Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

неділю, 21 серпня 2011 р.

Правила користування публічною бібліотекою по-данськи

   Cподіваюся, що ця інформація спонукає вас, дорогі колеги, ще раз уважно поглянути на правила користування вашою бібліотекою. І очима користувачів також.  Адже те, що для бібліотекаря само собою зрозуміле, не є таким для користувача. Чи повна ця інформація, чи розкриває вона специфіку вашої бібліотеки та правила користування нею. Адже ще трапляються на інформаційних стендах деяких бібліотек  просто витяги  з Типових правил користування бібліотеками в Україні.
На сайті публічної бібліотеки Фредерікії (Данія) до уваги користувачів  перелік послуг  та детально і доступно про правила користування бібліотекою.
Отже,

Послуги:
-нові книги, музика та багато іншого;
-великий асортимент книг, CD, DVD, газет і журналів; 
-безоплатний доступ в Інтернет для  зареєстрованих користувачів; 
- захоплююча програма цікавих подій  і творчих акцій впродовж року; 
- спектр послуг для дітей різного віку; 
- безперервне навчання на курсах;
- довідково-інформаційна служба; 
- вільний доступ до ряду інформаційних Інтернет- послуг.
Користування бібліотекою безоплатне,  а  на читацький квиток можна брати книги, компакт-диски та DVD-диски  з фонду бібліотеки.  Стати користувачем бібліотеки легко і безоплатно. Просто відвідайте Фредерікійську бібліотеку та зареєструйтеся. Ваша "sygesikringsbevis" (національна картка медичного страхування) є підставою для оформлення читацького квитка. Ви несете відповідальність за взяті у користування матеріали, зафіксовані у вашому читацькому квитку. Якщо ви втратите ваш квиток, будь ласка, повідомте співробітникам бібліотеки з метою уникнення зловживань. Якщо ви змінили своє ім'я або адресу, електронну пошту  або телефон, будь ласка, повідомте співробітників.   При реєстрації Ви отримуєте PIN-код до Вашого читацького квитка. Тримайте його у таємниці. 
 Служба  для дітей та молоді. Діти у віці до чотирнадцяти років  отримують  дитячий читацький квиток. Для цього потрібен підпис одного із батьків на реєстраційній формулі.  
Для дітей та підлітків - захоплююча програма веселих подій  і  заходів протягом року. 
Відкрийте для себе світ читання!  Отримуйте задоволення, навчайтеся, розвивайте нові навички та отримуйте життєво необхідну інформацію. Місцеві школи можуть привозити до бібліотеки групи дітей. 
  Каталог он-лайн.
 Зручний он-лайн каталог дозволяє вам отримати інформацію про усі  документи, що є у фондах бібліотеки. Ви знайдете повну інформацію про книги, компакт-диски і DVD.  Каталог надасть інформацію про те, чи потрібне видання доступне, чи видане у користування і до якої дати, допоможе знайти бібліотеку, де потрібне вам видання вільне (якщо воно видане з фонду вашої бібліотеки).   
Ви-можете перевірити свої особисті дані, бронювання, і якщо у Вас є книги в користуванні, продовжити термін користування ними. Ви можете забронювати матеріали з дому, і ми повідомимо вам, коли ви зможете їх забрати. За резервування плата не стягується. 
Повідомлення надсилаються або електронною поштою, або письмово (поштою), або смс. 
Якщо у вас виникнуть проблеми з Вашим обліковим записом, зв'яжіться з бібліотекою по телефону: +45 7210 6800th. Щоб захистити вашу конфіденційність, завжди виходьте з вашого облікового запису.  
Отримання книг у користування безоплатне. Однак, за порушення терміну користування стягується плата. Продовжувати користування документами через Інтернет можна до 3-х разів. Переважна кількість бібліотечних матеріалів видається на термін 31 день. Але для деяких матеріалів термін користування може бути зменшено. Про це  повідомляє позначка на книзі та у квитанції. Будь-ласка, повертайте вчасно, або продовжуйте термін користування матеріалами для уникнення стягнення плати. У години, коли бібліотека зачинена, Ви можете повернути книги через книжкові бокси - на свій страх і ризик.  За недотримання термінів користування з Вас буде стягнена плата у відповідності з чинним прейскурантом.  Ви отримаєте рахунок-фактуру на суму компенсації  за  отримані у користування документи, якщо перевищили термін користування до 35 днів. У той же час вас буде повідомлено, що якщо впродовж 14 днів рахунок не буде сплачено, ви позбавитесь права користуватися бібліотекою. Якщо сума боргу складе  200 або більше датських крон, ви також можете лишитися права на бібліотечне обслуговування з передачею ваших даних органам влади (згідно § 32 Акту про публічні бібліотеки) для стягнення із зарплати (§ 33 і 34 Акту про публічні бібліотеки   і § 15-20 Публікації про бібліотечну систему ).  
Якщо ви втратили, пошкодили чи не повернули бібліотечні документи,  вам доведеться сплатити компенсацію. Ціна визначається Національною асоціацією місцевих органів влади та асоціації рад округу. 
Якщо обкладинка, текст книги пошкоджені, книга вважається зіпсованою і підлягає відшкодуванню за поточною ціною. Сума компенсації може бути виплачена користувачу впродовж одного року, якщо книгу буде знайдено та повернено у бібліотеку. 
Бібліотека не несе відповідальності за ушкодження власної апаратури чи програмного забезпечення користувача під час використання на дому отриманих у бібліотеці електронних видань.  Якщо ви наносите матеріальний збиток приміщенню та устаткуванню бібліотеки,  ви також будете позбавленні права користуватися бібліотекою.   
 Комп'ютери та Інтернет 
Бібліотеки пропонують безкоштовне використання ПК та доступ до Інтернету. До відома користувачів: якщо ви прослуховуєте аудіофайли, користуйтеся навушниками.  Не переглядайте сайти порнографічного змісту та такі, що ображають людську гідність. Не використовуйте Інтернет для вчинення  незаконних дій. 
Послуги друку платні і залежать від кількості сторінок, а також кольору друку.

3 коментарі:

  1. Коллеги, не задумались, почему вообще нужен читательский билет? Ведь есть много других документов идентификации личности, хоть тот же "sygesikringsbevis", разные карты э-идентификации. Ведь данные о читателе хранится в БД БИС. Нужен толко машиночитаемый э-ключь к персональным данным (у на это "персональный код") + фото на документе.

    ВідповістиВидалити
  2. Задумывались, конечно. Это может быть идентификационный код. Но даже для киевских публичных библиотек это сегодня нереально. Только треть подключена к Интернету, а ведь надо иметь доступ к базе идентификационных номеров (ЄДРПОУ) (позволят ли это библиотекам?). И не только. Внести изменения в "Типові правила користування...", разработать и утвердить систему передачи органам власти данных о пользователях, которые не возвратили книги для вычета стоимости книг или штрафа из их зарплат и т.д.
    Ведь почему запись в библиотеку возможна при наличии паспорта, или документа, его заменяющего. Мы должны иметь в базе адрес прописки. Ведь согласно п.3.7 "Типовых правил..." "...Матеріали про злісне порушення правил користування бібліотекою можуть бути передані до суду згідно з чинним законодавством України".

    ВідповістиВидалити
  3. В університеті легше, ми майже відмовились від читацьких три роки тому: роль читацького виконує студентський квиток...

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу