Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

суботу, 9 лютого 2013 р.

Дитина у Facebook: керівництво для батьків від бібліотекарів

     Найактивнішою категорією користувачів соціальних мереж є підлітки. Створити профіль на Facebook можуть особи, яким виповнилося 13 років. Але є багато дітей у віці до 13 років, які так чи інакше використовують Facebook.
     Нижче наведені інструкції для батьків дітей віком до 13-ти, які я знайшла на одному данському бібліотечному сайті.
     Данські колеги рекомендують батькам:
перш ніж дозволити дитині створити профіль на Facebook,  ви, як батьки, маєте бути належним чином обізнані. Бібліотека як організація не може  приймати рішення за батьків, але може забезпечити доступним керівництвом і порадами.
Створення профілю
Якщо ви дозволили вашій дитині зареєструватись на Facebook до виповнення 13-ти років, то маєте проконтролювати параметри безпеки,  щоб профіль дитини було видно тільки друзям.
Переконайтеся в тому, що особиста інформація не доступна нікому, крім друзів (адреса, телефон, школа, електронна пошта). Читайте керівництво з безпеки Facebook для батьків тут .
Пароль
Допоможіть дитині створити надійний пароль, який важко вгадати, і застережіть дитину, щоб  ніколи і нікому не повідомляла пароль, навіть найкращим друзям.
Навчіть дитину завжди виходити з Facebook, якщо вона користувалася не своїм комп'ютером.  Щоб знімала прапорець "залишатися в системі".
Мова і хороший стиль
Поговоріть з дитиною про гарну поведінку і тон, коли вона в чаті, або коментує фотографії чи поновлює статус.
Будьте гарним прикладом для наслідування - перш ніж виставити фотографії вашої дитини за своїм розсудом на Facebook, запитайте дозволу дитини.
Конфіденційність
Поговоріть з дитиною про конфіденційність. Наведіть конкретні приклади того, як зображення і текст можуть поширюватися в мережі. Також розкажіть, як компанії можуть за допомогою додатків збирати для маркетингових цілей інформацію про них.
Пам'ятайте, якщо ваша дитина видає себе старшою своїх років, вона може привернути увагу "колег", які набагато старші від неї. 
 Ігри, додатки та реклама
Facebook дає доступ до багатьох ігор і додатків (програм), які часто є дуже популярними серед дітей. Допоможіть своїй дитині розібратися в численних пропозиціях.
Оголошення на Facebook орієнтовані на профіль, вік, стать та активність в Інтернеті. Розкажіть дитині про рекламу та отримайте від неї обіцянку, що вона не братиме участі в конкурсах і не додаватиме додатки без вашої згоди.
Застереження
Навчіть дитину  критично ставитися до запитів від людей, яких вона не знає.
Виділіть час для контролю за списком друзів вашої дитини.
Навчіть дитину, щоб вона припиняла контактувати з людьми, які говорять про секс і є агресивними.
Навчіть блокувати і контактувати
Покажіть дитині, як блокувати інших користувачів. Гарний контакт між дитиною і батьками в Інтернеті вирішує багато проблем: потрібно дати зрозуміти дитині, що вона може прийти до вас зі своєю малою і великою проблемою, без побоювань вашої заборони Facebook.
Будьте друзями з вашою дитиною
Це дуже важливо бути з дитиною друзями на Facebook, щоб ви могли відслідковувати її дії. Але ви також маєте дати дитині простір для приватного життя.
Малі діти  задоволені контактом з дорослими, яким довіряють, але, дорослішаючи, прагнуть більшої приватності. Тому слід поважати рішення дитини в якийсь момент про припинення контакту з вами на Facebook.
Робота з іншими батьками
Візьміть участь у відкритому обговоренні з батьками в класі чи бібліотеці ставлення кожного про використання вашими неповнолітніми дітьми мережі  Facebook.

4 коментарі:

  1. Дякую! Корисно знати і батькам і дітям.

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже корисна інформація! Дякую від наших дівчат з інтернет-центру. Так часто діти у нас за комп'ютерами сидять то вКонтактах, то Однокласниках, в Facebook також заходять. У Вашому матеріалі стільки корисної інформації для батьків та наших користувачів.

    ВідповістиВидалити
  3. Особливо батькам. Як зберегти довіру наших дітей до нас. Не забороняти, а радити )

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу