Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 12 квітня 2012 р.

А що там на "Бібліотечній планеті" 1/2012?

     Рекомендую ознайомитись із матеріалами першого цьогорічного номера щоквартальника: цікаві матеріали із досвіду  взаємодії бібліотек із владою, підвищення ролі бібліотек  у соціальній інфраструктурі регіону,  досвід проектної діяльності бібліотек Одеси з розвитку та підтримки читання. Журнал містить надзвичайно цікавий матеріал, що розкриває позитивні зміни та нові тенденції у діяльності бібліотек України, що спостерігаються завдяки реалізації програми "Бібліоміст".
    Досвідом участі у міжнародному  вебінарі  "Вступ до Гайдарознавства",  до якого були долучені  бібліотеки, музеї, будинки дитячої творчості, школи, що носять ім'я Аркадія Гайдара, Росії, України та Білорусі, поділилися колеги із ЦБС Оболонського району.
Повчитись мистецтву захищати і відстоювати свою позицію і погляди на діяльність бібліотек і їх напрями розвитку в  умовах  непростого сьогодення ви маєте можливість у  директора ЦБС для дітей м. Миколаєва Н.Семілет.
Дуже актуальною і корисною  є юридична консультація  щодо платних послуг у бібліотеках відповідно нової постанови Кабінету Міністрів України від 12.12.2011 року, за якою з переліку платних послуг вилучено ряд популярних послуг.
Зокрема, оформлення реєстраційних документів користувачів. З огляду на те,  що кошторисами бібліотек видатки на придбання чи виготовлення реєстраційних документів не передбачені, незрозуміла причина прийняття такої постанови. Але, навіть попри наше категоричне несприйняття нової постанови, при наданні платних послуг ми маємо строго дотримуватись її положень, а також положень Бюджетного кодексу України.
     Хочу звернути вашу увагу на передостанню сторінку журналу, де розміщено роз'яснення  Міністерства юстиції України за підписом заступника Міністра - керівника апарату  А. Ю. Сєдова щодо особливостей застосування в бібліотеках Закону України "Про захист персональних даних".
У листі повідомляється: "статтею 6 Закону визначено, що не допускається обробка персональних даних про фізичну особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічно­го добробуту та прав людини".
Також відповідно до статті 11 Закону підставами виникнення права на використання персональ­них даних є:
1) згода суб'єкта персональних даних на обробку його персональних даних;
2) дозвіл на обробку персональних даних, наданий володільцю бази персональних даних відповідно до закону виключно для здійснення його повноважень"
Отже, ми маємо отримати від користувача письмову згоду на обробку його персональних даних.
Чи повинні ми щороку при перереєстрації отримувати від користувача згоду на обробку його персональних даних?
Так як  "бібліотека щороку здійснює поновлення відомос­тей, які були надані користувачем для запису до бібліотеки, то поновлення відомостей про користу­вача є дією з обробки персональних даних. Таким чином, володільцю бази персональних даних не потрібно отримувати від користувача згоду на обробку його персональних даних щоразу, коли здій­снюється поновлення персональних даних, на обробку яких вже надано згоду".
Далі Міністерство юстиції України пояснює:  "статтею 58 Конституції України встановлено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.
У зв'язку з цим володілець бази може здійснювати обробку персональних даних без письмової згоди суб'єкта персональних даних, за умови, що персональні дані фізичної особи включені до бази персональних даних до набрання чинності Законом та обробка персональних даних здійснюється для конкретних законних цілей з дотриманням вимог Закону. В такому разі згідно зі статтею 12 Закону володілець бази персональних даних зобов'язаний письмово повідомити суб'єкта персональних даних про його права, визначені Законом, мету збору персональних даних та осіб, яким передаються його персональні дані".

4 коментарі:

  1. Буду чекати листів, в яких мене проінформують що мої дані оброблюються.

    ВідповістиВидалити
  2. І ще, з таким захистом від спаму, це мабуть буде мій останній коментар (треба кожного разу набирати речення англійською, це досить незручно).

    ВідповістиВидалити
  3. "С каждым днем все "радостнее жить"..." (((.

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу