Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

пʼятницю, 11 жовтня 2019 р.

Плануємо роботу публічної бібліотеки на 2020 рік

При плануванні роботи бібліотеки на наступний рік дуже важливо шукати власну внутрішню мотивацію та ентузіазм. Сьогодні перед бібліотеками стоїть надзвичайно багато викликів, на які необхідно реагувати, шукати і пропонувати реальним і потенційним відвідувачам такі послуги і такий контент, що найбільшою мірою відповідають їх потребам. За простором, наповненням, формами роботи, рівнем компетентностей персоналу і потребами відвідувачів бібліотеки дуже різняться. Незмінною залишається одна із важливих функцій бібліотеки - просвітницька, суттю якої є поширення знань. Значення просвітницької функції бібліотек в даний час посилюється, тому що, з одного боку, відбувається зубожіння інтелектуального і  морального потенціалу суспільства, з іншого - активний розвиток комп'ютеризації, що дозволяє оптимально задовольнити ділові, прагматичні потреби особистості.
ООН визначено 2020 рік - роком сімейних фермерських угідь, а також роком боротьби зі злиднями. Також 2020 названо роком водних ресурсів, осіб африканського походження та енергетики для кожного. Такі орієнтири було визначено недарма. Вони є серйозною проблемою, а ООН виділяє близько десяти років задля якнайскорішого подолання проблеми. Представники організації запевняють, що кожному треба знати трошки більше про нагальні складнощі та те, що відбувається навколо.
2020 рік оголошено також  Міжнародним роком здоров'я рослин (International Year of Plant Health). На це рішення вплинув той факт, що за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних націй (FAO) щорічно у світі втрачається до 40% продовольчих культур із-за шкідників, хвороб і бур'янів. Звичайно, дуже важливою була визнана необхідність донесення цих фактів до широкої громадськості і людей, що визначають політику в агропромисловому секторі господарства країни.
У музеї Біблії в Вашингтоні проголосили “2020 – Всесвітній Рік Слова Божого”.

У 2020 році планується проведення перепису населення України

Книжковою столицею світу 2020 року стане столиця Малайзії Куала-Лумпур. Про це повідомляється на офіційному сайті ЮНЕСКО. Зазначається, що це місто було обране через великий акцент на інклюзивній освіті, розвитку освіченого суспільства та доступному читанні для всіх верств населення міста.

Орієнтир діяльності бібліотек - УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №722/2019 Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року
Цілі сталого розвитку (ЦСР), яких на сьогодні дотримуються всі країни світу, встановлюють власні показники розвитку і включають 17 цілей і 169 конкретних завдань. Перелік ЦСР був офіційно затверджений на засіданнях Генеральної Асамблеї ООН в кінці вересня 2015 року.


Основні пріоритетні завдання модернізації діяльності бібліотек Києва визначено на с.17 Комплексної міської цільової програми "Столична культура: 2019-2021 рр."

Діючі міські цільові програми, на які мають орієнтуватися бібліотеки у своїй діяльності, - тут.

Без залучення громадськості до активностей - бібліотека мертва. Тож корисним буде перед плануванням ознайомитися із дослідженням щодо громадянського залучення.

Обличчя історії і культури України формують особистості. Ми маємо привертати увагу до видатних постатей, які стали гордістю України.

У 2020 році ми відзначатимемо:

450 років з дня народження Памво Беринди – відомого українського лексикографа, мовознавця, який залишив по собі великий літературний доробок та неабияк вплинув на розвиток національної літератури.

175 років з дня народження Олени Косач – тітки Лесі Українки. Вона є авторкою низки гумористичних та історичних віршів, декількох поем.

125 років з дня народження Максима Рильського – дуже відомого українського поета, перекладача та мовознавця. Рильський за роки свого життя випустив чимало збірок поезій та перекладів, а його твори вивчаються у школах й досі.

Згадуючи про ювілеї письменників і поетів у 2020 році, треба не забувати, що також у квітні святкуватиметься ціле століття від часу народження Григорія Тютюнника – письменника, прозаїка та поета, який працював над відродженням національної словесності.

Також у 2020 році відзначатиметься 160 років з дня народження відомого російського письменника Антона Чехова, який є одним з найвідоміших драматургів світу. Його твори перекладені більш ніж на сто мов та є популярними в усьому світі.

130 років з дня появи на світ Бориса Пастернака. Ця людина за свою діяльність була удостоєна Нобелівської премії у галузі літератури, але Пастернак був змушений відмовитися від неї через цькування з боку радянського уряду.

У 2020 році відзначатиметься 215 років з дня народження Ганса Андерсена – всесвітньовідомого данського прозаїка та поета. Саме в день народження письменника у всьому світі святкується Міжнародний день дитячої книги.

120 років з часу появи на світ Антуана де Сент-Екзюпері – французького письменника, поета, який був удостоєний титулу віконта. Письменник мав численні нагороди, а його твори вивчаються в начальних закладах усього світу.

А тепер трохи про книжкові ювілеї. 
425 років з часу публікації всесвітньовідомої трагедії Шекспіра «Ромео та Джульетта», що розповідає про любов молодого хлопця та дівчини з двох ворожих веронських родів.
235 років від дати публікації книги «Пригоди барона Мюнхгаузена», написаної письменником Еріхом Распе.
У 2020 році виповнюється 180 років з часу виходу у світ "Кобзаря" Т.Г.Шевченка.
Цілих 170 років тому вперше було опубліковано роман «Життя Девіда Копперфільда, розказане ним самим», написаний Чарльзом Діккенсом.
155 років тому вперше видавництвами було опубліковано роман «Вершник без голови»  Томаса Ріда.
А ще 150 років тому Жуль Верн опублікував один з найвідоміших творів сучасності – роман «20000 ллє під водою».
140 тому світ вперше побачив роман Федора Достоєвського  «Брати Карамазови».
 130 років тому було опубліковано відомий твір «Портрет Доріана Грея», написаний Оскаром Уайльдом.
65 років тому був опублікований відомий та дуже популярний роман «Лоліта» Володимира Набокова.
55 років тому Микола Носов опублікував надзвичайно популярну дитячу книгу «Незнайко на Місяці».

Ось за цим посиланням більше про Пам'ятні події та ювілеї, річниці народження та роковини смерті видатних особистостей

ГРАНТИ -  актуальні можливості отримати цільове фінансування на розвиток. Цей ресурс також корисний
Де шукати спосорів і гранти, - дивіться ще й тут
Гарний матеріал щодо проектної діяльності і як написати заявку на грант - тут.

Ось - Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2020 рік
Як вирахувати бюджет робочого часу кожного працівника - читайте тут


Легкого вам планування та  успішної реалізації запланованого!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу