у мережі Facebook.

Для розвитку читання бібліотека підтримує всесвітній рух «буккросинг», систематично поповнюючи полички для обміну книгами  у відділі абонемента, на фасаді відділу літератури іноземними мовами, у зоні Лобі фойє приміщення бібліотеки  на Тургенєвській 83-85. У фойє бібліотеки в зоні Лобі систематично оновлювався інформаційний стелаж «Інфо-прайм», що містить найактуальнішу для містян інформацію правової та соціальної тематики.

Проводилась робота по створенню затишного, комфортного середовища бібліотеки з оформлення стелажів, виставок та їх дизайну, озелененню приміщень. 

Створено книжкові інсталяції рекламного, тематичного змісту та календарного.
До новорічно-рідзвяних свят кожен відділ створив фотозону. У фойє бібліотеки  створено книжкову інсталяцію  «Книговики під ялинку».

У залі громадський ініціатив у звітному році створено фотовиставку «Історія бібліотеки у світлинах».

Здійснювалась реклама творчих об’єднань, що діють при бібліотеці, окремих заходів шляхом виготовлення афіш, через сайт бібліотеки та інші сервіси мережі Інтернет. Проводилось адміністрування сторінки групи у мережі Facebook для обміну досвідом, новинами, інноваційними формами роботи «Бібліотекарі київських публічних», кількість учасників якої за рік зросла на 550 і у підсумку налічує 1860 бібліотекарів не лише Києва, але й усієї України.

Також бібліотекою створено групу «Бібліотеки, що носять ім’я Лесі Українки». Бібліотекам, що приєдналися до групи, запропоновано взяти участь у спільному проєкті – прочитанні вірша Лесі Українки «І ти колись боролась, мов Ізраїль».  

Силами та креативом працівників бібліотеки створено дві сучасні рекламні відео заставки, які можна переглянути за посиланнями: Заставка для бібліотечних відеороликів; Реклама каналу YOU TUBE бібліотеки.

Анонси подій та нових послуг бібліотеки, створені афіші до соціокультурних заходів, що плануються, оперативно розміщувалися на головній сторінці сайту бібліотеки.

З 1 грудня бібліотека запустила на платформі WordPress новий сайт. Під час карантину ми наполегливо працювали над його створенням. Сайт змінився не тільки за дизайном, але й за структурою та функціоналом. Ми прагнули аби новий сайт був легким та інформативним, і на ньому було усе "як на долоні", а доброзичлива навігація та приємний дизайн сприяли оптимізації пошуку інформації. Сайт збагачено новими рубриками та банерами до сторінок з актуальною інформацією.

Розроблялися різні тематичні заставки на сторінку бібліотеки у Facebook і до сайта бібліотеки, створено сторінку  Публічні бібліотеки Києва онлайн, розділ на сайті, де зібрані усі  онлайн ресурси бібліотек міста.

Поповнювався новими публікаціями блог рекомендацій кращих книг для читання від бібліотекарів «Воокет від бібліофлористів» (за звітний рік – 15 статей), відеоблог «СтоЛичнабібліотека», де зібрані бібліотечні відеороботи рекламного характеру.

За підсумками року було визначено 7 найактивніших читачів бібліотеки (за кількістю відвідувань бібліотеки впродовж року та прочитаних книжок), яких відзначено спеціальними дипломами, персональними, спеціально для них виготовленими календарями, а двох читачок  запрошено на прямий етер, де вони ділилися своїми читацькими уподобаннями та  поглядами на сучасний літературний процес.

Працівники бібліотеки взяли участь у загальноміських, всеукраїнських заходах, долучались до громадських ініціатив. Зокрема, 27 грудня директор бібліотеки Ольга Романюк взяла участь в спільному засіданні громадських рад при виконавчому органі Київської міської ради (КМДА) та при комітеті Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики з метою вироблення пропозицій до законодавства про меценатство у культурі та обговорення шляхів подальшої взаємодії з метою створення сприятливих умов для розвитку меценатства у культурі.

За поданням бібліотеки, 17 грудня представником Міністерства Оборони України

в урочистій обстановці у бібліотеці було вручено Грамоти ініціаторам та активним учасникам громадської ініціативи "Недільний обід у шпиталі", бібліотекарям і користувачам, натхненницею і організатором яких є  письменниця Марія Морозенко - за сприяння і допомогу військовослужбовцям Збройних Сил України та з нагоди Міжнародного дня волонтера. 
           Директор бібліотеки у звітному році ввійшла у журі Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова». Цьогорічна переможниця конкурсу Ольга Саліпа була запрошена на онлайн зустріч з читачами бібліотеки.

З метою реклами бібліотечної професії, залучення у бібліотеку та закріплення молодих фахівців у День Інституту журналістики Київського університету імені Бориса Грінченка директор бібліотеки Ольга Романюк та випускниця кафедри бібліотекознавства та інформології, бібліотекарка 1-ї категорії відділу абонемента Анастасія Гончаренко розповіли аудиторії студентів про тонкощі професії бібліотечного фахівця та сучасні форми бібліотечної роботи.

Для зменшення фізичного контакту відвідувачів бібліотеки з книжками в умовах карантину, розроблено дизайн та надруковано наліпки на корінці книжок з символами, що позначають улюблені жанри літератури. Прийнято рішення та проведена велика робота по доповненню записів видань художньої літератури в електронному каталозі полем, де зазначається жанр. Це дає можливість легко згенерувати список книжок за жанрами: детектив, фантастика, історичний роман і т.п.

Продовжувалась робота над усунення бар’єрів у фізичному та віртуальному просторі бібліотеки. В інформаційному блоці на сайті бібліотеки ми узагальнили наші можливості та пропозиції для людей з особливими потребами http://lukl.kyiv.ua/. А новий сайт пропонує версію для слабозорих людей. У співпраці з громадськими організаціями виявлялися люди з

фізичними обмеженнями, які зацікавлені в бібліотечних послугах. Здійснювалось відвідування людей з обмеженими можливостями на дому для надання бібліотечних послуг.

 Усіх друзів, партнерів, благодійників, волонтерів року  бібліотека відзначила у спеціальному розділі на сайті бібліотеки: http://lukl.kyiv.ua/pro-biblioteky/partnery-ta-druzi-biblioteky-155/

Впродовж року інформація про діяльність бібліотеки поширювалась через сайт бібліотеки, блоги та сторінки у соціальних мережах, на сторінках  періодичних видань, по радіо та на телебаченні. Кожен киянин чи гість Києва, проїжджаючи громадським транспортом однією з центральних вулиць столиці неодмінно чув оголошення, що наступна зупинка – вулиця Полтавська, Публічна бібліотека імені Лесі Українки.

 У комплексі увесь креатив бібліотеки з реклами послуг, спямований на покращання іміджу,  увага до потреб читачів,  а ще доброзичливість і привітність персоналу сприяли затребуваності бібліотеки попри усі карантинні перипетії нашого сьогодення.

Діяльність бібліотеки у 2020 році висвітлена у наступних публікаціях:та відео-інтерв’ю:

“Любити людей і книжки…” : інтерв’ю з директором Публічної бібліотеки імені Лесі Українки міста Києва Ольгою Романюк // Київ. – 2020. – № 9/10. – С. 66-71 : фото.

Трубайчук, О.М. Презентація проєкту “Графіка української мови” Василя Чебаника / О.М. Трубайчук //  “Слово єднає!” : Хмельницький літературно-публіцистичний альманах ; № 2. – Житомир : Видавець О.О. Євенок, 2020. – С. 296-297.

Онлай-зустріч з представниками Публічної бібліотеки імені Лесі Українки міста Києва : [студентам і викладачам Інституту журналістики Київського університету імені Бориса Грінченка про діяльність бібліотеки розповіли директорка Ольга Іванівна Романюк та бібліотекарка 1-ої категорії Анастасія Гончаренко] [Електронний ресурс] // Інститут журналістики Київського університету імені Бориса Грінченка. – 2020. – 16 листопада.

Старі фотографії до бібліотеки принеси : Публічна бібліотека імені Лесі Українки запустила проєкт «Київ крізь призму сімейних фотоархівів киян» [Електронний ресурс] //Відеохостинг YouTube. – 2020. – 23 жовтня.

Бібліотека сприяє цифровій грамотності та соціальному включенню громадян старшого віку [Електронний ресурс] // Відеохостинг YouTube. – 2020. – 24 вересня.

Бібліотеки в умовах пандемії COVID-19 : [про виступ директорки Публічної бібліотеки імені Лесі Українки Ольги Романюк на онлайн- конференції «Бібліотеки в умовах пандемії COVID-19»] [Електронний ресурс] // Українська бібліотечна асоціація  [сайт]. – 2020. – 20 травня. 

Київська бібліотека оголосила конкурс для поетів : Публічна бібліотека імені Лесі Українки запустила конкурс «Поетична зима Миколи Сома» [Електронний ресурс] // Вечірній Київ [сайт]. – 2020. – 17 жовтня.

Київська бібліотека збирає рідкісні фото з домашніх архівів : Публічна бібліотека імені Лесі Українки запустила проєкт «Київ крізь призму сімейних фотоархівів киян» : [Електронний ресурс] // Вечірній Київ [сайт]. – 2020. – 07 жовтня.

Повернутися до кирилиці. Каліграф Чебаник : [про логотип Публічної бібліотеки імені Лесі Українки шрифтом «Рутенія»] [Електронний ресурс] // Міжнародне громадське об’єднання «Волинське братство» [сайт]. – 2020. – 30 червня.

Змі про нас :   Три столичні центральні бібліотеки відкриються 1 липня : центральні бібліотеки Києва готові відновити роботу, дотримуючись усіх необхідних вимог. Про це повідомила директорка Департаменту культури Діана Попова : [про готовність до відкриття в умовах карантину Публічної бібліотеки імені Лесі Українки] [Електронний ресурс] // Вечірній Київ [сайт]. – 2020. – 26 червня.

Київська бібліотека вдосконалила електронний каталог : під час карантину Публічна бібліотека імені Лесі Українки удосконалила можливості пошуку електронного каталогу : [про відеоурок, як витягти з каталогу книжки за жанровою ознакою] [Електронний ресурс] // Вечірній Київ [сайт]. – 2020. – 18 червня.

Як працюють столичні бібліотеки у червні : [про порядок видачі книжок додому та надання послуг копіювання документів за попереднім замовленням Публічної бібліотеки імені Лесі Українки під час карантину] [Електронний ресурс] // Вечірній Київ [сайт]. – 2020. – 2 червня.

Відновлення роботи бібліотек: чи можна підхопити вірус через книжку: [як змінилася робота читалень в умовах карантину] [Електронний ресурс] // Телеканал ТСН  [YouTube]. – 2020. – 28 травня.

Столична бібліотека видає читачам книги додому : Публічна бібліотека імені Лесі Українки пішла назустріч вашим наполегливим проханням щодо видачі книжок додому з абонемента бібліотеки. І подбала, аби ця послуга була для читачів і бібліотекарів безпечною : [про видачу книжок читачам в умовах карантину] [Електронний ресурс] // Вечірній Київ [сайт]. – 2020. – 06 травня.

Публічні бібліотеки Києва працюють онлайн : оголошення карантину в зв’язку з епідемією коронавірусу і закриття бібліотек для відвідування, як наслідок, змусили бібліотекарів шукати можливі формати взаємодії з користувачами та пропонувати своїх послуги онлайн : [про онлайн діяльність Публічної бібліотеки імені Лесі Українки в умовах карантину ] [Електронний ресурс] //  Хрещатик [сайт]. – 2020. – 27 квітня.

Зеленський порадив заняття на карантині : збірки електронних книжок : [про сайт Публічної бібліотеки імені Лесі Українки та Електронну бібліотеку] [Електронний ресурс] // 24 канал [сайт]. – 2020. – 14 квітня.

Що почитати: унікальні архіви та бібліотеки в мережі : під час карантину бібліотеки не працюють. Але це не біда! Ми пропонуємо вам добірку ресурсів, на який ви можете знайти архіви періодики, рідкісні видання, а також українську та світову класику : [про Електронну бібліотеку Публічної бібліотеки імені Лесі Українки ] [Електронний ресурс] // Вечірній Київ [сайт]. – 2020. – 20 березня. 

Лук’янчук, Г. Слово Лесі Українки надихає киян : [про відзначення 149-тої річниці народження Лесі Українки за участю шанувальників її творчости та представників „Просвіти“, Спілки письменників, товариства Меморіял ім. Василя Стуса, „Соловецького братства“ та Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки] [Електронний ресурс] / Георгій Лук’янчук // Свобода [сайт]. – 2020. – 12 березня. 

У cтолиці відзначили день народження Лесі Українки. День 25 лютого, 149-та річниця від часу народження української поетеси Лесі Українки, став для київської публічної бібліотеки, що носить її ім’я, знаковим і святковим : [про заходи вшанування пам’яті Лесі Українки, що відбулись у Публічній бібліотеці імені Лесі Українки для дорослих м.Києва] [Електронний ресурс] // Вечірній Київ [сайт]. – 2020. – 26 лютого.

Столичні бібліотеки організовують зустрічі, ігри та кінопокази :  [про заходи в Публічній бібліотеці імені Лесі Українки ] [Електронний ресурс] // Вечірній Київ [сайт]. – 2020. – 19 лютого.

Сьогодні у прес-центрі Кабміну відбудеться брифінг на тему “Стратегія розвитку бібліотек і повернення культури читання”. А ми вирішили поговорити про те, якою має бути сучасна бібліотека та про кілька принципів, за якими потрібно змінювати бібліотеки в Україні. Розмірковували про це з Ольгою Романюк, директоркою Публічної бібліотеки імені Лесі Українки [Електронний ресурс] // Радіо Київ [сторінка на Facebook]. – 2020. – 18 лютого.

Не лише за книгами: столичні бібліотеки організовують корисні заняття та зустрічі. Сьогодні до книгозбірні можна прийти не лише за літературою. Сучасні київські бібліотеки пропонують різноманітні заняття, перегляд фільмів і вистав, дискусії, лекції та багато іншого : [про заходи, які відбудуться в Публічній бібліотеці імені Лесі Українки для дорослих м.Києва] [Електронний ресурс] // Вечірній Київ [сайт]. – 2020. – 27 січня.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу