Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 12 жовтня 2020 р.

Плануємо роботу публічної бібліотеки на 2021 рік


2021 рік ООН проголошено як 
Міжнародний рік творчої економіки для стійкого розвитку (A/RES/74/198)
Міжнародний рік овочів і фруктів (A/RES/74/244)
Міжнародний рік миру і довіри (A/RES/73/338)
2020 - 2021 навчальний рік оголошено роком математичної освіти

Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження щодо підготовки та відзначення у 2021 році 100-річчя заснування Національної академії внутрішніх справ.

Постанови Верховної Ради України:

Міські цільові програми, на які ми маємо орієнтуватися, плануючи діяльність бібліотеки - за цим посиланням.

У 2021 році ми відзначатимемо
  • 425 років з дня народження (1596 рік):
    • Петро Могила (пом. 1647) — церковний та політичний діяч, педагог, митрополит Київський, Галицький і всієї Русі (31 грудня);
  • 375 років з дня народження (1646 рік):
    • Іван Ілліч Скоропадський (пом. 1722) — гетьман Лівобережної України (1708—1722);
  • 300 років з дня народження (1721 рік):
    • Іраклій (Гераклій) Костецький (пом. 1768) — діяч чернечого Чину св. Василія Великого в галузі просвіти і шкільництва, місіонер-проповідник, підніс значення Теребовлянського (Підгорянського) монастиря до центру студій для чернечої молоді.
    • Тихон (в миру Тарас Якович Якубовський) (пом. 1786) — український релігійний діяч в добу Гетьманщини, педагог, Єпископ Російської православної церкви.
  • 175 років з дня народження (1846 рік):
    • Іван Григорович Верхратський (пом. 1919) — мовознавець, фольклорист, письменник (24 квітня);
    • Микола Миклухо-Маклай (пом. 1888), етнограф, географ (17 липня);
  • 150 років з дня народження (1871 рік):
    • Косач Лариса Петрівна (Леся Українка) (пом. 1913) — видатна українська письменниця та громадська діячка.
  • 125 років з дня народження (1896 рік):
    • Іван Сергійович Паторжинський (пом. 1960) — оперний співак, педагог, народний артист СРСР (3 березня);
    • Надія Віталіївна Суровцова (пом. 1985) — громадська діячка, політв'язень, журналістка (18 березня);
    • Василь Недайкаші (пом. після 1965) — командир куреня Низових запорожців Армії УНР (21 березня);
    • Борис Григорович Монкевич (нар. 1896), сотник Армії УНР, військовий історик (25 березня).

  • КАЛЕНДАР ЛІТЕРАТУРНИХ ДАТ НА 2021 РІК МОЖЕТЕ ЗАВАНТАЖИТИ ТА РОЗДРУКУВАТИ ТУТ

Українські книжки - ювіляри 2021 року

945 років Ізборнику Святослава (1076) Створений 1076 року. Ізборник — це пам'ятка давньоукраїнського перекладного письменства, що була створена для чернігівського князя Святослава Ярославича. Загалом Ізборників було два. Вважають, що перший був переписаний з болгарського ориґіналу — збірника царя Симеона.

460 років (1556 - 1561) Створення рукописної книги «Пересопницьке Євангеліє» – визначної пам’ятки староукраїнської мови та мистецтва, одного з перших українських перекладів канонічного тексту із старослов’янського оригіналу, здійсненого Михайлом Василевичем та архімандритом Пересопницького монастиря (на Волині) Григорієм. Книжка стала символом української державності, на ній президенти присягають на вірність народу України. Нині пам’ятка зберігається в Національній бібліотеці України ім. В. І. Вернадського.

440 років (1581) Перше повне видання «Острозької Біблії», видрукованої староукраїнською мовою в Острозі друкарем Іваном Федоровим на кошти К.К. Острозького

375 років (1646) Вихід пам’ятки української культури XVII ст. «Перло многоценное» - збірки творів (прозових і віршованих) релігійно – моральної тематики. Написана і видана вченим – богословом і педагогом Кирилом Ставровецьким (Транквіліон, ? – 1646)

175 років (1846) Опублікування у Москві О. Бодянським «Історія Русів» («История русов или Малой России») – визначна пам’ятка історичної прози і публіцистики другої пол. XVIII ст., що відтворює події в Україні від найдавніших часів до 1769 р., написана російською мовою з українізмами (авторство не встановлено)

160 років (1861) Шевченко Т. Г. (1814 – 1861) уклав посібник для навчання грамоти українською мовою в недільних школах «Букварь южнорусский»

145 років (1876) Нечуй – Левицький І. С. ( 1838 – 1918). Повість «Микола Джеря»

135 років (1886) Карпенко – Карий І. (1845 – 1907). П’єса «Безталанна»

135 років (1886) Шевченко Т. Г. (1814 – 1861). Поема «Гайдамаки»

125 років (1896) Ольга Кобилянська (1863 – 1942). Роман «Царівна»

Улюблені багатьма українцями твори світової літератури  також відзначатимуть ювілеї 

130 років (1891) Конан Дойл “Пригоди Шерлока Холмса”  Опубліковано перше оповідання (автор назвав його повістю) “Скандал у Богемії”. На основі цього твору був знятий один із фільмів знаменитого радянського телесеріалу про Холмса – “Скарби Агри”. Саме там фігурує Ірен Адлер — єдина жінка, від якої славетний детектив зазнав поразки.
До слова, саме у “Скарбах Агри” вперше в серіалі про Холмса були використані кадри справжнього Лондона. А паровий катер, на якому, за сюжетом твору, втікали злочинці, у фільмі перейменували на “Діану”, хоча у книзі він звався “Авророю”. Зважаючи на те, що кінострічка вийшла у 1983 році, логіка перейменування — зрозуміла...

130 років (1891) Оскар Уальд “Портрет Доріана Грея”.  Як і твір Конан-Дойля про Шерлока Холмса, роман Оскара Уайльда “Портрет Доріана Грея” екранізовувався неодноразово (а точніше — більше 25 разів!), проте наймолодші кіноглядачі знають і один, і інший твір насамперед за найсучаснішими кіновтіленнями — відповідно з детективного бойовика Гая Річі “Шерлок Холмс” та британського фільму режисера Олівера Паркера “Доріан Грей”. Прем'єра обох стрічок відбулась у 2009-му, причому “Доріана Грея” – 09.09.09.
Цікаво, що свій єдиний роман і найвідоміший твір Оскар Уайльд написав усього... за три тижні.

Плануючи роботу на наступний рік слід пам'ятати, що промоція нових надходжень у фонд, особливо, що надійшли за програмою УІК - має бути щоденною діяльністю, адже бібліотеки мають дбати, передусім, про залучення до користування новими надходженнями якнайбільшу аудиторію користувачів.

У бібліотеках ми маємо компетенції та досвід щодо розповсюдження, інформації та спілкування з громадянами, тому ми беремо на себе відповідальність за поширення інформаії про цілі сталого розвитку. З огляду на це рекомендую:
Бібліотеки і цілі сталого розвитку. Посібник ІФЛА. Мета посібника - допомогти бібліотекарям у їхній адвокації шляхом надання рекомендацій про те, як переконливо представляти свою бібліотечну діяльність, проекти та програми і їх вплив на громади  і життя людей.

Бібліотечна карта світу  надає нам унікальний цифровий простір, щоб поділитися своєю історією, яка демонструє внесок наших  бібліотек у досягнення цілей сталого розвитку, а також допомогти бібліотекам в інших країнах світу показати потенціал, який вони мають, тим, хто приймає рішення, та домогтися їх підтримки. 
Бібліотека як простір знань - це стартовий майданчик усіх цілей сталого розвитку, який сприяє діяльності людей в різних секторах громадянського суспільства та владі, а також є місцем для бажаючих включитися у цей процес, де вони об'єднаються.    
Сьогодні бібліотека може  сприяти досягенню цілей  сталого розвитку у  багатьох сферах. Це може бути пов’язано із забезпеченням громадян кращими навичками читання та розуміння демократії через надання вільного простору для дебатів та думок. Вона є місцем для  взаємовідносин між громадянами та установами, між партнерами або місцем для нових, інноваційних ідей (місцем зустрічі людей та ідей). 

Розробки та інновації, через які проходять публічні сьогодні публічні бібліотеки, безсумнівно, змінять поле діяльності бібліотек до невпізнання як на технологічному рівні, так і на рівні послуг, що пропонуються користувачам. І, однозначно, на статус бібліотекаря. Тож, щоб бібліотекарю вижити у майбутньому, потрібно тримати руку на пульсі усіх змін і оперативно реагувати на них. Адже, по  Дарвіну, виживає не сильніший і не розумніший. Виживає той, хто вміє пристосовуватися до змін.
Функції бібліотекаря змінювалися від хранителів культури - розповсюджувачів культури до творців культури. Вже у цьому столітті за дуже короткий час відбулися декілька культурних революцій, починаючи із можливості для кожного записувати самостійно відео, і відтоді ця можливість тільки покращується: програми, які раніше були доступні  для професіоналів для запису, редагування та створення ефектів, стали доступні кожномуДруга революція - можливість спільного доступу та залучення. Це  платформи: Youtube, Vimeo та соціальні медіа на чолі з Facebook. Тепер стало можливим завантажити відео в інтернет на радість і  користь (буває суперечливу) всієї планети. 
Третя культурна революція - підключення та збагачення. Що повинні робити бібліотеки?
Робити людей і світ багатшими. Стосовно досвіду, спільнот, навчання, навичок, нових культурних контекстів, етики, перспективи, цікавості  тощо. Через  взаємодію та реакцію. Через спільне вирішення проблем.
Лідируючі позиції будуть  не у  мовників, телеканалів, що належать великим корпораціям, а у нових гравців: активістів, любителів, блогерів, влогерів, письменників та гуру. Вони створюють свою аудиторію, з якою дискутують, досліджують, експериментують та розвиваються. Ті, хто може постійно захоплювати аудиторію та взаємодіяти з нею цифрово та аналогічно, будуть потужнішими, ніж традиційні мас медіа. Саме бібліотекарі  мають  допомагати молодим людям (і всім іншим),  надати можливість експериментувати, сприяти наполегливості, необхідній для підвищення кваліфікації.
Наявність власної справи та ведення бізнесу в Інтернеті стане все більш поширеним явищем. Бібліотека має стати стартовим майданчиком - місцем зустрічі з доступом до обладнання, мереж та можливістю навчання.
Право на достовірні знання може стати однією з нових світових цілей. І бібілотекарі братимуть відповідальність за рівень медіаграмотності громадян. 

Перспектива бібліотекарів : від керівників знань, кураторів, які класифікують та сортують інформацію, - до інструкторів та керівників у створенні нових медіапродуктів, які пов'язують людей  та збагачують їх.

Нові вимоги до бібліотекарів:

Вміти творити та вести  творчі студії

Бути майстерним, допомагаючи іншим,  "онлайн-гуру"

Вміти консультувати щодо етики, самооцінки, критичного мислення тощо.

Тож не забудьте включити у річний план і роботу над   розвитком  власних компетенцій та знань.


Як вирахувати бюджет річного робочого часу кожного працівника - читайте тут

Для планування робочого часу застосуйте  Норми тривалості робочого часу на 2021 рік  та зауважте Про перенесення робочих днів у 2021 році


Ефективного планування вам!

3 коментарі:

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу