Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

середу, 28 листопада 2012 р.

Бібліотеки, дайош по 750 000 читачів кожна! Не підведіть телеканал UBR!

      Телеканал UBR, що є українським  телевізійним бізнесовим каналом, час від часу цікавиться і бібліотеками, що завжди були неприбутковими організаціями
Якщо ж журналісти цього телеканалу так  перейнялися долею бібліотек, кожна з яких правдами-неправдами показує у своїх звітах по 750 000! обслужених  користувачів відео (нафантазували журналісти, буває), аби бібліотекарі отримали свої 2,5 тис. гривень, то чи не краще б їм було відвідати європейські бібліотеки, дізнатися про їх річний бюджет, ресурси і особливості діяльності, зрозуміти, чому вони такі популярні у населення. Переконатися, що кав'ярні  чи автомати з кавою не є головними складовими  успіху європейських бібліотек. Хоча  українські бібліотеки, якби це було можливо,  не відмовилися б від надання такої послуги.  А потім співставити з умовами діяльності українських бібліотек, зробити адекватний висновок і донести його до громадськості. Оце було б на користь нашому суспільству.
     А журналістам наважуся дати  декілька порад.
1. Включайте логіку

Статистика, що не тільки для звіту

     У норвезьких бібліотеках статистика використовується не лише як інструмент планування та прийняття управлінських рішень. Бібліотеки  використовують статистику для оцінки ефективності різних заходів. Можливість звітувати за різними статистичними параметрами діяльності іде бібліотекам на користь. 
     До прикладу, статистика користувачів і зміни у її динаміці дає змогу дослідити, чи вірні користувачі своїй бібліотеці, чи поміняли її на іншу (єдиний інформаційний простір бібліотек Норвегії, єдина електронна база користувачів дає змогу легко це відслідковувати). Який відсоток від загальної кількості виданих матеріалів становлять матеріали, видані молоді віком 11-16 років та 17-25 років. Який відсоток книг прочитано хлопчиками. Яка книга є, до прикладу, найпопулярнішою у хлопчиків. Ці дані використовуються в проектній діяльності бібліотек.
      А ще на основі статистики вибудовуються рейтинги книг у відповідності до кількості їх видач.  За посиланнями, наведеними нижче, ви можете переглянути топ книг із фондів норвезьких бібліотек за останні 6 місяців:
     Звичайно, до рівня впровадження нових інформаційно-комп'ютерних технологій норвезькими бібліотеками нам  як до неба, але вищенаведені  рейтинги "сотня кращих"  і ми можемо визначити. Розмістити інформацію на сайті та в інформаційній зоні бібліотеки, в найближчих навчальних закладах та ін. установах.

 Якщо вам цікаві публікації цього блогу  -  приєднуйтеся до прихильників блогу у правій боковій колонці блогу (сайдбарі). 

вівторок, 27 листопада 2012 р.

Важливий ресурс професійної взаємодії бібліотекарів

     "Вебінар про вебінар  або Важливий ресурс професійної взаємодії бібліотекарів". Саме так називався вебінар, що  проводився в рамках триденного міжрегіонального семінару «Професійні комунікації як ресурс розвитку сучасної бібліотеки» у Тверській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. А.М. Горького. 
      Трансляцію вебінару забезпечувала Міжнародна Академія бізнесу та нових технологій (м. Ярославль). Розглядалися  можливості технології вебінару для сучасної комунікації, комунікативні компетенції сучасного фахівця, надавались практичні поради організаторам і учасникам вебінару  і т. п. Повний запис вебінару ви можете переглянути за цим посиланням.  
     Слухачами вебінару стали фахівці Публічної бібліотеки імені Лесі Українки та ЦБС Дніпровського району столиці. В чаті спостерігала і блогера Олену Люблянську з Луганської обласної бібліотеки для юнацтва.
     Звідки дізналася? У мережі Фейсбук. Адже для мене і для багатьох колег, що прагнуть розвиватися і розвивати свої бібліотеки ця соціальна мережа є унікальним і важливим ресурсом  професійної взаємодії бібліотекарів.  Посиланням на сторінку реєстрації участі у вебінарі поділилася  в групі Фейсбуку "Бібліотекарі київських публічних". І як було приємно рівно о 14.00 прочитати у чаті вебінару таке повідомлення "dniprlib dniprlib: (14:00) Добрый день! К Вам рада присоединиться ЦБС Днепровского района г. Киева!"

     До вебінару було здійснено більше 40 точок підключень з Росії, Республіки Білорусь, України, Казахстану. У деяких точках підключень знаходилися групи бібліотекарів до 50 чоловік.

     Спільнота бібліотекарів київських публічних  у мережі Фейсбук не вражає велелюдністю. Це прикро. Але якщо ви прагнете отримувати бібліотечні новини "з перших вуст", обмінюватися цікавим досвідом з колегами, рекламувати свою бібліотеку, її ресурси, послуги, заходи і згуртовувати навколо неї реальних і віртуальних користувачів, розширювати коло партнерів - приєднуйтеся!

понеділок, 26 листопада 2012 р.

Вас тут радо зустрінуть...

    Фрагмент із листа до редакції газети "Культура і життя", опублікованого в газеті від 2 листопада цього року.
"... якось недавно включаю Українське радіо і чую - звучать до болю щемливі  вірші. На жаль, запам'ятав лише чотири рядочки: " А сорочка мамина біла-біла, а сорочка мамина серцю мила, а сорочка мамина зігріває. Я її до серденька пригортаю..."
 Мені здалося, що це поезії Ганни Чубач. Пішов до бібліотеки, попросив збірник відомої поетеси. Дуже гарно вона пише, але цього вірша я не знайшов. Звернувся до директора бібліотеки Людмили Іванівни Ковальчук (це київська бібліотека ім. Лесі Українки). Вона разом із вченим секретарем лише по цих чотирьох рядочках, які я запам'ятав, відшукала потрібну мені книжку. Це виявилась збірка поезій Наталії Май. Мене до глибини душі пройняло напрочуд уважне ставлення керівництва бібліотеки до рядового відвідувача. Я хотів би через вашу газету щиро подякувати їм і порадити киянам, хто любить читати, відвідати цю бібліотеку на вул. Тургенєвська, 83-85. Переконаний, що вас тут радо зустрінуть чудові люди..."
Підписаний лист Василем Дмитровичем Слишинським, якому 80 років
     Чому звернула увагу на цю замітку? По-перше,  кожному приємно читати гарні відгуки про бібліотеку, в якій працюєш. Хтось здивується, чому саме директор здійснював пошук на запит читача? Для цього ж існують спеціальні служби бібліотеки. Насамперед, справа  в особистих  якостях  очільника бібліотеки, яка попри неймовірну зайнятість не проігнорувала прохання читача, адресоване саме їй, не відправила зі свого кабінету блукати відділами бібліотеки у пошуку довідкового столу, а виявила увагу і шанобливе ставлення до людини дуже поважного віку. 
Людський фактор відіграє надзвичайно велику роль у формуванні позитивного іміджу бібліотек.  Навіть при дуже добре укомплектованих фондах і наявності безоплатного доступу до мережі Інтернет у наших читачів пропадатиме будь-яке бажання приходити у бібліотеку, де їх зустрічають сухо і непривітно. Може, доброзичливе ставлення та увагу до читачів слід прописати у посадові інструкції бібліотекарів?

четвер, 22 листопада 2012 р.

Не відшукали в Google? Запитайте в бібліотеки on-line

Кожен житель Данії, звернувшись сайт http://www.biblioteksvagten.dk/, має змогу отримати  відповідь на будь-яке запитання. Biblioteksvagten відповість на запитання: Що це...? Що це означає?... Де знаходиться ...? Коли...?
 Biblioteksvagten.dk - це безоплатна бібліотечна служба відповідей на запитання. Цей проект реалізується у співпраці 54 публічних та 13 академічних бібліотек Данії. 
  Поставити запитання можна не тільки через шаблон на сайті, але й  в чаті, 
електронною поштоюпо телефону - 70 27 17.

середу, 21 листопада 2012 р.

Лоскоче душу проміння втіхи...

Щось таке зринуло у пам'яті (не маю часу уточняти, чиє, пригадувати, звідки почула), коли натрапила на зображення новорічної ялинки, виготовленої у техніці квілінгу. Робота  вимагає терпіння та скрупульозності, але результат того вартий. Запропонуйте своїм читачам взяти участь у її виготовленні. Нехай вони скручують паперові смужки, а ви їм зачитайте "найсмачніші"  фрагменти  із нової рейтингової художньої книги,  чи зачепіть цікавою галузевою літературою. Прочитайте кращі поетичні твори сучасних авторів, спровокуйте дискусію.  Покроковий майстер-клас з виготовлення такої ялинки  пройдіть на цьому ресурсі.
З такою ялинкою на стіні ваша бібліотека  виглядатиме святково і дуже новорічно.
А з найменшими читачиками можна навиготовляти цілий ліс ялиночок.

понеділок, 19 листопада 2012 р.

Комфорт гарантується

    На підході до бібліотеки ім. М.Т. Рильського у Голосіївському районі столиці  звернула увагу на невеличкий кінотеатр "Салют", що знаходиться із бібліотекою в одному будинку. Стало цікаво, чи ж використовує бібліотека можливості, що дає таке чудове сусідство. Використовує. Як? Домовляється про благодійні покази фільмів для користувачів бібліотеки - людей старшого покоління (до Дня людей похилого віку, до Дня Перемоги). Для учнівської молоді, до прикладу, було організовано перегляд фільму "Океанія: підводний світ", перед демонстрацією якого бібліотекарі презентували перед аудиторією книги цієї тематики.
Дуже мені сподобалося комфортне і затишне  середовище цієї бібліотеки. Про таке кажуть: "Я б тут жила".  Під час ремонту вхід до бібліотеки облаштовано пандусом, придбано зручні диванчики для відпочинку.

У бібліотеці люблять проводити час діти. Ще б пак.

Декоративна чарівна пічка, що її при великому бажанні не так і складно виготовити...

четвер, 15 листопада 2012 р.

Бюджет робочого часу бібліотекаря на 2013 рік

     Відповідно розрахунку за календарем п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи за день упродовж робочого тижня та відповідним зменшенням тривалості роботи напередодні святкових та неробочих днів бюджет робочого часу на 2013 рік становитиме 2002,0 години (при 40-годинному робочому тижні). Про це йдеться у листі Мінсоцполітики.
Окрім цього, для визначення бюджету робочого часу працівника бібліотеки, що має 40-годинний робочий тиждень, від 2002 годин слід відняти ще 160 годин (щорічна відпустка в 20 робочих днів).
При розрахунку балансу робочого часу поряд з нормативними матеріалами використовуються дані, що характеризують фактичний стан справ в попередні періоди (неявки з причини хвороби, виконання державних і громадських доручень і т.п.), а також дані табельного обліку виходів і неявок на роботу з розшифровкою останніх за причинами. Про це ви прочитаєте у будь-якому підручнику з економіки виробництва.
Якщо, до прикладу, для виведення бюджету номінального робочого часу для робітників враховуються затрати часу на:  відпустки, лікарняні, невиходи з дозволу адміністрації, цілодобові простої, страйки, то специфіка діяльності бібліотекаря передбачає  (з досвіду розрахунку російських колег)  лікарняні (рекомендовано 3-5%  від бюджету часу), невиробничі витрати (господарська робота) (7%), підготовка робочого місця, перепочинок, особисті потреби (10%), на самоосвіту та поінфомованість (5%). А ще у працівників бувають додаткові оплачувані відпустки, сесії і т.п. Віднявши ще й цей час та отримавши чистий бюджет часу на виробничі процеси можемо впевнено планувати роботу кожного працівника відповідно до Типових норм часу на основні процеси бібліотечної роботи.
Це забезпечить повноту та якість виконання запланованих завдань. 
Відповідно до статті 73 КЗпП, у 2013 році на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться у такі святкові і неробочі дні:
♦ 1 січня - Новий рік;
♦ 7 січня  - Різдво Христове;
♦ 8 березня - Міжнародний жіночий день;
♦ 1 і 2 травня - День міжнародної солідарності
трудящих;
♦ 5 травня - Пасха (Великдень);
♦ 9 травня - День Перемоги;
♦ 23 червня - Трійця;
♦ 28 червня - День Конституції України;
♦ 24 серпня - День незалежності України;
Згідно з частиною третьою статті 67 КЗпП, у випадку, коли святковий або неробочий день (ст. 73) збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тому за графіком п’ятиденного робочого тижня з вихідними днями у суботу та неділю у 2013 році вихідний день у неділю 5 травня має бути перенесений на понеділок 6 травня, вихідний день у неділю 23 червня має бути перенесений на понеділок 24 червня, вихідний день у суботу 24 серпня — на понеділок 26 серпня. Повністю рекомендації Мінсоцполітики читайте ТУТ.


Якщо вам цікаві публікації цього блогу  -  приєднуйтеся до прихильників блогу у правій боковій колонці блогу (сайдбарі).

вівторок, 13 листопада 2012 р.

Вміння дивувати

Як залучити до бібліотеки та зберегти читача? Професіонали радять постійно працювати для підтримки власної репутації, розширювати сфери впливу бібліотеки, знаходити можливості і способи постійно дивувати своїх читачів.
Звичайний полудень у київській публічній бібліотеці імені Петра Панча. Найповажніша категорія користувачів насолоджується тимчасовим затишшям у бібліотеці, адже студенти 3-х вишів, що також полюбляють бібліотеку, о цій порі на заняттях.

вівторок, 6 листопада 2012 р.

Лакуна у фонді тут, і тут, і тут... Порятує конволют!

    Сьогодні впродовж дня  побувала в усіх 14-ти бібліотеках Голосіївського району столиці. Я в захопленні від чудових публічних бібліотек району, від професіоналізму і відданості своїй справі бібліотекарів.  Згодом, як трохи вляжеться та систематизується отримана інформація, підготую  презентацію про діяльність голосіївських бібліотек. А наразі напишу про одну із цікавих і дуже потрібних у наш час бібліотечних практик - створення та використання конволют.
    В ГОСТі 7.20-2000 "Библиотечная статистика" у пункті 3.8 прописано, що "Самостоятельные издания, объединенные в одном переплете (конволюте), учиты­ваются как отдельные экземпляры и отдельные названия". Іншими словами конволют - це тематична папка газетно-журнальних вирізок, яку можна взяти на облік і враховувати кожну її видачу. 
    Періодичні видання вважаються інформаційними ресурсами, що містять інформацію короткострокового значення. Як правило, через три роки підлягають вилученню із фонду бібліотеки. Але часто на сторінках періодичних видань публікуються просто безцінні матеріали, які годі відшукати у найсолідніших чи найдорожчих книгах чи збірниках. А з огляду на дуже обмежене поповнення наших фондів впродовж останніх років підібрані за темами публікації з періодичних видань та оформлені в конволют чудово заповнюють лакуни у фондах наших бібліотек. І дуже часто кожна така конволюта містить багатющий і унікальний матеріал, що стає сравжньою знахідкою не лише для студента, який пише курсову чи дипломну, але й для науковця. Адже такий матеріал швидше за все ви не відшукаєте ні в мережі Інтернет, ні в будь-яких інших джерелах.

неділю, 4 листопада 2012 р.

Занурення у доброту

 Вчора і сьогодні у київському Палаці дітей і юнацтва проходив ІІІ Міжнародний фестиваль "Добро Ти". Про програму фестивалю можна було дізнатися  на сайті Міжнародної благодійної організації "Лагода". Одним із пунктиків програми була презентація незвичайної виставки від  бібліотек на тему «Книготерапія ДоброТи», де представлена підбірка кращих книг про добро, дружбу, людяність, совість, честь, гідність. Співробітники бібліотек допомагали  зорієнтуватися у книжковому світі й вибрати книгу до душі. А ще за участю бібліотек відьувалися також різні соціальні акції (буккросинг, «Подаруй книгу бібліотеці» та ін.).


Я потрапила на фестиваль після 14-ої години. По дорозі зустрічала чудові доброзичливі родини, зігріті добротою учасників фестивалю.
У самому палаці відчувалася така позитивна енергетика, що постійно хотілося посміхатися. Подивіться, що тут відбувалося!
Найрізноманітніші майстер-класи:
з макраме. Виготовлення вузелкових виробів, що несуть у собі суть древніх символів і знаків
  по створенню позитивної атмосфери у родині

суботу, 3 листопада 2012 р.

Читай і подорожуй!

"У 1895 році у Відні, а потім у Німеччині та Швейцарії для робітників було створено спеціальну організацію «Друзі приро­ди», що влаштовувала «поїздки вихідного дня». Такі сімейні подорожі були яскравим туристичним заходом для робітників. Таким чином, в європейських країнах на початку XX ст. з'яви­лися паростки масового туризму для «маленької людини». Зде­більшого, туризм для робітників був за метою подорожі пізна­вальним, краєзнавчим та рекреаційним". Звідси
     Для бібліотекарів  початку ХХІ століття подібні туристичні організації ніхто не створює. Вони їх створюють  самотужки. Для себе і для своїх читачів. Бо  мандрів прагне їх душа, яка постійно бажає пізнавати нове. І не тільки із книг. Адже краще один раз побачити власними очима, ніж 10 разів про це прочитати. А ідеальний варіант пізнання України і світу - спочатку начитатись, а потім - побачити.
    Перша поїздка, що об'єднала понад два десятки бібліотекарів і читачів Публічної бібліотеки імені Лесі Українки у Клуб любителів подорожей відбулася 20 жовтня за маршрутом Київ - Прилуки - Густинський монастир - Ніжин - Київ.  Маса вражень, відкриттів, емоцій. Хто зареєстрований у мережі Фейсбук, можете переглянути мій власний фотозвіт про цю подорож.
Унікальна і дивовижна Україна! І скільки неймовірних історичних фактів та легенд ми ще не знаємо! Тож перше засідання клубу, що відбудеться 24 листопада, присвячується мандрівкам Україною. Виготовили рекламний плакат, підготували рекламний відеоролик першого засідання, що демонструватиметься у читальній залі бібліотеки та на сайті бібліотеки впродовж трьох тижнів.
    Велику вдячність висловлюю колегам Тетяні Миколаївні Хоменко та Наталії Михайлівні Вахненко за ініціативи та активну діяльність по організації клубу. Колеги київських публічних, долучайтесь і долучайте свої користувачів. Або створюйте клуби у своїх бібліотеках.  "Вместе весело шагать по просторам!"

Популярні публікації блогу