Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

вівторок, 15 травня 2012 р.

Україна і Болгарія на підтримку та розвиток читання

     Щорічно 24 травня в день вшанування пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія ми відзначаємо День слов'янської писемності і культури. Думається (хоча про це ніде не повідомляється), що саме  на відзначення цього свята українське видавництво „Фоліо” та російське „Об’єднане гуманітарне видавництво” ініціювали проведення російсько-українського проекту „Літературна експедиція", що розпочнеться завтра із засідання круглого столу, присвяченого традиціям сімейного читання  в міській молодіжній бібліотеці "Молода гвардія"
     Мета еспедиції - змістовний дружній діалог українських та російських письменників, поетів, перекладачів, драматургів, сценаристів, науковців. Крім того, проект має на меті сприяння розвитку інтересу до сучасної української та російської літератури. Відбудеться у формі пароплавного туру по Дніпру і Чорному морю від Києва до Одеси. В рамках проекту пройдуть заходи в містах Канів, Черкаси, Кам'янка, Кременчук, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Нова Каховка, Херсон, Миколаїв та Одеса. Завершиться експедиція 6 червня. On-line трансляція.
      З програмою перших трьох днів подорожі можна ознайомитись тут.

     А тим часом  Болгарія почала відзначати День слов'янської писемності, болгарської освіти і культури Тижнем читання, під час якого пройде понад 20 масштабних літературних подій у символічних для міста і незвичних для читання місцях - таких, як бари, сквер перед Народним театром імені Івана Вазова, перед Софійської художньою міською галереєю, на літній сцені в Борисовому саду. Планується також відродити цікаві проекти минулого, один з них - "Міські читання", коли люди будуть збиратися в заздалегідь вказаних місцях - в скверах, біля станцій метро, пам'ятників,  читати вголос вибраний ними текст протягом 5-10 хвилин. Після цього прочитані книги залишають в спеціальному кошику. Також буде реалізований проект журналістки Каті Атанасової "Ліга оповідачів". Це - змагання в розповідях цікавих життєвих історій перед публікою на заздалегідь задану тему. 
Ще однією цікавою подією обіцяє стати найтриваліше літературне читання вголос на території Болгарії. Трилогію "Кругла риба" Момчила Ніколова, що має 985 сторінок, цілодобово будуть читати в одному з столичних барів. Участь у читанні візьмуть популярні особистості і пересічні громадяни.
Організатори Тижня переконані, для того, щоб сучасна болгарська література посіла свою гідну роль в суспільному житті, вона повинна бути більш "агресивною" і перебувати в постійному контакті з суспільством. Цим і пояснюється така насичена програма Тижня читання.

4 коментарі:

  1. Олечко, з великим задоволенням прочитала ваш останній пост. Молодчинка, я у вас багато дізнаюся. Наша директор ЦБС і одна завідувача дитячою бібліотекою зараз в Болгарії на цьому книжковому фестивалі.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Надю, заздрю вашим колегам. Я би оце із задоволенням включилась би в заходи із читання вголос десь у парку чи біля метро. Дуже сподобалась болгарська програма святкування

      Видалити
  2. Колеги, приймайте естафету!
    http://libraryvnu.blogspot.com/2012/05/blog-post.html

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу