Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 11 травня 2015 р.

Як заохотити підлітків до користування бібліотекою

У Данії, як і в наших бібліотеках, підлітки, як правило, не є активними користувачами бібліотек. Чотири публічні бібліотеки вирішили реалізувати проект «Forever Young», де кожна бібліотека вибрала власний шлях наближення до 14 - 20 літніх жителів свого району.  Вони дали молоді можливість самостійно вибирати та планувати послуги, якими ті хотіли би скористатися у бібліотеках. Бібліотека Греве спочатку запросила до обговорення дівчат, в результаті якого організовано серію п'ятничних засідань-кафе на різноманітну тематику, таку, до прикладу, як ювелірні майстерні або перукарська справа.  Вони були оголошені за допомогою листівок і SMS повідомлень. Бібліотека Солроуд запропонувала підліткам взяти участь у відборі у книжковому магазині книг, цікавих для них,  для придбання їх до фондів бібліотеки. Коуде бібліотека провела серед підлітків SMS голосування з вибору тем для заходів на наступний рік. З початку реалізації проекту Forever Young бібліотекарі переконалися, що мають діяти швидко, коли справа доходить до напрямів і течій, цікавих для підлітків. Ефективність цієї роботи залежить від прямого зв'язку і оперативного реагування бібліотеки на пріоритети підлітків. Звідси
Маркетологи по роботі з підлітками радять: 
 1. Для залучення підлітків у бібліотеку потрібно долучити до бібліотечної роботи амбіційного підлітка в якості помічника/стажера. Це дозволить дізнатися більше про їх зацікавлення.
2. Для того, щоб дістатись до підлітків, ми маємо бути присутніми в місцях їх активності: Вконтакте, Instagram і YouTube. Відповідно до досліджень, популярність Фейсбук серед підлітків невелика, тоді як Instagram майже потроїв свою популярність.
3. Підлітки постійно шукають самоствердження. І часто соціальна активність – основне, що їм потрібно для цього. Їх фотороботи, або їх фотографії  на сайті бібліотеки з рекомендаціями від них книг для читання ровесникам на сторінках бібліотеки в соцмережах - безперечно, приверне увагу і їх друзів, однолітків.
 4. Переконайтеся, що ваші пропозиції відповідають їх віку і, відповідно, перевагам. Якщо ви запропонуєте 13-річному підлітку книгу чи захід, розрахований, до прикладу, на 11-літніх – ви його розчаруєте і відвернете від бібліотеки.  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу