Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

неділю, 20 березня 2016 р.

Для "музики душі"

Те, що поезія потрібна, людям було зрозуміло ще в давнину. За часів Платона, за 400 років до нашої ери виховання і навчання складалися з: гімнастики, музики, ПОЕЗІЇ та математики.
«Будь-який вірш - це покривало, розтягнуте на вістрях слів. Ці слова світяться, як зірки, через них й існує вірш». Думка Олександра Блока, напевно, співпаде з точкою зору будь-кого, хто від природи талановитий і з натхненням пише вірші. На жаль, сегодня поетичне мистецтво не має колишньої цінності - тієї, що «музика душі». Однако є ще надія на відродження минулих традицій, Адже щорічно 21 березня автори і читачі відзначають Всесвітній день поезії, покликаний нагадати жителям планети про існування світу Прекрасного.
Погодитеся зі мною, що найкращий спосіб відзначити Всесвітній День поезії - читати і слухати вірші. Найчастіше ми влаштовуємо поетичні зустрічі з авторами.
Але щоразу прагнемо привнести в наші бібліотечні заходи якусь родзинку, те, чого раніше ще не було.
До вашої уваги дещо з досвіду проведення Всесвітнього дня поезії у бібліотеках. Сподіваюся, знадобиться.
Часто у цей день бібліотекарі влаштовують вуличні акції, під час яких жителям міста пропонують взяти участь у безпрограшних поетичних лотереях, вікторинах «Дізнайся вірш по перших рядках», конкурсах  «Прочитай  виразно», «Ворожіння по книзі», конкурсі  буриме і «Я знаю автора в обличчя», або «Вгадай поета по портрету», бліц-вікторини «Продовж чотиривірш».
Встановлюють біля бібліотеки «Лавочку поезії», де розкладають поетичні збірки. Будь-який бажаючий зможе присісти на лавочку і прочитати вподобаний  вірш, або процитувати свій улюблений.
Проводять акцію "Поети в шоколаді". Море посмішок, різнокольорові повітряні кулі, а також шоколадні цукерки і збірочки поезій дарують  бібліотекарі жителям  міста у цей день, таким чином привертаючи їх увагу до прекрасного.
Організовують  вуличні акції «Весна іде - віршам дорогу!», «Вірші на асфальті " в скверику перед бібліотекою.
Формат заходу «ВІЛЬНИЙ МІКРОФОН» передбачає для усіх, хто  заходить в цей день у бібліотеку «на вогник»: цинік або романтик, поет або поетеса, письменник або читач, музикант або слухач, зовсім юні або навчені життєвим досвідом люди, хто не боїться опинитися «не в форматі», можливість прочитати  в мікрофон поезії класиків, або свої власні.
Останнім часом користуються популярністю поетичні слеми та інтер-слеми (з віддаленими учасниками) – змагання між поетами-початківцями у виразному прочитанні власних віршів.
Організовують майстер-класи з римування та написання віршів, театралізовані диспути «класиків» про літературу «Проза проти поезії», арт-рандеву для творчої молоді.
В  рамках Всесвітнього дня поезії  проводять акції, в ході яких мешканцям міста пропонують ознайомитися з певною кількістю віршів класиків, зашифрованих у QR-код "QR-код зчитай - вірш визначай". Акція спрямована на просування читання в молодіжне середовище. Тому і було вирішено об'єднати світ поезії з високими технологіями.
Не замало для натхнення? :)

2 коментарі:

  1. Теж намагаємось, і не тільки у цей день, донести поетичне слово, але завжди є чому повчитися - особливо вразила остання "техно"-акція. Дякую,пані Ольго,і вам, й усім колегам,за дуже цікаві та корисні матеріали.

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу