Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

середу, 13 березня 2013 р.

НЕ НОРМАтивна література

    Література, як мистецтво, має бути  світлом, яке манить і притягує до себе,  а не брудом,  після  контактування з яким хочеться обмитися. Такою є моя думка, такою є думка багатьох моїх колег. 
Так, всяка література має право на існування в сучасній демократичній державі, до того ж бібліотеки сповідують принципи інтелектуальної свободи та вільного доступу до інформації. Ми не сприймаємо сьогодення через рожеві окуляри.  Але, коли ненормативна лексика, вульгарність, насилля видається за надсучасність, - стає дуже гірко і боляче. Коли переглядаєш такі твори - складається враження, що  «надсучасні» автори настільки переймаються фізіологією, матюками та  різними збоченнями, ніби змагаються, хто ж кого вдаліше закидає смердючим брудом. Але вони рейтингові, гарно продаються, бо реалії нашого сучасного буття сформувало для них свого споживача. Потрапляє вона і у шкільні бібліотеки. Вчителі  протестують.
Є вона і у фондах публічних бібліотек. Вам ваші користувачі ще не докоряли за таку літературу у фондах бібліотеки? Як ви на це реагуєте?

2 коментарі:

  1. Цікаво обговорити це. Питання неоднозначне. Можливо варто згадати про це у політиці комплектування (чи як у нас називається цей документ?) Якщо бібліотекарі разом вирішують, що таких (але яких конкретно?) книжок не повинно бути в книгозбірні, то можна це прописати, порадившись із громадою, яку обслуговують. Проте існує небезпека, що закомплексовані бібліотекарки :-) намагатимуться заборонити й те, що не варто забороняти, проте їм це не подобається... Які критерії, хто має право вирішувати, які слова брутальні, а які ні? Якщо книжка не заборонена законом, то я маю право її читати... Так що питання дискусійне і важливе для пошуку справедливого рішення...

    ВідповістиВидалити
  2. Ну, знаєте, матюк він і в Африці матюк. Цитую Романа Іваничука " Коли розкриваєш якусь книжку, наприклад, Подерев’янського чи тієї досить талановитої Карпи, чи того Андруховича (здібний чоловік), коли на кожній сторінці по кілька разів я зустрічаю матюк російський, то це не література, це – бордель. " http://zik.ua/ua/analytics/2011/08/02/301618 Хтось із нас наважиться рекомендувати такі твори котромусь із шанованих наших читачів, колишнім учителям наприклад, та хай навіть і молодій людині?

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу