Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

вівторок, 3 лютого 2015 р.

Слово, читане через радіо

Одним із способів відродження в українців інтересу до читання та книг, а також підвищення  загального  інтелектуального рівня  є  читане слово через радіо. Часто доводиться чути, що ця традиція, практично, відійшла, і не лише в Україні, бо все рідше громадяни використовують радіо.  Чи дійсно це так?
До прикладу, в  Чехії ця традиція продовжується  через  культурний канал чеського радіо «Радіо Влтава» – де актори читають книжки,  і не просто читають.  Це – драматизація творів, коли вони опрацьовуються для читача/слухача. Люди, які просто не мають часу читати, можуть слухати читання. Скорочений варіант роману читається щодня по 30 хвилин увечері. Записи залишаються в архіві на деякий час, аби до них можна було повернутися. http://www.radiosvoboda.org/content/article/26826486.html
Літературні передачі українського радіо:
"Скарби літературних архівів" -  культурологічна програма. Ведучий - Сергій Гальченко.
"Екслібрис"-  про книжкові новинки розповідає літературознавець М. Слабошпицький.
"Літературні читання" - українська і світова література в акторському прочитанні.
"Детективна історія" -  звучить в межах "Літературних читань".
"Література до сніданку" - звучить в межах "Літературних читань".
"Сторінки світової класики"-  звучить в межах "Літературних читань".
"Поетична сторінка"  -  вірші українських і зарубіжних поетів.
"Театр перед мікрофоном" - радіовистави з фондів Українського радіо.
"Книжковий спалах" - найпомітніші події в літературному житті.
На Українському радіо започатковано проект “Класика української літератури. Живі голоси”. Радіослухачі мають змогу почути вірші у власному прочитанні П.Тичини, М.Рильського, М.Бажана, В.Сосюри, А.Малишка, П.Воронька, О.Гончара, В.Симоненка, В.Стуса, М.Вінграновського та інших (записи 1955 – 1984 років).
Унікальний проект діє в Росії, одне з основних завдань якого полягає в тому, щоб відродити у населення  інтерес до читання, прищепити слухачам культуру мовлення, а також підвищити загальний інтелектуальний рівень аудиторії. Радіо «Книга» - радіостанція короткої  літературної форми, тому основу ефіру складають аудіозаписи новел, есе, історичних і літературних анекдотів, віршів, фейлетонів, мініатюр, замальовок, рецензій, коротких інтерв'ю. http://radiokniga.fm
Важлива роль покладається і на регіональні радіоканали.
Найбільшою їх особливістю є те, що будь-які події, в тому числі і літературного життя регіону, сприймаються виключно через призму їх близькості до кожного мешканця,  до його рідної домівки, і саме цим, передусім,  і є цікавою для нього.
Гарний досвід співпраці з регіональним радіо  "Новий двір" має Червоноградська міська бібліотека. У 2013 році у Львові пiдвели пiдсумки конкурсу "Репортери надiї в Українi - 2013".  У номiнацiї "Спецiальна вiдзнака"  серед нагороджених - Руслана Федюк: бiблiограф центральної мiської бiблiотеки мiста Червонограда, автор та ведуча рубрики "15 хвилин з доброю книгою". Ця програма створена Русланою Федюк спiльно з радiожурналiстом Червоноградського радiо "Новий Двiр" Павлом Кiнахом.
У лютому ми відзначатимемо 144-ту річницю від дня народження Лесі Українки. Тому пропоную послухати один із записів Руслани Федюк на радіо, присвячений саме Лесі Українці. 
Подібні регіональні проекти заслуговують на увагу та поширення. Впевнена, що у кожному бібліотечному середовищі є таланти, що зможуть вміло поєднувати свою професію з  репортерською діяльністю.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу