Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 3 вересня 2012 р.

У книги є стежок багато...

...аби добратися до серця і розуму кожного читача. Це переконливо доводять київські бібліотеки, які розробили та реалізують проекти і програми з підтримки та розвитку читання. Цього року оголошено конкурс на кращий проект чи програму, що приурочений до 1530-ої річниці з часу заснування столиці "Київ - місто читаючих". Найактивніше взяли участь у конкурсі бібліотеки Дніпровського району. За браком часу і моєю наступною тижневою відсутністю на робочому місці виставляю для ознайомлення дві заявки. Рештою поділюся  за тиждень-два. 
Бібліотека імені Г. Тютюнника для дітей ЦБС Дніпровського району подала на конкурс міні-проект "Один день із життя бібліотеки". Виходячи з повноважень методичної служби бібліотек для дорослих, цей проект бібліотеки для дітей публікую як виключення. Адже не часто бібліотекам вдається пробитися на телебачення.
КОРОТКИЙ ВИКЛАД ІДЕЇ (РЕЗЮМЕ)
     «Сучасна бібліотека» – це телевізійна передача про книги та читання, створена бібліотекою ім. Г.Тютюнника для дітей спільно з Державною телерадіокомпанією «Культура».
     Реалізація даної пропозиції передбачає виконання наступних ключових завдань:
-         популяризація і стимулювання читання у глядачів шляхом перегляду телевізійного фільму «Сучасна бібліотека»;
-         формування іміджу бібліотеки ім. Г. Тютюнника як сучасної інформаційної, культурно-просвітницької установи та як активного учасника у культурному житті  Дніпровського району м. Києва.
     Підготовка телепередачі «Сучасна бібліотека» здійснюється силами бібліотеки ім. Г.Тютюнника та ДТРК «Культура, а також за підтримки партнерів та друзів.

МЕТА  МІНІ-ПРОЕКТУ
     Телебачення – один з найпотужніших засобів поширення інформації, а ефективність його використання як способу популяризації духовних цінностей, формування любові до книги і читання зокрема, беззаперечна.
     Саме з таких міркувань виходила бібліотека ім. Г.Тютюнника. Оригінальний підхід до висвітлення теми, зйомка в бібліотеці, інтерв’ю з бібліотекарями, письменниками, музикантами, проведення заходів – усе це зробило передачу доволі цікавою для глядачів. Такий успіх позитивно вплинув і на ставлення до бібліотеки з боку місцевої громади.
     Для багатьох вітчизняних бібліотек вже традиційною стала співпраця із засобами масової інформації, зокрема з телебаченням. Результатами такої співпраці є донесення інформації про себе та про свої послуги широкому колу людей, а також формування іміджу бібліотеки як активного учасника в інформаційному та культурному житті міста чи регіону.
     Зазначене вище вказує на те, що телепередача «Сучасна бібліотека», яку бібліотека ім. Г.Тютюнника готує на місцевому телеканалі, є по-своєму унікальна.

ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВІД РЕАЛІЗАЦІЇ ІДЕЇ
     Глядачам – у цікавій та доступній формі отримати інформацію про книги, літературні події та акції, познайомитись з творчістю вітчизняних та зарубіжних письменників.
     Бібліотекарям – отримати якісно новий та ефективний спосіб популяризації читання, формування любові до книги.
     Бібліотеці – підвищити свій авторитет та значення серед інших культурно-освітніх установ району, сформувати імідж сучасної інформаційної установи.

ВИКОНАВЦІ
Білоусова  С.П. – бібліотекар ІІ категорії бібліотеки ім. Г.Тютюнника
Васильченко М.Ю. – бібліотекар  бібліотеки ім. Г.Тютюнника

«ОДИН ДЕНЬ З ЖИТТЯ БІБЛІОТЕКИ ІМ. Г.ТЮТЮННИКА ДЛЯ ДІТЕЙ»
13 квітня 2012 р.
1100
       Знімальна група ДТРК «Культура» разом із бібліотекарем Васильченко М. Ю. відвідали  відділ реабілітації  Всеукраїнського просвітницького центру для дітей-інвалідів «Нове життя»  (м. Київ, вул. Мільчакова, буд. 5-а,  тел.(044) 517-84-07) і провела зйомки заходу «Шевченкова пора», який підготували бібліотекарі. Незважаючи на фізичні вади, діти мають глибокий внутрішній світ. Антон Дубишин прочитав власний вірш, в якому виразив увесь біль, що переповнював його душу. Він просить людей схаменутися, прислухатися до страждань знедолених. Просить навколишніх бути чуйними, людяними.
         Журналісти взяли інтервю у завідуючого центру «Нове життя»  Валентини Миколаївни Кузьменко. Ця жінка стала мамою для вихованців центру, даруючи їм тепло, ласку, надію, виховуючи в них найкращі людські якості.

1300
     У приміщенні бібліотеки  бібліотекар Білоусова С.П. провела вернісаж «А вже весна, а вже красна» для  учнів 7-х класів ліцею №208.
 1. Літературна година  «Книжкові фантазії  весни», під час якої відбулась зустріч з  Неліною Тетяною Павлівною – редактором відділу мовознавства журналу «Дивослово», членом НСЖ України, відмінником освіти України, членом організації «Жіноча громада», автором понад 100 публікацій.  На вернісажі була представлена  її персональна виставка «З весною в серці».      Школярі мали можливість ознайомитися з напрочуд гарним петриківським розписом.
      Тетяна Павлівна розповіла школярам про українських художників, поетів, які оспівували найрадіснішу, найцікавішу творчу життєдайну пору – весну. Діти прочитали улюблені вірші майстрів української поезії з таким натхненням, з такою виразністю, з таким артистизмом, що було навіть трішечки заздрісно їх молодому запалу.
2.  Мистецька година «Грай, бандура, грай…», під час якої відбулась зустріч з  Ярославом Джусь – композитором, співаком, бандуристом, аранжувальником, лауреатом багатьох міжнародних та вітчизняних конкурсів, півфіналістом телепередачі «Україна має талант – 2», членом  Національної спілки кобзарів України.   Юнак має рідкісний дар – з дивовижною точність «знімає» на слух і відтворює  на інструменті будь-які мелодії. Його майстерна, віртуозна гра полонила присутніх.Зустріч закінчилася автограф-сесією.
3. Маленькі гості бібліотеки розповідали журналістам  про значення в їхньому житті  бібліотеки, книги , про їх читацькі смаки. Також журналісти зясували чи має бібліотека переваги у порівнянні з Інтернетом. Адже Інтернет став на сьогоднішній день став досить популярним. На жаль, не у кожного є можливість мати компютер, Інтернет. І тут велику справу робить держава, надаючи усім бажаючим можливість черпати знання зі скарбниць бібліотек.
4. Виставка «Київ і мистецтво» дуже нестандартна: діти  створювали малюнки за мотивами творів Фальковича Г. А.– дитячого поета, філолога, лауреата міжнародних премій .
1600
Творча лабораторія «Великоднє яєчко», присвячена великому православному святу Великодню. Була запрошена Петренко О.,  яка навчала дітей створюваим неповторну красу великодніх візерунків із кольорового паперу та картону. Вона також дала інтервю для телеканалу.
1700
За підсумками цього творчого дня  бібліотекарями була проведена підсумкова бесіда.

         Фільм  «Сучасна бібліотека» був показаний на телеканалі «Культура» у червні 2012 р. Допремєрний показ відбувся у школах №208 та №125. Також планується показ фільму на  Всеукраїнський день бібліотекаря.
         В бібліотеках Дніпровського району м. Києва під час проведення рекламних заходів пропонують переглянути  фільм «Сучасна бібліотека».
 

Додаток: Фільм «Сучасна бібліотека» (в скороченому варіанті)


Від ЦБС Солом'янського району подана програма, що складається з ряду міні-проектів. Ознайомтесь. У ній ви знайдете багато цікавих ідей для реалізації у ваших бібліотеках.

  Читаючий Київ інтелектуальна столиця -

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу