Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 15 жовтня 2018 р.

Плануємо роботу публічної бібліотеки на 2019 рік

Останній квартал року традиційно несе найбільші навантаження на бібліотекарів. Треба підтягнути заплановане до виконання у поточному році і зважено підійти до планування роботи на наступний рік. Сподіваюся, цей матеріал  допоможе вам. 
Отже, на загальнодержавному рівні
Календар ООН на 2019 рік перегляньте тут.
Скористайтеся при плануванні Калейдоскопом знаменних і пам’ятних дат, розробленим фахівцями Державної бібліотеки України для юнацтва.
При плануванні заходів просвітницького характеру, зауважте на постанови Верховної Ради України про відзначення на державному рівні у 2019 році:
Та передбачте, що на сайті Верховної Ради України уже розміщено:
Проект Постанови про відзначення 380-річчя від дня народження Івана Мазепи (20 березня 2019 року)
Проект Постанови про відзначення 75-ї річниці створення Української Головної Визвольної Ради (липень 2019 року)
Проект Постанови про відзначення 150-річчя з дня народження блаженного священномученика Климентія Шептицького (17 листопада 2019 року)
Проект Постанови про відзначення 30-річчя з дня виведення військ з Афганістану
Проект Постанови про відзначення на державному рівні 75-ої річниці початку примусового виселення українців з Лемківщини, Любачівщини, Надсяння, Підляшшя, Холмщини та Західної Бойківщини в 1944-1951 рр. (у 2019 році)
Проект Постанови про відзначення 110-річчя з дня народження видатного українського поета та культурного діяча Богдана-Ігоря Антонича
Проект Постанови про відзначення 70-річчя з дня народження Володимира Івасюка.
Готуючись до планування, погляньте «стороннім» поглядом на простір вашої бібліотеки. Нові проекти, які ви плануватимете, можливо потребуватимуть  відповідного просторового рішення.
Сьогодні характер діяльності та архітектурні рішення наших бібліотек дуже часто не відповідають потребам сучасного інформаційного суспільства. І в цьому великий недолік бібліотек. Проте варто відзначити позитивні зрушення, що відбуваються останніми роками: міською владою вкладаються немалі кошти в перетворення приміщень бібліотек в сучасні поліфункціональні комфортні простори, вітальні («треті місця») в межах міста.
Сьогодні ми усвідомлюємо важливість розвитку привабливої публічної бібліотеки різними засобами: архітектурними, функціональними, асортиментом пропонованих послуг тощо. Вона має відповідати не лише інформаційним, комунікаційним, але й культурним, дозвіллєвим, естетичним та іншим потребам громади, забезпечувати не тільки традиційні бібліотечні послуги, але й організацію нетрадиційної культурно-соціальної діяльності. Сучасна бібліотека – багатофункціональна, з гнучкою моделлю, де третина бібліотечного простору повинна бути призначена для додаткової соціальної та культурної діяльності.
Тому перегляд фондів з метою його актуалізації, звільнення від непотрібного баласту має здійснюватися постійно. Якщо книжка практично не використовується, але є інформаційно цінною, подивіться в електронному каталозі на наявність аналогічної у фонді відділу організації та використання фонду Публічної бібліотеки імені Лесі Українки, адже з центрального книгосховища ви можете отримати її по потребі через МБА. А свій примірник передайте в обмінно-резервний фонд.
Ми маємо пам’ятати, що бібліотека визначається місцевою громадою. Таким чином, перш ніж думати про те, що пропонувати в наступному році, ми маємо більше уваги приділити питанню «для кого?».
Розбивши місцеву громаду на менші сегменти, які мають подібні потреби та запити, буде легше зрозуміти, як ви можете їх виконувати.
Спільними ж для усіх бібліотек групами користувачів є:
1.      Підприємці
Успішний малий та середній бізнес виходить далеко за рамки пошуку потрібної ідеї. Ось чому понад 30% нових підприємств зазнають невдачі відповідно до дослідження, проведеного ISED Canada. Основною причиною провалу є недосвідчений менеджмент.
Формування інформаційного банку ресурсів, що допоможуть підприємцям зрозуміти важливі кроки для побудови бізнесу. До прикладу, Публічна бібліотека Оттави в США пропонує безкоштовні довідники для запуску малого бізнесу в Онтаріо.
2. Родини з маленькими дітьми
Деякі сім'ї не мають можливості забезпечити дітям достатньо ресурсів для розвитку та розваг. До прикладу, у Національному центрі для дітей зазначено, що близько 15 мільйонів дітей в США мешкають у сім'ях з низьким рівнем доходів. Бібліотеки можуть запропонувати родинам безпечне середовище, повне книг, ігор та заходів.
3. Підлітки
Бібліотеки мають можливість надати підліткам те, що знаходиться поза межами середньої школи: від науки до математики, до мов та спілкування, допомогти проявити свої амбіції та мрії. Хорошим прикладом цього є Публічна бібліотека Монреаля. У них є простір, повністю зарезервований для підлітків у віці від 13 до 17 років, де вони мають доступ до нових технологій, таких як ноутбуки, відеоігри, 3D-принтери тощо.
4. Студенти
Більшість університетів мають власну академічну бібліотеку, але це не означає, що публічні бібліотеки не повинні надавати послуги студентам університету. Дані австралійського опитування участі студентів (AUSSE) показують, що "Бібліотеки активно сприяють студентам усвідомлення, розуміння та можливостей критично використовувати інформацію, керувати та працювати". Прикладом цього є Бібліотека Мельбурна, де студент може замовити бібліотекаря для допомоги в навчальному дослідженні.
5. Люди старшої вікової категорії
У більшості західних країн частка населення старше 65 років становить від 15% до 20%.
Бібліотекарі допомагають соціальному включенню людей старшого віку. У Бруклінській публічній бібліотеці навіть пропонуються мультисесійні майстерні мистецтва для людей похилого віку.
6. Біженці, ВПО
Публічні бібліотеки є безпечним місцем, де кожен має доступ до знань та інформації незалежно від їх етнічного походження . Бібліотеки можуть надати біженцям ресурси, необхідні їм, аби адаптуватися на новому місці та вирішити свої соціальні і культурні проблеми.
7. Шукачі роботи
В більшості країн 1 із 4 людей є шукачами роботи. Для цього можуть бути різні пояснення, однак однією з них є те, що люди не мають ресурсів для пошуку роботи.
До прикладу, Публічна бібліотека Торонто має календар з конкретними заходами, орієнтованими на шукачів роботи, такими як тренінги з написання резюме.
8. Люди з обмеженими можливостями
Громадяни з психічними або фізичними вадами мають особливі потреби, які не можуть бути легко виконані за допомогою звичайних бібліотечних служб. Впроваджуючи додаткові послуги, бібліотеки можуть покращити якість життя користувачів з обмеженими можливостями.   Наприклад, пропонують безкоштовне навчання роботі на комп'ютері для людей з вадами зору.
9. Самотні громадяни
Люди - дуже соціальні істоти,  самотність - це величезна, культурна проблема у всьому світі. Стаття з Guardian, стверджує «що самотність може бути руйнівною, як куріння 15 сигарет в день». Вони також стверджують, що одним із кращих способів боротьби з самотністю є посилення соціальних контактів, приєднання до нової групи, волонтерство тощо. Бібліотека створює можливості для з'єднання різних поколінь, етнічних груп, соціальних класів тощо".  
10. Туристи
Бібліотекарі можуть бути ідеальними помічниками для туристів. Вони можуть допомогти знайти потрібні їм ресурси. І вони організовують час від часу екскурсії по місту.
11. Безхатченки
Існує безліч причин, чому людина стає безхатченком. Бібліотекарі можуть допомогти їм знайти рішення своєї проблеми, і вони також можуть просто привітати їх у нейтральному та теплому місці. Одним з кращих прикладів цього може стати Публічна бібліотека Лос-Анджелеса, яка має розділ на своєму веб-сайті, де бездомні можуть легко знайти потрібні їм ресурси.

Наведені приклади - лише деякі з сегментів, на які наші бібліотеки можуть орієнтуватися.
Пропозиції, які бібліотека має для тих чи інших груп користувачів, потрібно рекламувати, аби вони легко знаходили те, що їм потрібно, безпосередньо у бібліотеці або на її сайті.
Ну і про найскладніше дуже важливе для нас, - пошук додаткових джерел фінансування. Зауважте на - Проекти національного партнерства від Українського культурного фонду.

Актуальним і популярним напрямком діяльності бібліотеки є підвищення рівня медіаграмотності наших громадян, оволодіння базовими знаннями та навичками у сфері мас-медіа. Підбірка цих ресурсів  допоможе вам. Раджу скористатися ще й цим тренінгом.
Ну і не забудьте скористатися відповідними тегами блогу (праворуч, у сайд-барі), що допоможуть вам згенерувати статті на потрібну вам тему  для планування роботи вашої бібліотеки. Розрахунок норми тривалості робочого часу у 2019 році дивіться ТУТ. Як правильно розрахувати баланс робочого часу, читайте ТУТ.

7 коментарів:

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу