Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

четвер, 30 липня 2015 р.

Читайте на здоров'я

Дістала з чернеток заготовку для виставки. Сподіваюся, вам стане у нагоді. Назва - у заголовку. Розділи можна назвати дуже невибагливо, але з короткою інструкцією по застосуванню "лікувальних матеріалів" у кожному з них.
Отже: 
Класична література 
Показання: універсальний засіб при стресах, неврозах, нав'язливих станах. 
Особливості: розмірені оповідання дають відчуття стійкості. Чужі помилки змушують замислитися про свої.
Поезія
Показання: при депресіях. Читання віршів використовується в логопедичних заняттях при відновленні після інсульту. 
Особливості: чіткий ритм нормалізує процеси, що протікають в організмі. Вірші налаштовують на позитив, вселяють віру в свої сили.
Філософська та духовна література 
Показання: при гострих стресах, хронічних депресіях.  
Особливості: дає уявлення про цілісність світу та місце людини в ньому.
Детективи та пригоди
Показання: при нав'язливих станах, психозах.
Особливості: тренують уважність, логіку, посидючість, спостережливість. Закручені сюжети добре відволікають від тривожних думок і проблем.
Наукова фантастика, фентезі
Показання: при фобіях (страхах). Настійно рекомендується пацієнтам, що мешкають «у футлярі» та за суворим розкладом.
Особливості: розширює межі можливого, загострюючи до крайності ситуації та вчинки, дає можливість пацієнту прийняти без страху свої думки і бажання та допускати їх наявність в інших.
Гумористична література
Показання: підліткам - у перехідному віці. Підвищує настрій в післяопераційний період.
Особливості: знімає тривожність, вчить безконфліктній техніці спілкування.
Казки та фольклор 
Показання: при гіперактивності у дітей та хронічному непослуху складних підлітків.
Особливості: в легкій формі навчає правилам спілкування, вчить спостережливості.


вівторок, 14 липня 2015 р.

Клуб "Кияни"

У бібліотеці ім. О.Грибоєдова, що у Подільському районі столиці, з червня минулого року працює клуб «Кияни». У цьому році уже відбулося 8 засідань, під час яких презентовано нові книги Ігоря Однопозова «Киевский общепит времен социализма», Вадима Ляшенка «От Евбаза до Шулявки. Окупация и послевоенные годы», Стефана Машкевича «Два дня из истории Киева», «Улицы Киева. Ретропутешествие», Віталія Баканова «Мелочи» киевской жизни», Аркадія Третьякова «Привіт з Хрещатика», Кирила Степанця «Нивки». Бібліотека отримала в подарунок 15 книжкових видань про Київ.
На кожному засіданні звучали цікаві повідомлення, відбувалися їх обговорення,  презентувалися не лише книги, а й фрагменти різних колекцій, виносилися на суд присутніх нові поезії про Київ членів та гостей клубу. Гостями клубу, а згодом постійними членами стали  особистий літературний секретар Костянтина Паустовського, журналіст та письменник Валерій Дружбинський, поетеса Наталія Філіпова, один із авторів книги «Київ: погляд через століття», журналіст Сергій П’ятериков та ін. Відвідували засідання клубу й екскурсовод Наталія Пирогова  та члени новоствореного краєзнавчого клубу «Киянин» при бібліотеці імені М. Горького, що у Дніпровському районі.
Під час останнього засідання клубу було презентовано бібліографічний покажчик «Київський трамвай», підготовлений бібліографом Дар’єю Кононюк. Звучали вірші Євгена Рейцена, Віталія Голова, Наталії Філіпової, що відлунюють любов’ю до рідного міста та Подолу.
Справжнім інформаційним партнером бібліотеки і клубу стала газета історико-дослідницької групи « Кієвъ Градъ». Приємно відзначити, що у 2015 році в газеті розміщувались києвознавчі розвідки бібліографа Дар’ї Кононюк: «Секретные дворики в стиле стрит-арт» (15 – 31 берез.), «Камни-памятники Контрактовой площади» » (30 квіт.), «Лаврская колокольня: весь Киев как на ладони» (1 – 15трав.),  «Татарка – мыс летописных гор» (1 – 14 черв.). Робота клубу висвітлювалась в публікації «Клуби киян об’єднують любов’ю до рідного міста»  в 1 – 3 числі газети «Архітектура і будівництво» за 2015 р.
Чудовий проект і гарні результати. Як і цей несподіваний відеоролик - буктрейлер на бібліографічний покажчик «Київський трамвай».
 

четвер, 9 липня 2015 р.

Про дизайн для дітей і пластикові відра

Позаглядала на ресурси бібліотек, якими цікавлюсь. Дізналася, що міська бібліотека Мальме (Данія) залучила для створення дизайну свого приміщення дітей. В цьому їй допомогла програма культури дизайну для дітей університету Гетеборгу. Дітям були поставлено завдання описати не бібліотеку своєї мрії, а світ своєї мрії. У перших рядках списку діти назвали природу, магічні, таємничі світи, дерева, тунелі і хованки, таємничі закапелки, де можна полазити.
За допомоги компанії, що спеціалізується на інтерактивному дизайні, бібліотека придумала цифрові рішення проектів. Розробки проектуються у визначених місцях приміщення  бібліотеки.
Міська бібліотека провела також опитування серед не користувачів і людей, які рідко відвідують бібліотеку. Дослідження, що стосувалися потреб сім’ї, проведені шляхом телефонних інтерв’ю і фокус-груп батьків, показали, що у бібліотеці вони найбільше цінують хорошу логістику, хороше обладнання та матеріали для дітей, чистоту і санітарні кімнати для перевдягання та годування грудних дітей.
А тепер про фінські бібліотеки. Фіни люблять постояти в черзі за  тим, що роздається безплатно. Звичайно, не лише фіни таке люблять. Періодично такі акції влаштовують торговельні заклади, від малих магазинів і до великих універмагів. З метою привернення уваги покупців і сворення ажіотажу, роздаються солодощі, деякі речі або відра.
Цього року декілька бібліотек також використали цю «любов народу до халяви», влаштувавши 1 квітня акцію «Відро». І це не першоквітневий жарт. Дійсно, усі відвідувачі бібліотеки у цей день отримали по пластиковому відру, наповненому бібліотечними книгами. Національні ЗМІ висвітлили цю подію під дуже символічними заголовками: «Безплатне відро один раз на рік, безплатне позичання книг – цілий рік!».

Популярні публікації блогу