Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

Недостатньо знати, треба і застосовувати. Недостатньо хотіти, треба і робити. Гете

понеділок, 7 травня 2012 р.

…Пиши про любов - вона потрібна людям

     24 травня ми відзначатимемо 100-річчя від дня народження прекрасного українського письменника Михайла Стельмаха.  У березні цього року вийшла відповідна постанова Верховної Ради України. 
     Ми всі вивчали твори письменника за шкільною програмою, добре засвоївши, що романи Стельмаха — своєрідна енциклопедія українського села кінця XIX і першої половини XX століття... Звучало багато чудових епітетів на його адресу, про його талант художника слова і поета природи. Його ім’я носить вулиця Києва та публічна бібліотека у Голосіївському районі столиці...
   
Сьогодні про Стельмаха ми чуємо не так часто. І тому саме зараз варто підняти і донести до наших користувачів усе багатство його творчості, розповісти про письменника і про його епоху. Яким він був і як народжувалися його твори. До прикладу, повість «Щедрий вечір» письменник написав для молоді. Намагався показати, якими шляхами, з якими труднощами йшло до кращого майбутнього його покоління. У творі перелилися дитячі враження і досвід дорослої людини. 
     Свого часу письменик зізнавався, що його батько мріяв, щоб він став інженером. Коли відчув свій смертний день, покликав до себе сина і сказав: «В тебе виходить із письмом. То я тебе прошу, більше пиши про любов — вона потрібна людям». 
     Ніщо так не підносить людину, не надихає на добро, як любов. Власне, все гарне на світі починалося з любові, а кінчалося, коли любов вмирала, говорив Стельмах. «Моя тема в літературі — любов до людини». Вважав, що треба знати свою історію і берегти її. Без неї «ми ніщо, безбатченки». Він завжди дивився в очі співрозмовнику, бо вважав їх «сонцем душі». Умів так повести розмову, що навіть у тих, хто бачив Стельмаха вперше, було враження, ніби вони добрі знайомі. 
     Пишучи роман «Чотири броди» письменник говорив, що в житті кожної людини є чотири броди: блакитний, як світанок, - дитинство; як сон - хмільний брід кохання; брід праці й житейських турбот; і, нарешті, — брід внуків та прощання. Від того, як людина переправиться через них, стає видно, чого вона варта.
     Він був вимогливим до себе, уважним і ніжним сином, чоловіком і батьком, надійним другом. Про це можна дізнатись із багатьох спогадів про письменника.
     Михайло Стельмах – автор чудових творів для дітей. У його творчому доробку вірші "Колискова", "А у мене є сестричка", "У нас гуси не сердиті", "Грядочка сестрички", "Хрін", "Настуся", "Через луг, через горбок", "Бобер", "Бурундукова сім'я", "Забудько", "Зайцева капуста", "Заєць спати захотів", Чим ведмедю пособити?", "Як журавель збирав щавель", "Журавлик і рукавиці", "Гриб діткам купив шапки", "Заєць і Рак", "Борсук", "Черепаха", "Дятел", "Чайка", "Трудяга", "Їжачок" та віршовані казки  "Що посієш, те й пожнеш", "Чому кріт не з'являється на світ?", "В їжаковім вітряку", "Бурячок і їжачок".
Для організації заходів раджу використати наступні назви: 
Світ правди і краси Михайла Стельмаха
Поезія прози Михайла Стельмаха
Стельмахове бароко
Художній світ Михайла Стельмаха
Михайло Стельмах: літературний портрет
Син української землі, співець її краси і слави
     Готовий сценарій літературного вечора «Любити безмежно життя і людей» ви можете запозичити звідси.
     Розробку виставки, читацької конференції та вікторини за творчістю Михайла Стельмаха можете подивитися тут
     Заходи, присвячені письменнику можуть включати  розповідь про життєвий і творчий шлях М.Стельмаха, сюжети відеофільмів, декламування поетичних рядків митця, майстерне виконання пісень, інше.

2 коментарі:

  1. Якщо про кохання, то це про Вас...
    Примите СЕРДЕЧНУЮ НАГРАДУ от блога «Спокушаючи книгою»! Сделайте перепост с блога http://spokusa-book.blogspot.com/2012/05/blog-post_07.html и передайте эстафету дальше.

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую, Танечко, за сердечність )))

    ВідповістиВидалити

Ви хочете залишити коментар, але не знаєте, як.
Дуже просто:
- натисніть на стрілочку поруч з віконцем "Коментувати як"
- виберіть Ім'я/URL
- наберіть своє ім'я, рядок URL можете залишити порожнім
- "Продовжити" і коментуйте! Дякую!
Для тих, чиї коментарі не з'явилися під дописом - не пройшли модерацію. На це можуть бути наступні причини:
- коментар є спамом;
- коментуючий ображає почуття людей;
-коментар містить нецензурні слова;
- повторний коментар (навіщо повторювати озвучену раніше думку);
- ім'я коментатора є “неприроднім” - вид спаму;
- коментуючий пише не по темі.

Популярні публікації блогу