Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

вівторок, 8 жовтня 2019 р.

За що фіни люблять бібліотеки

На одному фінському інтернет-ресурсі знайшла одкровення  Сату Рамьо, 39 років,  підприємця і письменниці,  про місце фінської публічної бібліотеки у її житті. І хоча авторка наразі живе в Ісландії, з теплом згадує фінські бібліотеки, які увійшли в її життя з дитинства. Переказую, в декількох  місцях зберігши авторський стиль викладення.
Бібліотечними послугами фіни забезпечені досить рівно географічно. Не потрібно жити в столиці, щоб дістатися до бібліотеки і прочитати найновіші і найрейтинговіші  книжки. У Фінляндії функціонує близько 800 основних і середніх бібліотек, а також відомчі бібліотеки,  шкільні та університетські.  Уточнюю, що населення Фінляндії приблизно 5,5 млн.
Найближчий міський центр до села, де  проживала Сату,  був за десять кілометрів. Тож книжки доставлялися  у їхнє поселення двічі на місяць бібліобусом. У Фінляндії  є понад 10000 бібліотечних мобільних зупинок, де кожен може отримати  бібліотечні книжки.
Її сім'я деякий час жила в Лемі, у Східній Фінляндії. У двох  будинках у центрі Лема знаходився бар, приймальня фізіотерапевта, невеликий продуктовий магазин та бібліотека. У центрі розтягнутого територіально  селища  три тисячі людей мали пиво, їжу, масаж  та книги! І хоча цебула всього лише двокімнатна читальня, вибір книжок був хороший, а  на стелажі періодики - великий вибір фінських журналів та газет.
Ісландці, як і фіни, багато читають, і бібліотечні зали можна знайти по всіх провінціях.  
Право на освіту, отримання знань, корисне  дозвілля та отримання новин – гарантоване право фінів. Бібліотека безплатна  для всіх. Ви не  повинні платити за її послуги, якщо ви повертаєте позичені книжки вчасно.  Вхід до бібліотеки вільний. Користуватися читальним залом може кожен, без пред’явлення документа чи посвідки. Кожен фін з 15-річного віку, який має паспорт та адресу у Фінляндії, отримує свою бібліотечну картку. Молодші діти- за протекцією опікуна.
Коли ви дістанетесь до бібліотеки, вам ніколи не доведеться думати про те, як потрапити сюди. Бібліотеки відкриті для всіх. Ви можете піти туди не обов’язково для читання, і ніхто не підніме брови, якого чорта  ти тут сидиш,  чи ти одягнений трохи неправильно як для цього середовища. Якщо ви ведете себе відносно тихо, все йде добре. 
Сату не проміняла би бібліотеку ні на що. Бо там готувалася до студентських семінарів та іспитів. Працювала  віддалено у бібліотеці. Іноді  втікала звідти туди, де шумно, але знову поверталася у її стіни, аби насолодитися тишею.   Позичала фільми, DVD, книги, працювала в групах і брала участь у зустрічах. Їла печиво і пила каву. Витирала блювоту своєї дитини з автомата запису позичених книжок :). Коли літаки летіли до веж-близнюків, вона була у бібліотеці Ріхардінкату,  і там  отримала повідомлення про це.
Дитяча бібліотека «Північний дім» в Рейк'явіку має дитячі книги та фільми на більшості із  нордичних мов.
(Фото: Північний дім)
Вона намагається  якомога частіше приводити своїх власних дітей у бібліотеку. Адже саме з бібліотекою пов’язано  стільки добрих спогадів дитинства. Вона завжди ходила до бібліотеки з  мамою. Там  разом переглядали та позичали книги. Потім  читали їх вдома разом. Потім їх повертали разом. Ї її велике бажання, щоб   власні діти мали подібну пам’ять про спільну роботу в бібліотеках. Відвідуючи Фінляндію з дітьми,  ходять до бібліотек, щоб читати книги та відпочивати на лавках дитячих майданчиків.  
Бібліотека -  чудова платформа для навчання дітей концепції запозичення. У бібліотеці вони дізнаються, що все, що вони мають і так люблять,   не повинно бути їхнім власним. Кожен може позичити книжки не лишеу своєї тітки чи дядька, а з бібліотеки. Просто потім, трохи пізніше, їх треба буде повернути.  Проста і функціональна концепція.
Бібліотека в Ісландії
Ще одна похвала! А саме: бібліотеки - це також найкращі місця для письменників. Щоразу, коли вона просуває власні книги, звичайно,  згадує мережу книжкових магазинів та онлайн-книгарню Aldibris. Кожного разу вона також  згадує бібліотеку. Чим більше певна книга запозичена з бібліотеки, тим більше її примірників бібліотека придбаває. А за продані книги автор отримує роялті.
І не лише. Автор також отримує плату за кожну позику своєї книги у бібліотеках. Щоразу, коли відвідувач бібліотеки позичає книгу, гроші надходять на рахунок автора. Минулого року плата автору за позичання його книжки у бібліотеці зросла до 0,25 євро за одну позику. Коли, до прикладу, її книжка  позичена з бібліотеки вісім разів, вона отримує  в середньому таку ж суму, як від продажу однієї книги. І це дуже круто!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу